MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

EGY LIFTBEN AZ ELLENSÉGGEL

2011.09.30. 06:49 Napi Maflás

A kés elleni pusztakezes védekezést a legtöbb harcművészeti dojóban kötelező anyagnak tartják. Ne kérdezze senki, miért. Értem én, hogy egyfelől ad egyfajta magabiztosságot, hogy lám, késsel felfegyverzett támadó ellen sem egészen védtelen az ember, a tanulók is szeretik (főleg a kezdők), de lelkiismeretes edzők azért elmondják, hogy ha a másik kést ránt, akkor a rugalmas elszakadás tesz legjobbat az egészségünknek. Ennek ellenére a legtöbb helyen nagykanállal töltik az emberbe a sok okosságot, ami a vérveszteségtől lassú és legyengült, esetleg tajtrészeg ellenféllel szemben talán kivitelezhető, amennyiben az ember erősebb és nagyobb a támadónál. Azért egy csuklófesztítéssel elvenni valakitől a fegyvert, akinél éles kés van, és nem akarja, hogy végrehajtsuk rajta a technikát…szóval az necces.

 

 

 

Ebből a szempontból a mai videó se jobb a többinél, de nem is ezért raktam be. Késharcból leginkább meggyőzőnek a silat, illetőleg a San Diego-i késharcosok tűnnek, no meg a Fülöp-szigeteki garázsmester, akit majd a kiegészítő anyagban láthattok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel együtt, aki már nézett kamerával felvett éles helyzeteket, az tudja, hogy a valóság sosem olyan gondosan megkoreografált, mint a dojóbeli modellek. A támadó is izgul, a megtámadott az életéért küzd, csapkod, menekül, szétzilálja a helyzetet, és természetesen minden keze ügyébe akadó tárggyal próbálja védeni magát. Ez sokszor elég az életben maradáshoz, de ha a másik elég elszánt, sarokba szorítja az áldozatot, és senki se lép közbe, azért borítékolni lehet a végeredményt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai anyag egy liftbeli helyzetet elemez, ami egyfelől jó, mert előbb utóbb csak kinyílik az ajtó, és talán a segítségünkre siet valaki, másfelől meg a szűk tér miatt sehova se lehet elmenekülni. Itt  kell távol tartani a támadót.

Ha  a másik elég elszánt, nekünk ugrik, és nem sikerül kizárni a kést tartó kezet, akkor bizony ez fog történni (00:11). Télen valamivel jobb, hiszen véd a ruha, az alkar külső része is sokat felfoghat. Kis szerencsével a bordákon is elcsúszik a vágások, szúrások zöme, hiszen a védekező ember folyamatosan tekergőzik, de egész biztos, hogy jó pár vágást, szúrást be fogunk szerezni, és leginkább a véletlennek köszönhető, ha megússzuk élve. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A video második részében (00:24) bemutatott taktika tág téren elég nyerő - már volt egy poszt a Maflásban, ahol karatés rúgásokkal mészárolt le képzett késharcost -, de ehhez bitang jó láb kell, másfelől kellő izomzat, hogy az ember folyamatosan tudja szórni a rúgásokat legalább addig, amíg megáll a lift. Ezeknek a fiúknak ez nem jön össze (00:27, 00:43) láthatóan gyorsan elfáradnak (00:28, 00:39, 00:45), és a támadó egyfelől közel sem olyan vehemens, mint az első jelenetben, ráadásul inkább csak illemből megy le a földre (00:31, 00:34, 00:47).

Ettől függetlenül jó az ötlet. Ebben a szűk térben, ahol senki se jelzi a küzdelem kezdetét, és nem lehet elfutni se, érdemes kipróbálni, mit sikerül alkotni az első támadás lendületével szemben. Azután ki-ki vonja le a megfelelő következtetéseket.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 komment

Címkék: késharc szűk tér

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr143266794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.09.30. 08:11:14

Ez a legutolsó kép egy autóbalesetből származik (egy másik fórumon már volt róla szó) , persze szemléltetésnek kiváló, hogy milyen sérüléseket is képes okozni egy éles tárgy az emberi szöveten...
A kés elleni védekezés szerintem az önvédelem tanulásának fontos, sőt kiemelt része kell hogy legyen, hiszen a mai korban ez egy létező fenyegetési forma (ellentétben mondjuk a karddal). Persze -ahogy írtad is- egyetlen jó válasz ellene a futás, de hát láthatjuk (lift, velünk lévő szerettek, barátok), ez nem mindig járható út.
Pár alapvető szabály a harcot elkerülni:
- FUTÁS!
- a támadó figyelmét felhívni arra, hogy a telefonja alapján a cellainformációkból ki fog derülni, hogy a környéken volt.
- kiabálni, hogy rendőr!
...

A "késtámadások" során a védekezőnek van egy hatalmas előnye, mégpedig az, hogy alapvetően nem akarják megölni! Mert akit meg akarnak bökni, azt úgyis hátulról vesén szúrják (lásd Cosma ügy RIP), és nem szemből fenyegetik majd.
Ettől függetlenül aki kés ellen belemegy egy küzdelembe, az számítson arra, hogy vérezni fog, kimeneteltől függetlenül.
A legnagyobb kockázat pedig akkor, ha mindenenkinél van kés, és ilyenkor mindegy ki szúr először, mert lehet, hogy aztán támadó és védekező együtt vérzik el a helyszínen..

Asidotus 2011.10.03. 15:43:41

Előzetesen (sosem fogtak még rám kést) én úgy képzelem, hogy egy dzsekit rádobunk a késre, és mehetnek a combrúgások.
Aztán amikor a földön van, akkor a fejrúgások, és a végén elvágni a torkát a saját késével.
süti beállítások módosítása