MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

BEHEMÓTOK CSATÁJA

2011.01.12. 07:09 Napi Maflás

 

 

Aki életében először lát szúmót, annak valószínűleg nem az aikido vagy a judo fog elsőre beugrani, pedig a japánok váltig állítják, hogy e két harcművészet eredete is a szúmóban keresendő. Lelkük rajta. Azt hiszem, ebben az esetben jogosan mondhatjuk, hogy az alma elég messze esett a fájától.

 

 

A szúmóról az embernek elsőre nem a lágyság és kecses elegancia ugrik be, hanem a tömeg. Míg általánosságban igaz a tétel, hogy a harcművészetek célja, hogy az ember a technikák segítségével le tudja győzni a nála nagyobb, erősebb ellenfelet, a szúmó birkózók egyértelműen a tömegre gyúrnak. És nem állnak meg félúton. Nem ritka az olyan szúmóversenyző, aki eléri, vagy meghaladja a két mázsát. Márpedig, ha egy ekkora tömeg nekilendül (00:30)…

 

 

A szabályok nem túl bonyolultak: ki kell lökni a másikat a körből (00:26, 00:43, 00:53), vagy el kell érni, hogy a talpán kívül valamelyik másik testrésze is a földet érje (01:21, 01:36, 01:56). Az zártöklös ütés, szemkinyomás, hajtépés, és a hasra vagy a mellkasra irányuló rúgások is tilosak. Pofozkodni viszont lehet (00:02, 01:33), és mint tudjuk, egy jól eltalált maflás is megteszi a magáét (01:36, 01:52).

A szúmó olyan, mint az opera: vagy rákattan az ember, vagy nem. Akinek nem tetszik, az bizonyára beteszi a japánok beteg dolgai feliratú rekeszbe. Mindenesetre a nézőket a szúmó mérkőzéseken elhagyja hagyományos zen nyugalmuk (01:21), és a kommentátorok is Szepesi Györgyöt idéző lelkesedéssel nyomják a szöveget. Az azonban biztos, hogy szúmóversenyen nem lennék VIP vendég (00:27, 00:40, 00:53)…

3 komment

Címkék: japán szúmó

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr672578034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.01.12. 08:52:45

Imádom! Jó pár éve mindig ment este az Eurosporton. Órákig tudtam nézni...

Itthon is van szumó élet! Kicsit fura olyan alkatú embereket nézni, akiknek a válla szélesebb, mint a csípője, de nyomják 1000-el....

Az edzéseken mi is szúmózunk! A gyerekek nagyon szeretik... nagyon jó előkészítő játékos küzdelem, olyanoknak, akik a küzdelemtől jobban tartanak és félénkebbek.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.01.12. 17:04:08

@jzs: Ez megérne egy blogbejegyzést. Leadom a mostani melót, és kirongyolok hozzátok egy kamerával. Persze csak akkor, ha beleegyezel.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.01.13. 22:16:45

Szívesen látunk, most év eleji készségfejlesztés van nálunk, tervezek megint birkózást és sumózást a jövő vagy utána való héten. Az egész test koncepciót próbálom a gyerekeknél, amit mi felnőttek is gyakorolunk edzésen. Ebbe nekik illik a birkózás.
süti beállítások módosítása