MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

HARCMŰVÉSZET ÉS TECHNIKA

2011.07.03. 00:22 Napi Maflás

Aki harcművészetekkel foglalkozik, rendszerint úgy érzi egy ponton, hogy megrekedt, nem tud fejlődni tovább. Az ember elér egy technikai szintet, bizonyos rálátása lesz a harcművészetekre és a küzdelemre, képes elkülöníteni a harci technikákat és a rávezető gyakorlatokat, de már nem lát semmi újat az általa választott irányzatban. A neves mesterek rendszerint ugyanazokat a dolgokat mutatják, legfeljebb egy-egy apróságban segítenek, azonban ez nem hoz minőségi változást. Sokan új irányzatokkal ismerkednek, hogy kitöltsék azt az űrt, ami hiányzik a harcművészetükből, és csak évekkel később döbbennek rá, hogy mindaz amit kerestek, az alapstílusukban is megtalálható.

 

 

 

Az ember évtizedeken át tanul újabb és újabb technikákat. Úgy érzi, csaknem ott áll a tudás kapujában, csak van valami, amit nem adtak át, és emiatt nem képes kiteljesedni a harcművészete. Kényszeresen keressük, mi lehet az a plusz információ, az a hiányzó elem, aminek segítségével minőségileg más lesz a harcművészetünk. Akár a misztikus tanítások felé fordulunk, akár az eszközös küzdelem kezd érdekelni, akár a szabad küzdelemben működő megoldások kerülnek figyelmünk homlokterébe, az indíttatás rendszerint ugyanaz: szeretnénk a lehető leghatékonyabbá tenni tudásunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki fog, az ütni-rúgni tanul, a bokszolók, karatésok, muay thai versenyzők belekóstolnak a földharcba, és egy ideig úgy érzi az ember, megfogta az isten lábát. Azután rájön, hogy mégsem: bármennyit tanul, fejlődik, egy idő után felüti fejét a hiányérzet. Azt a bizonyos küszöböt nem sikerül átlépni.

Az öreg mesterek pedig egyre kevesebb dolgot mutatnak. Folyton ugyanazt a néhány technikát nyúzzák. Látszólag ugyanúgy. Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint amikor elmegyünk a szokásos évi szemináriumra, ahol évek óta szinte percre pontosan ismerjük már a programot, és ha odajön hozzánk a mester, akkor legfeljebb millimétereket állítgat rajtunk. Ilyenkor érezzük azt, hogy itt már nincs mit tanulnunk. Néhány millimétertől nem lesz alapvetően jobb az ember. Még akkor se, ha a harcművészetben alapvetően benne van a nagy ismétlésszám, és a tökéletességre való törekvés.

 

 

Csak jóval később döbbenünk rá, hogy a technikák egy szinten túl csupán arra szolgálnak, hogy behangoljuk a testünket. Nem fogásokat, hanem önmagunkat tanuljuk. És mivel folyamatosan változunk, a napi gyakorlás során állandóan igazítanunk kell a mozgásunkon, hogy a lehető leghatékonyabbak lehessünk (01:39, 01:52). Egy-egy technikát meg lehet tanulni, önmagunkat soha.

Bizonyos életkoron túl az ember nem vágyik se versenyekre, se arra, hogy bárkinek bizonyítson. A harcművészet célja is egészen más lesz. Azok a mesterek (01:19), akik ezen a videón Nishiyama sensei dojójában vannak, nem azért jöttek, hogy a harci képességeiket csiszolgassák. Öregedni tanultak, azt, hogy a kor előre haladtával is egyben maradjanak, tapasztalattal pótolják, amit elvettek az évek.

 

 

 

 

 

3 komment

Címkék: karate shotokan hidetaka nishiyama

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr173033781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gróf Úr 2011.07.03. 12:14:51

Nagyon szép gondolat, remekül kifejtve!

Dento Shito Ryu · http://www.shito-ryu.hu 2011.07.04. 00:40:07

Teljesen ismerős a kép, ismerek én is sok, magas fokozattal rendelkező mestert, aki már nem örömmel, hanem csak kötelességből jár táborokba. Azt gondolom, hogy minden tradicionális karate stílus olyan komplex és összetett rendszer, hogy a mai világban, ahol heti 2x, jobb esetben 3x eddzenek az emberek, képtelenség a teljes rendszert tanulni. Pláne, ha közben adott versenyrendszer szabályaihoz igazodva versenyre is készülnek. És tegyük hozzá, a ma tanító mesterek is heti 2-3 edzéssel lettek 'mesterek'. Így sorvadnak el a harcművészetek, ezért mondják a karatéra, hogy utcán nem ér semmit. Én 24 év karate után értettem meg a Koosookun Dai (Kanku Dai, Kushanku más stílusokban) egyik mozdulatát, ami fojtás egy dobás után. (Dobás, fojtás egy karate katában? ÚRISTEN!!!!) Nem konkrétan ezt tanították, de egy olyan dolgot, ami kinyitotta a kaput ennek megértéséhez. Jó mesterek kellenek, és nagyon nyitott lélek és elme, és akkor igaza lesz Bruce Lee-nak, hogy az agyunk egy termékeny kert. Csak sok edzés kell az öntözéshez, gyomláláshoz, és egy valódi kertész, aki segít. Akkor nem válik unalmassá az edzés, ha megtanítanak önállóan is menni az úton.

dhog 2011.08.06. 12:24:24

egyetlen pici korrekció (persze ez csak egy vélemény):
a "magunkat soha nem tanulhatjuk meg" szerintem nem igaz..
a technikát nem lehet megtanulni tökéletesen. csak törekedni lehet rá. mert ugye ahogy a régi mondás tartja:
ha esetleg egy tanítvány képes is lenne az adott technikát tökéletesen végrehajtani, akkor is ott marad a kérdés hogy lehetne-e gyorsabban? persze hogy lehetne.:)
amúgy teljesen egyetértek a cikk fő gondolatával.
journey inwards
süti beállítások módosítása