MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

OKTATÁSI MÓDSZEREK: A BÁZIS

2011.12.26. 15:16 Napi Maflás

Minden harcművészetnek megvan a maga bázisa. A kezdők eleinte lelkesen csinálják, később egyre inkább nyűgnek érzik. Azután persze fordul a kocka, mert az egyszerű gyakorlatok folyamatos sulykolása meghozza a maga gyümölcsét: ezek az elemek lesznek azok, amelynél az ember először képes megérezni a mozgás lényegét, ám sokaknál ez csupán átmeneti állapot. Hogy ki mennyi időt fordít a bázisra, az stílustól és mestertől is függ, a legtöbben mégis elhanyagolják egy szint fölött. Lehet, hogy kötelező jelleggel bent marad az edzésprogramban, de lassanként másra helyeződik a hangsúly. Az öreg mesterek viszont hajlamosak a haladókkal is hosszú órákon át alapgyakorlatokat végeztetni, és ennek nem csupán az az oka, hogy fiatal korukban így tanultak.

 

 

A bázis nem a formagyakorlatok vagy a küzdelem előszobája. Épp ezért hiba a bázist katából kiragadott részletekből, vagy szituációs gyakorlatokból felépíteni. A jó bázis azokat az alapokat adja meg, amelyek nélkül nincs hatékony harcművészet: az egyensúlyt (01:32), a talajhoz való tapadást (01:36), a fókuszt (00:16), a csípőmunkát (01:48), a kéz és láb összehangolását (03:49), hogy az egész test egységben mozogjon (03:31).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bázis célja a testtudatosság megteremtése és behangolása, ami az önismeret felé vezető út első lépése. Bár a különféle harcművészetek bázisgyakorlatainak mozgásanyaga jelentősen eltérhet egymástól, a fent felsorolt célok valamennyi irányzat alapgyakorlataiban megtalálhatók.

 

 

A bázis nem áll közvetlen kapcsolatban a hatékonysággal. Attól, hogy valaki szépen és pontosan hajtja végre az alapokat, nem lesz jó bunyós, eredményes versenyző, de még csak jó harcművész sem. A győzelemhez egy sereg tulajdonság sokkal fontosabb, mint az, hogy valaki milyen szinten képes hasznosítani fizikai adottságait.

 

A harcművészet nem mozgásművészet: ebben a műfajban nem lehet megúszni a pofonokat. Ugyanakkor a harcművészet más, mint a küzdősport vagy a közelharc – olyan pedagógiai rendszer, amelynek célja, hogy megteremtse az egyén és tágabb környezete harmóniáját. Ehhez nélkülözhetetlen a pontos bázis, hiszen amíg valaki nem ismeri tökéletesen saját testét, addig nem lehet önismeretről beszélni. Ezt a készséget azonban nem elég egyszer megszerezni. Az ember teste folyamatosan változik, ezért a mozgás is állandó hangolást igényel. Az idős mesterek ezért térnek vissza kényszeresen az alapokhoz. Ők már nem a harcművészetet akarják megtanulni, hanem önmagukat, és megteremteni/megőrizni a harmóniát. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy az ember nap mint nap alkalmazkodik a pillanatnyi helyzethez. A tökéletesség mindig csak a pillanatnak szól – de ettől szép a harcművészet.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

4 komment

Címkék: karate harcművészet bázis shotokan shirai sensei

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr403496952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.12.26. 21:37:26

"A győzelemhez egy sereg tulajdonság sokkal fontosabb, mint az, hogy valaki milyen szinten képes hasznosítani fizikai adottságait"

Kifejtenéd, hogy mire gondolsz?

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.12.26. 22:01:08

@Darky_: Pl, a tömeg, az izomerő, az állóképesség, a sebesség, az ütemérzék, és természetesen az, hogy szét akard tépni a másikat. Ezekhez képest az, hogy milyen pontos a bázisod, éles helyzetben másodlagos.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.12.26. 22:15:23

@Napi Maflás: Köszi, most már világos, csak a "fizikai adottság" kifejezés megzavart kicsit.
Na igen, mindig előjön ez a képességek vs. technika téma.
A bázis pontosságának persze megvannak a maga előnyei a küzdelmi tanulás folyamatában. A megfelelő képességfejlesztésen és a harmónián túl, a technikai fölény (tökéletest megközelítő mozgásminta az adott technika végrehajtása során) kompenzálhatja az esetleges gyengébb fizikai adottságokat.

Asidotus 2011.12.28. 19:26:14

Mikor karatézni jártam, tanultunk egy csomó, bonyolult tecgnikát, legalábbis olyanokat, amelyeket nem lehetett küzdelemben megcsinálni. Csak azoknak egy leegyszerűsített kivitelezését.
Ekkor nekem úgy tűnt, hogy a bonyolultabb technika belesulykolása azt a célt szolgálja, hogy jobban, pontosabban menjen az egyszerű, a kivitelezhető technika.
süti beállítások módosítása