MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AMIKOR ELSZAKAD A CÉRNA

2012.06.10. 08:01 Napi Maflás

A hagyományos karate versenyeken testre rendesen odazúznak, viszont nem ütnek teljes erővel fejre, ami – tekintve, hogy gyakorlatilag nincs védőfelszerelés –, humánus megoldás. Valószínűleg jóval kevesebben indulnának annak tudatában, hogy bármikor otthagyhatják a fél fogsorukat a küzdőtéren. A no-contact küzdelmek elmélete azon az elven alapul, hogy a versenyzők kellőképpen feledzett keze és lába halálos fegyver, ami ugyanolyan könnyen töri a csontot, ahogy a kavicsot, deszkát, vagy a téglát is. A karate logikája szerint a megfelelően alátámasztott, kellő ütemben végrehajtott, pontos támadás gyakorlatilag harcképtelenné teszi az ellenfelet.

 

 

A találatokat a bírák ítélik meg. Ha úgy döntenek, hogy az ütés vagy rúgás nem lenne elég hatékony, tovább folyik a küzdelem. A versenyzők persze belülről másként látják a helyzetet. Ebből fakadóan egy idő után kevésbé ügyelnek a kontrollra, és ilyenkor egyértelművé teszik a találatokat - ami persze nem túl sportszerű, tekintve, hogy a másik arra számít, hogy az ellenfél kontrollja védi őt a sérülésektől.

 

k1.jpg

 

Tegyük hozzá, a hagyományos karate kumitét nem versenyre találták ki. Ez egy edzésmódszer, és edzésen egyáltalán nem az a cél, hogy az ember lebontsa a másikat.

Mikor az ember öreg mestereket néz, megérti, miért tartják a keleti rendszereket művészetnek. Kétségtelen tény, hogy nem ugrálnak, pörögnek úgy, mint a fiatalok, de cserébe végtelenül pontosak, kicsiszoltak a technikák, és elképesztően összeszedettek. Ezek az összecsapások remekül példázzák, miért mondják azt, hogy a bunyó fejben dől el. Ha magas szintű mesterek küzdenek egymással, a tatamin tapintani lehet a feszültséget.

 

k0.JPG

 

Azok számára, akik több stílus iránt is nyitottak, valószínűleg érdekes lehet, hogy ebben az összecsapásban több, a ninjutsu által alapvetőnek tartott kamae is megfigyelhető (00:02, 00:09, 01:11, 01:17). Nem akarok belemenni a „mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?” problémába, csak jelzem, hogy a japán harcművészetek sokkal erősebben hatottak egymásra, mint ahogy azt a felületes szemlélődő gondolná.

Itt viszonylag gyorsan megszületik az első találat (00:11), de a bírák nem találják egyértelműnek a helyzetet. Ekkor indul be a folyamat, amikor a versenyzők szeretnének pontot tenni a küzdelem végére (01:51). Kicsit elszabadulnak az indulatok, még egy dobás is belefér (01:53), klasszikus befejezéssel a végén (01:54).

 

k5.jpg

 

Ez azonban már sok a két mesternek. Innentől szétesik a mozgás (02:15), nyoma sincs a mérkőzés elején látható összeszedettségnek. Ebből fakadnak a sérülések, és az egyik versenyző úgy dönt, megóvja saját testi épségét. Valószínűleg elmormol magában egy „bocsáss meg”-et, azután rendesen odazúz a kollégának (02:18). Érdemes megfigyelni, milyen rutinosan kapja el ellenfele fejét, és kíséri óvatosan a földre, nehogy a másiknak (további) baja essen. Ezt teszik a tapasztalat meg az évek.

Mindenesetre a karate hatékonyságát illetően nem sok kétség marad az emberben.

 

k6.JPG

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

30 komment

Címkék: karate ko 50 shotokan kumite jka

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr614576180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2012.06.10. 12:34:31

Sok éve, egy nemzetközi versenyen a gyenge szervezés miatt fáradt és feszült versenyzők (senki nem tudta pontosan előre, hogy mikor jön sorra) délután már szó szerint ölték egymást. Volt, hogy egyszerre három fickót vittek le hordággyal, nyakmerevítőben. Egy ütés és helló, mint a nagykönyvben. Máig áldom a sorsom, hogy csak másnap reggel kerültem sorra. :o)

untermensch (törölt) 2012.06.10. 13:16:46

Nevetséges. Nagy segget kerítenek a semminek. Eleve hátradőlve üt, ami már önmagában eldönti a hatékonyságát. Nehogy már egy embert képregényhőssé tegyen az, hogy ilyeneket tanul. Miért is nincsenek sehol a shotokanosok meg hasonlók a valódi harcra épülő szabályrendszerekben (MMA, K1, thai box)? Ja persze, nem akarják, hogy véletlen megöljék az ellenfelüket, amikor nem fogják vissza magukat.

vezérfika 2012.06.10. 13:17:16

néhány ilyen japán bácsi két hét alatt rendet tenne a fővárosi cigánybandák között.

szanalmas 2012.06.10. 13:36:56

@untermensch:

Szerintem is bohóckodás így az egész. Más kérdés, hogy a kontaktos "sportok" meg brutálisak. De mit lehet tenni, ha vannak emberek, akik szeretik ütni egymást. Most, hogy az NFL-esek perlik a ligát azért, hogy maradandó károsodásokat szenvedhetnek -nemmellesleg a túró sem könyörgött nekik, hogy legyenek focisták-, hamarosan majd jól betiltják az összes kontaktos sportot, és csak olyan sportok maradnak meg ahol el vannak egymástól szeparálva egymástól a játékosok. Végül is, ma már az állatokat is jobban védik, mint a boxolókat!

zse 2012.06.10. 13:46:03

Hát nálunk mondjuk semi contact világbajnokságon amikor az egyik srác ütésétől a másik megszédült, akkor simán leléptették azt, aki ütött. A kiütött ember nyerte a mérkőzést.

Gondolom karatéban is így van.

Ha meg mindenképp ő veszít, akkor kiütés nélkül is mondhatta volna azt, hogy OK, félek, hogy megsérülök, inkább feladom. Az eredmény ugyanaz, csak nem volt szabálytalan.

szanalmas 2012.06.10. 13:48:23

Az kimaradt, hogy az emberek meg imádják nézni -és fizetnek is érte rendesen-, hogy másik emberek meg verik egymást.

belekotty 2012.06.10. 19:11:16

@untermensch: Eléggé tájékozatlan vagy.

Shotokan karate in MMA
www.youtube.com/watch?v=8sot-X4Voec

Azt tudod hogy Semi Schilt kyoushinka karatéka. Hogy a K1-ben sok kyos nagy karriert futott be?
Hogy Vitalij Klicsko fullkontakt shotokannal kezdte?

belekotty 2012.06.10. 19:17:21

Az tagadhatatlan, hogy a mai WKF szabályok már viccesek. A védőfelszerelésben nokontakt, az vicc.
A 80-as évek elején, amikor pusztakézzel nyomtuk, a kontrollal nem nagyon törődve, az volt az igazi.
Jó, elismerem, az vágóhíd volt. Nekem tucatnyi orrtörésem, két arckoponyatörésem volt.
Abban az időben meg a karatéban nem tanították a dobásokat és a földet, a belharcban meg simán alulmaradtak egy boxolóval, Ezért sok karatést meglepetés ért az utcán.
Ma meg már lágy vacakká vált a verseny karate, már ami a WKF szabályok szerintit illeti.
Ez mondjuk shobu ippon volt.

belekotty 2012.06.10. 19:26:09

@untermensch: Kaptál már pusztakézzel rendes agyast? Nem hiszem, mert akkor nem ez lenne a véleményed róla.

nod20 2012.06.10. 19:47:08

Mert az MMA meg tsa annyival több köze van valósághoz. Ugyanúgy szabályrendszer az egyik is meg a másik is.

belekotty 2012.06.10. 19:51:08

@nod20: Akkor tegyél fel egy youtube videót valamelyik MMA meccsedről és utána lesz hiteles hogy lenézed!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2012.06.10. 20:53:53

Na ebbol a videobol remekul latszik, hogy miert ertelmetlen a stop-semi/stop-light szabalyrendszer (szerintem ez az, vagy legalabbis hivjak ugy is), illetve hogy mennyire szar az a mozgas, amit ezek az urak 30-40 evig gyakoroltak.

Ez nem harc. Pusztakezzel tenyleg konnyu nagyon csunya seruleseket okozni, de erre nem lehet alapozni. Ha emlekeztek, akkor par eve volt, hogy a belvarosban egy 17 eves boxolosrac egy 1-2 utessel allo bunyoban halalos serulest okozott az osztalytarsanak. Ettol fuggetlenul amit ok csinalnak, az szar. Ez latszik az elejen is, de foleg az utolso osszecsapasban, amirol azt irtad, hogy mekkora rutin. Hat nem. Ugy ugranak egymasnak, hogy rossz nezni. Sehol egy fedezek/vedekezo kezek, az allukat kiemelik, mint a total kezdo amatorok. Ebbol aztan nyilvan jon a borulas, de csak szerencse kerdese, hogy ki ussza meg. Utes utan - a hulye gyakorlasnak koszonhetoen - csipohoz huzza vissza a kezet, ahelyett, hogy a fejet fedezne (meg mellesleg jobb pozicioban lenne ugy ujabb tamadashoz). Ez a baj az egy talalatig tarto stoppolt szabalyrendszerrel. Megszokja benne az ember, hogy ott vege a harcnak, pedig hat nincs. Mi van, ha nem pontos a talalat? Ha a masik kicsit elhuzta a fejet, vagy a homlokat hagyta az utesben es nem az allat. Akkor a kovetkezo pillanatban, amikor a tamado leall, a masik kinyirja egy 2-3 utesbol allo kombinacioval.

Arrol nem is beszelve, hogy ezek az utesek eleg gyengek. Nem ugy ertem, hogy bekapni, hanem ahhoz kepest, amit normalis technikaval ki lehetne hozni. Nincs benne a test, csak kezbol mennek. Az allasaik iszonyu hosszuak, latszik, hogy a lab tamadasat nem pontozzak (ha igy alla fel mas szabalyrendszerben, akkor pillanatok alatt szetrugdosnak a comjat, ami elegge lelassitja a mozgast).

A stop-seminek is megvan a maga helye. Pl. a gyerekeknel, kezdoknel, akiknel kontrollalatlan kalimlapas meg serules lenne folyamatos kuzdelem helyett, de ket mester minek csinal ilyet, az erthetetlen. Persze sportnak lehet izgalmas (mint pl. a vivas), de harcnak nevezni tulzas.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.06.10. 21:43:11

@atleta.hu: A posztban ezt írom: "Tegyük hozzá, a hagyományos karate kumitét nem versenyre találták ki. Ez egy edzésmódszer, és edzésen egyáltalán nem az a cél, hogy az ember lebontsa a másikat." Emellett számtalanszor megírtam már, hogy a hagyományos karate szerintem nem versenyre való.
A rutinról szóló mondatot teljesen félreértetted.
Ha megnézed a korábbi bejegyzéseket, találsz csupasz öklös ír bunyót és lethweit is (holnap is az lesz). Azért a kesztyű és a puszta kéz nagyon más világ.
Én úgy látom, hogy talajból ütnek, benne van a csípő is rendesen.
Az állásaik hosszúak, viszont a Shotokan kedvelt technikái a lábsöprések. Fel vannak készülve a lábat ért támadásokra.
A Shotokannak megvan a maga elképzelése a küzdelemről, de ezt fejtsék ki a karatésok. Mint mások is írták már, elég jó eredményeket értek el Shotokannal full contactban és MMA-ban is. Itt van erről egy korábbi poszt: napimaflas.blog.hu/2011/06/11/harcertek_es_hagyomany

untermensch (törölt) 2012.06.10. 21:50:04

@atleta.hu: az eset, amiről beszélsz, a magyar jog történetének legnagyobb szégyenfoltja. Az elkövető nem egy "srác" volt, hanem egy cigánybűnöző. "Bunyő" sem volt, ugyanis az történt, hogy másik két cigánybűnöző lefogta az áldozatot, miközben az elkövető módszeresen agyonverte a nyílt utcán, fényes nappal. Ebből a szempontból szinte közömbös, hogy boxoló volt-e, mert így bárki agyon tud verni egy másik embert. Az áldozat egyébként nem egy harcművész volt, hanem egy csendes, védtelen, nagyon intelligens 17 éves fiú, egyetlen gyerek. Mindez egy felfüggesztettre volt elég, egyáltalán nem kellett bevonulnia az elkövetőnek. Az ítéletet természetesen megindokolták, leginkább az elkövető korát hozva fel mentségként.

Tudom, hogy ez nem egy jogi fórum, de tájékozódj, mielőtt bullshitet írtsz. És ha megkérhetlek, használj ékezetet. Borzalmas ékezet nélküli szöveget olvasni, ezeket rendszerint átugrom. Amúgy ha ez nem lenne, a többiben egyetértenénk.

mallac 2012.06.10. 21:56:51

Alig lehetett észrevenni amikor kiütötte.Érdekes ahogy küzdenek, egyetlen ütésre koncentrálnak.Küzdősportként ez nem működne, viszont utcai agresszor villámgyors megállítására talán mindennél jobb.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.06.10. 22:01:47

@untermensch: Teljesen igazad van abban, hogy ez nem egy jogi fórum.
Megköszönöm, ha a továbbiakban csak szakmai kommenteket írsz.

Beren 2012.06.10. 23:44:30

Érdekes ez a nagy fújjolás a shotokanra, pedig valóban sokszor bizonyított kiütéses rendszerben. Talán sehol nem olyan hangsúlyos a távolság érzékelés és a tempó oktatása, mint itt és ha ez a kettő a birtokodban van, akkor te meg tudod ütni az ellenfeledet, ő pedig nem fog elérni téged. A hagyományos rendszerben a technika mellett ehhez társul az ütő és találati felületek megedzése is, tehát egy igazi karatés nem puha kacsóval és gyönge pocakkal áll fel küzdeni.
A védőfelszerelés hiánya kifejezetten megfontolttá tesz. Ez talán hibának is felróható, mivel nehéz felszabadultan küzdeni, ha minden megmozdulás csontzenével jár. Tény, hogy aki kesztyűhöz szokott annak ez az ütés mókásnak tűnik, viszont negyed akkora résbe befér, mint egy kesztyű és nem védi a kettős fedezék. Személy szerint sokkal több sérülést szereztem a 80-90-es években shotokan küzdelmekben, mint később, full kontaktos bunyókban.
Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a post-ban szereplő videón 50-54 éves bácsik bunyóznak. Hol lesz egy MMA versenyző 50 évesen? Biztosan nem fog egy versenyen ilyen sebességű technikákat eladni, ezzel szemben egy karatés fejlődése egy életre szól. (Ne értsétek félre, imádom az MMA-t, nekem pont azt mutatja, hogy milyen az a karate amit eredetileg kitaláltak)

tucano 2012.06.10. 23:57:05

ööö MMA-a 50 évesen? Hát már hogyne lenne, sőt! Gondolj például Heliora vagy Rickson is mindjárt odaér... És még sorolhatnám, Európában ugye semmi hagyománya az MMA-nak, így persze nem lehet találni kiöregedett versenyzőt, de máshol van bőven.

Szerintem szörnyű szar meccs volt, a bíró képtelen volt kézben tartani az eseményeket.

Azt meg, hagyjuk, hogy mennyit ér a karate az MMA környzetben, mert ugye nem karate technikákat használva győznek a képviselők a ketrecben.
Egyébként nehogy félreértsétek, eszemben sincs lebecsülni a karatét, sőt! De óriási félreértésben voltak/vannak a no-kontakt rendszer megalkotói. Ez a kéz lent és ki-be ugrálok tuti recept arra, hogy nagyon megverjék az embert.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.06.11. 00:02:05

Micsoda aljas dolog, hogy azt mondja számszerűen orbán viktor, 150 ezer embert vissza kell!! terelni a munka világába. Hogy lehet ezt előre számszerűsíteni, ha nem konkrét diktátum a felbérelt fideszes orvosok felé? Ezt teljesíteni kell és dögöljön éhen a rokkantnyugdíjas.
Hol van munka Baranyában, 70 ezer friss diplomás nem tud elhelyezkedni! Hülye bunkók!
Ezek a szerencsétlenek ebből tartják el a családjukat, van aki hitelt vett fel. Miből fogják törleszteni?
Több éve kiestek a szakmájukból, megszakadtak a munkakapcsolataik!
Hová tudnak ezek beilleszkedni seggfejek?

ORBÁN VIKTOR VERJEN MEG AZ ISTEN!

Beren 2012.06.11. 00:47:35

@tucano:

"mert ugye nem karate technikákat használva győznek a képviselők a ketrecben."

De.

Ebben a bunyóban két ütés történt, az ellenfél mindkettőtől lement. Ez egy klasszikus gyaku-zuki, különösen a másodiknál látszik jól (1:36):

www.youtube.com/watch?v=n4L4jDitr8o

Vagy itt egy kuzushi-waza:

www.youtube.com/watch?v=vSSfPLmwooY&feature=related

Abban természetesen igazad van, hogy aki ilyesmire adja fejét, az hamar megtanulja fenn tartani a kezét. :o) Ez a leengedett kéz tipikusan akkor hasznos, ha fejtámadás esetén süllyesztett súlyponttal, felfelé védve, testre megy vissza a kontra. Na ez az ami pontot ér a karate versenyen, de kiütéses rendszerben ritkán hatékony és sajnos sokszor meghatározza karate versenyek képét.

tucano 2012.06.11. 02:56:45

@Beren: Lyoto-ék jó példa:)

belekotty 2012.06.11. 08:03:52

Egy valamit mindenki elfelejt, hogy a karatéra erősen rányomja bélyegét a judoval szembeni védekezés.
Boxoltam komoly japán judóssal, akinek boxban is volt gyakorlata. Amíg a karatéban megszokott módon távolságot tartva - persze nem testütésekkel - operáltam, egyértelmű volt a fölényem. Amint bevállaltam az ökölvívásban megszokott belharcot, mert elfáradtam, olyanokat dobott rajtam combdobással, hogy csak nyekkentem. Persze boxkesztyűben nem volt értelme a földharcnak, de anélkül szétszedett volna mint foxi a lábtörlőt.
Természetesen ha pusztakézzel élesben nyomtuk volna, akkor igen rövid idő alatt leütöttem volna.
Ezt azok értik akiknek az ortodox karatékban nagy a gyakorlatuk és küzdöttek komoly judosokkal. Ha egy felkészült erős judos fogáshoz jut, akkor vége a dalnak, a karate mozgás világa részben ezért, részben a testre pontozott ámde az életben nem hatékony ütések miatt alakult ki. A WKF versenyeken látott dobások csak töredéke az amit egy felkészült judos tudna művelni. Egy sotomakikomit egy összekapaszkodás után előadni egy esni nem tudó karatésnek, amikor hónalj alá befogott kézzel telibe hanyatt csapják, tuti agyrázkódás.
Persze egy ökölharcban komoly jártasság nélkül elég problémás nekik. De ha a karatésnak az első ütése nem megrendítő, amikor a judos vagy birkozó bemegy páros lábfelszedésre, illetve nincs felkészülve a védésére, akkor jön a newaza és akkor meg a karatésnak csengettek.
A karatét lehet szidni és sok tekintetben jogosan. Csak éppen mindenkinek ajánlom vesse össze a mozgáskultúrát a Klicskók harcmodorával és képzeljék el valamelyik Klicskót, hogy a maguk stílusában, pusztakézzel mit tudnának művelni.

danesdzsu2 2012.06.11. 09:15:03

@untermensch: Kozák Rajmund tudtommal letöltendőt kapott.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2012.06.13. 14:21:19

@Napi Maflás: Nem vitatom, hogy vannnak karatesok, akik kuzdosport versenyeken jo erdedmenyt ertek el. Masok vitattak, nekik jo valasz ez :). En a konkret videon latottakrol beszeltem - szandekosan. A miert nincs az UFC-ben ottt a te stilusu ervelesed nem tul ertelmes (vagy legalabbis nem meggyozo).

A versenyen lathato mozgasokbol viszont lehet kovetkeztetni az edzesmodszerre is, es a hibak, amikrol irtam szerintem nem csak a 'lebontos' kuzdelmekben jonnek elo. A csipohoz visszahuzott kez teljesen beidegzodott, ujraneztem - kuzdelem kozben is visszahuzzak, amikor folytatodik az akcio (nincs igazi talalat).

Mondom, uthetsz te halalosat, ha jol es tisztan talalsz, de eleg botor dolog egy lapra feltenni mindent. Az ellenfel is mozog :). Akar veletlenul is elmozdulhat, veled kvazi egyszerre inditva a mozgasat, akkor meg elcsuszik az utes, maris nem hatekony. Aztan alllon csapnak es felborulsz.

Valoban hosszan allnak, de amikor a kiutes tortenik, akkor mar nem - kockazd ki a videot. Es kiemeli az allat mindketto, ami aztan a legtutibb modja annak, hogy kiuttesd magad :). Itt egy kep a kiutes pillanatarol: www5.picturepush.com/photo/a/8482438/img/8482438.png

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2012.06.13. 14:37:04

@untermensch: Latom akartal ciganyozni egyet. Az itteni tema szempontjabol lenyegtelen az illeto szarmazasa es az ugyben kiosztott itelet is. Rolad viszont sokat elarul ez a hozzaszolas. A legszebb persze az a dologban, hogy a szememre veted, hogy nem tajekozodom az ugyben (az ugy olyan reszleteben, ami tok lenyegtelen volt az itteni kontextusban), es egy db. gugli keresesbol kiderul, hogy fogalmad sincs arrol, amirol irsz.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.06.13. 16:22:19

@atleta.hu:
Önmagaddal vitatkozol.
Senki se állította, hogy okos dolog lenne kiemelni az állat, vagy, hogy életszerű-e ütés után visszarántani a csípőhöz a kezet.
A Shotokanban bevett technika rövidre zárni az állást az ütésnél, mert ezzel is lopják a távolságot. Persze ezt a karatésok sokkal jobban tudják nálam.
A dobást követően teljesen szétesik a mozgásuk, de ezt írom is a posztban.
Te viszont ezt írtad: "illetve hogy mennyire szar az a mozgas, amit ezek az urak 30-40 evig gyakoroltak."
Szerintem ez az edzésük része, ami nem versenyre való. A karate elég összetett rendszer, ahol minden blokk, minden ütés csontot tör, de legalább is idegpontot ér. A versenyen megengedett technikákon túl ott vannak a könyékütések, térdesek, a lágy részek támadása, izületi feszítések, a különböző fegyverek, stb.
Azok a hibák, amikről beszélsz, a (karatétól egyébként idegen) versenyszabályokból fakadnak, de kb. annyi értelme van emiatt cikizni a rendszert, mint egy bokszolónak felróni, hogy nem készül fel a lábtámadásokra. Mike Tyson akkor is klasszis, ha fogalma sincs a földharcról.
Ennek a felvételnek számos tanulsága van, rengeteg pozitív elemet tartalmaz, amiből tanulni lehet. Ezeket vagy észreveszed, vagy nem. És ha neked attól jobb, hogy csak a hibákat emeled ki, miközben a jó dolgokra vak vagy, nyugodtan tedd ezt. Szabadságodban áll. :)

belekotty 2012.06.15. 15:33:42

@atleta.hu: Egyszer próbáld ki egy boxban járatos judóssal, ruhában, MMA-kesztyűben hogy tudjon fogni! Akkor majd rájössz miért kell visszahúzni a kezet, miért kell széles állásban nagy távolságról támadni.

bbelizar 2012.06.19. 12:35:12

Aki a zárt védekezést, esetleg kettős fedezéket hiányolja a karatéból, annak figyelmébe ajánlom, hogy annak csak nagy kesztyűben van értelme. Üres kézzel nincs hova bújni. Egyrészt kisebb a védőfelület, másrészt kisebb lyukon befér a támadó kéz. Azon kívül képzeld el mekkora védelmet jelentenek a védtelen kézhát csontok a puszta bütyökkel szemben.

Amúgy minden japán tud dzsúdózni, így vagy megoldja a konfliktust kívülről (a'la karate), vagy fog/dob/fojt/kart feszít (dzsúdó). Az a táv, ahonnan pl. az ökölvívók, thai-boxolók dolgoznak, az nem létezik. Attól persze az egy izgalmas, férfias játék, de csak játék.

További érv a karate mellett, hogy az ellenfél esetleg nem fair és nem riad vissza a harapástól, karmolástól, szemkinyomástól. Van abban ráció, hogy megpróbáld távolról megoldani a helyzetet.
süti beállítások módosítása