MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

NEM MINDEN A TÖMEG

2010.12.21. 08:09 Napi Maflás

Kenji Midori az egyik leglátványosabb stílusú kyokushin versenyző volt, ráadásul a maga 70 kilójával kifejezetten kicsinek számított a Kyo élmezőnyében. A súlyából fakadó hátrányt valami elképesztő erővel, mozgékonysággal és találékonysággal kompenzálta (01:01, 01:05). Persze benne volt, hogy remekül bírja az ütéseket – ez a Kyóban alapkövetelmény –, de az ellenfelei is jól bírták. És mégis… (01:19, 01:27).

Lehet azon lamentálni, hogy a kyós szabályok mennyire életszerűek. Szerintem azok. Az ütéseket-rúgásokat teljes erővel viszik be, és nincs védőfelszerelés. Igen, érezhető a küzdelmen, hogy nincs fejre ütés, viszont ehhez képest meglepően sok a fejen történő KO. – és ezekben a fejrúgásokban a kontroll árnyéka sincsen (01:10, 01:14, 01:32). Az is igaz, hogy ha a földön fekvő ellenfelet is lehet támadni, valószínűleg Kenji Midori sem kockáztatja meg a klip elején látható rúgást (00:13), de ezek a szabályok ilyenek, és ő maradéktalanul kihasználta a lehetőségeit. Tökéletes időzítésének és egyensúlyának köszönhetően, nemegyszer küldte a földre nála jóval nagyobb ellenfeleit (00:38, 00:49).

Tudom, sokan vannak, akik éles küzdelemben nem szívesen használnak fejrúgásokat. Joggal. Ugyanakkor ebből a klipből is látszik, hogy ha nem tökéletes a blokk, át lehet rúgni (01:02, 01:14, 01:16, 01:20). Szóval, azért a rúgáson is múlik, mennyire kockázatos a dolog. Másképp fogalmazva: van az a rúgás, amit nem köszön meg az ember. Mindez csupán nyújtás, erősítés és gyakorlás kérdése.

 

Szólj hozzá!

Címkék: karate harcművészet full contact kenji midori kyokushinkai

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr652529505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása