MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

MUAY THAI FÖLDHARCBAN

2011.09.28. 06:36 Napi Maflás

Rendszerint úgy tartják – és nem is alaptalanul –, hogy aki inkább állóharcra gyúr, az meghal, amikor a földön kell folytatnia. Ez a felismerés hívta életre az MMA-t. Igaz, a csonttörő ütés és rúgáskitűnő fegyver a felkészületlen ellenféllel szemben, de már a hatvanas években kiderült a Gene LeBell vs. Milo Savage mérkőzésen, hogy ha valaki képes áttörni az ütéseken, és lerántja a másikat a földre, ott viszonylag gyorsan véget ér a dal.

 

 

 

Az MMA-nak sokat köszönhetnek a harcművészetek. Letisztultak a stílusok, kiderültek, melyek a működő technikák, egyértelművé vált, hogy az erő és az izomtömeg megkerülhetetlen a küzdelemben, és az is nyilvánvaló lett, hogy a hatékony bunyóhoz nem elég egyetlen „szakterületre” specializálódni. Aki eredményes akar lenni, annak a harcművészetek minden szegmensében el kell merülnie.

 

 

Lehet jajongni azon, hogy elszürkültek a harcművészetek, lassanként eltűnnek az egyes iskolákra jellemző, speciális technikai megoldások, hogy a ringben vagy ketrecben szteroiddal felgyúrt nagydarab gladiátorok gyilkolják egymást – ám akárhonnan nézem, ez még mindig ugyanannak az éremnek a másik oldala. Ha lenne ezen kívül bármilyen más működőképes megoldás, az már látszana. De nincs ilyen.

Épp ezért üdítő pillanat, amikor valakiben egységet alkot mindaz, amit a különböző stílusokban tanult. Hogy nem ökölvívó és lábtechnikákat vegyít földrevitelekkel és földharccal, hanem mindez kompakt rendszerré áll össze benne, amelyben bármelyik technikából eljuthat bárhová. Még ennél is izgalmasabb, amikor valaki minden helyzetben képes kreatívan alkalmazni a saját stílusát.

 

 

Maga a mérkőzés nem tart sokáig. McAuley agresszíven jön előre (01:05, 01:08), láthatóan esze ága sincs hosszú állóharcba keveredni. Arra törekszik, hogy minél előbb levigye ellenfelét a földre, és a lehető leggyorsabban befejezze a mérkőzést. Ebbe még egy lendületes zakózás is belefér, amit ellenfele nem tud kihasználni (01:09). Viszonylag gyorsan sikerül elkapnia Sneddon lábát, aki ugyan csípőfordítással (01:13)  távol tartani a másikat, de ebben a szabályrendszerben ez annyit ér, mint halottnak a szenteltvíz (01:16).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

McAuley tervének megfelelően a földön folytatják (01:17), csakhogy nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelte. Alex Sneddon pont úgy küzd tovább, mintha állóharc lenne. Szorosan magához öleli ellenfelét, és könyökösökkel bontja a fejét (01:19, 01:21, 01:29, 01:31, 01:33, 01:42, 01:44, 01:48). Azután átvált szűk horgokra (01:51), hogy az időközben teljesen szétesett McAuleyt végül bevigye egy karfeszítésbe (01:59).

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 komment

Címkék: muay thai mma földharc alex sneddon

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr293261808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.09.28. 12:36:07

Igen... ritkábban látni ütős embert, aki a birkózóst megveri földön! Tetszik.... és egyetértek, szerintem is az ütősök azért kapnak ki a földön, mert elkezdenek birkózni. Ebben meg nyilván gyengébbek. Ez a versenyző meg nem jött zavarba, fekve is ütött tovább, mint az óra. :)

De a harcművészetek nem szürkülnek el! A versenyek lettek unalmasabbak, de a kettő nem ugyanaz! A szabályrendszerek meghatározzák a felkészülést egy-egy versenyre. A többi meg nagyrészt az indulók képességein múlik.

Szakmai körökben érdekes lenne olyan tornákat rendezni, ahol 3 menetes bunyók lennének. Elsőben pontrendszerben küzdenek, mint a shotokan vagy az amatőr box szabályai. Utána jönne egy kyokushin vagy K-1 szerű teljes erővel nyomott küzdelem, végül meg a MMA szerinti vegyes. Ebben kiderülhetne a harcosok affinitása és képessége a helyzetekhez.

Most jut eszembe! Kipróbálom a gyerekekkel.... a termünkben van minden hozzá.

Beren 2011.09.28. 20:53:08

@jzs:
Van már ilyen és egyáltalán nem is rossz az ötlet. Itt van egy meccs kedvcsinálónak (földharc nincs, csak wkf és kyo szabályok):

www.youtube.com/watch?v=h08xkGDixko

Ez a Balde nevű laza srác francia válogatott és mellé színész is. Láttam még egy ilyen meccsét, ott mondjuk csúnyán elverték, de nem ez számít, az ötlet tényleg jó. Volt ilyen kezdeményezés nálunk is, ha emlékeztek a legelső budo-gálára, még a taxisblokád idejéből, ott a thay-box kyo meccseken is mindkét szabályrendszerben kellett küzdeni.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.10.04. 22:03:27

@jzs: Magyarországon is van ilyen kevert szabályrendszer, a Magyar Kempo Szövetség már nagyon régen használja

www.hungariankempo.hu/szabalykonyv.php?content=f_chikara
süti beállítások módosítása