MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A HARCMŰVÉSZET HÁTORSZÁGA 8.0

2012.03.26. 06:13 Napi Maflás

A meditáció kézzelfoghatóvá teszi a jelen pillanatot. Azzal, hogy egy dologra összpontosítunk, képesek vagyunk letenni a mindennapok terhét, és nem veszünk el a ránk zúduló élmények polifóniájában, ami hozzásegít, hogy valóban a kiszemelt feladatra koncentráljunk. Ezt azonban – ahogy a Káma szútra mondja – nem taníthatja meg más, csak a tapasztalat.

 

 

A csikung

 

A csikung a harcművészet egyik legneuralgikusabb pontja. Csikung gyakorlatok szinte minden hagyományos rendszerben megtalálhatók, sőt egyesek szerint a csikung nélkül nem érthető meg teljes mélységében a harcművészet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vannak iskolák, amelyek hatékonyságukat leginkább a csikungra alapozzák. Ugyanakkor a küzdelemcentrikus rendszerekből kikopott a csikung, és a full contact bajnokok között se akad olyan, aki elsődlegesen csikung gyakorlatokkal készülne a versenyekre.

Többféle csikungot ismerünk: a különböző iskolákat egészségügyi, harci és spirituális kategóriába szokták sorolni – attól függően, hogy a gyakorlatok révén milyen célt akarnak elérni. A gyakorlatok egy részét fejben is lehet csinálni, vagyis nem szükséges végrehajtani a mozdulatsorokat, elég elképzelni azokat. Ez azon az elven alapul, hogy valójában a gondolat irányítja a csit, és a csikung rendszerek alapvetően a csi gyűjtését, áramlását kívánják segíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan működik?


Ennek alapján joggal hihetjük, hogy a csikung egyfajta dinamikus meditáció. Ez részben igaz, de vannak olyan gyakorlatok, amelyeket akár tévénézés közben is lehet végezni. Hozzátenném, ezek azért akkor igazán hatékonyak, ha az ember elkezd önmagára figyelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Függetlenül attól, ki mit gondol a csikungról, a gyakorlatok elmélyítik a testtudatosságot, ami az önismeret és a hatékonyság alapja. A meditáció révén pedig rendkívül eredményesen fejleszthetünk bizonyos készségeket – bár senkit se ismerek, aki természetfeletti képességekre tett volna szert a csikung gyakorlása révén. De a csikung mozdulatsorok ellazítják az embert, és megteremtik a test egyensúlyát, ami visszahat a mentális egyensúlyunkra is. A meditatív elmeállapotban vég nélkül ismételt mondatok pedig jóval hatékonyabban ragadnak meg az emberben, mintha egy logikus gondolatsort hallgatnánk.

 

Első lépésként az ember megérti, hogy amit valóságnak hisz, az nem a valóság. Ezt követően sokan egy újabb – számukra otthonosabb – álomvilágot építenek a csikung segítségével, hiszen a gyakorlatok mögött álló filozófiai rendszerek egyfajta világmagyarázatot jelentenek. Amennyiben ez nem ütközik túl gyakran és élesen a valósággal, megoldást jelenthet az ember problémáira. Azok, akik nem képesek összehangolni a mindennapok tapasztalatait az újonnan tanultakkal, előbb-utóbb a megváltás új eszköze után néznek.

Azonban, ha képesek vagyunk odafigyelni önmagunkra, és ahelyett, hogy becsapnánk magunkat, megértjük azt, mi történik valójában, a kitartóan végzett munka megteremti az ember fizikai és lelki harmóniáját, ami segít megőrizni egészségünket, és abban is, hogy jobban tudjunk a kitűzött célokra fókuszálni.

 

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.)

4 komment

Címkék: csi filozófia tudás meditáció harcművészet mágia spiritualitás misztika szakrális csikung

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr244339376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnny rottenbiller 2012.03.26. 09:20:55

Bakker, nagyon jók az írásaid, de a videókon mindig besz.rok! :)

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.03.26. 12:56:12

@bélukám: Ezekhez nem tudok zúzós videókat rakni. Lesz az is, addig nézegesd a régi full contactos anyagokat. Van belőlük bőven. :)

johnny rottenbiller 2012.03.26. 16:18:20

Nekem amúgy nagyon tetszenek ezek a videók, jókat derülök rajtuk.:)
Nem is várok ilyen témához "zúzós" videókat, de nekem a csikung valami ilyesmit jelent, nem a fenti bohóckodást: www.youtube.com/watch?v=vZahgf7ZOZgkem

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.03.26. 16:52:08

@bélukám: A Facebook oldalra beraktam Pang Minget, aki a Zhineng Gong megalkotója. 1986-ban a kínai sporthivatal több ezer csikungot vizsgált meg, és a Zhineng Gongot találta a leghatékonyabb egészségmegőrző és gyógyító rendszernek. Itt tudsz belenézni a gyakorlatsor első szintjébe: www.youtube.com/watch?v=1vhr3Hsr9JQ
De ha eltérünk a hagyományos magyarázattól, elég megfoghatatlanná válik, mi is a csikung. Ezért írtam, hogy ez a harcművészet egyik legneuralgikusabb pontja.
süti beállítások módosítása