MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

LÁTVÁNY + SPORT

2011.08.20. 22:29 Napi Maflás

A Judo sose volt klasszikus harcművészet abban az értelemben, hogy eredetileg is versenysportnak szánták. Persze a hagyományos iskolák képviselői is versenyeztek, azonban a Judót az angolszász versenysportok mintájára alakították ki, és emiatt a mérkőzések központi szerepet kaptak. A rendszer hatékonyságához nem férhet kétség, a judósok az mma versenyeken is megállják a helyüket. A Judo elemrepertoárjának és filozófiájának köszönhetően hamar népszerű lett, és a mai reklámcentrikus világban is őrzi olimpiai versenyszám státuszát, bár a látványsportok királyával természetesen nincs egy súlycsoportban.


 

Ezzel együtt is elképesztő a mai válogatás. Azt persze mindig tudta az ember, hogy a Judóhoz – akár mit is mondjon bárki a lágy művészetről – pokoli fizikum kell, de némelyik pillanat ennek ismeretében is hihetetlennek tűnik (00:09, 00:36, 00:42, 00:57, 01:08). Be kell látni, hogy tisztességgel gyúrnak nyakra. Ráadásul úgy cigánykerekeznek, mintha valamilyen ninjafilmben lennének (00:32, 00:36, 00:50, 01:02, 01:23, 01:29), és hogy teljes legyen a kép, a végére még egy szaltó is becsúszik (01:43).

 

 

De nem csupán a kontrák miatt lenyűgöző a klipp. Ezek a technikák természetesen korábban is benne voltak a Judo anyagában, láttuk is őket különböző bemutatókon és oktatófilmeken, azonban itt és most élesben adják el őket. Ráadásul olyanoknak, akik maguk is felkészült versenyzők, tehát nem ismeretlenek számukra ezek a megoldások.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen tudom, hogy egy átlagos Judo meccs nem ilyen. Ezek a pillanatok ritkák, de nem ritkábbak, mint egy-egy szép gól a futballmérkőzéseken, legfeljebb a harcművészethez nem értenek annyian, mint a focihoz. De egy-egy akció sikere (00:44, 01:14), vagy az, hogy nem jön össze a dolog (00:36, 00:55, 01:38) igazából nem érdekes, mert sokkal fontosabb, hogy ezek a lehetőségek mind benne vannak a harcművészetben. És nem csupán elméletileg: itt éles helyzetben láthatunk olyan megoldásokat, amilyeneket gyerekkorunkban még akciófilmekben se mertek eladni.

A kielészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: harcművészet judo

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr203167699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása