MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

EDZÉSMÓDSZEREK: A REAKCIÓSEBESSÉG

2012.06.14. 06:41 Napi Maflás

A küzdelemben alapvető, milyen gyorsan képes valaki megragadni a kínálkozó alkalmat. Az utcán még inkább lényeges, hogy képes-e felszívni magát az ember egy tizedmásodperc alatt, ha úgy hozza az élet – ha már a helyzetfelismerés nem működött, és nem tudta elkerülni, vagy megelőzni a konfliktust. Az alábbi gyakorlatokat profi bunyósok számára dolgozták ki, ennek ellenére érdemes megfigyelni, milyen mélyen gyökereznek a harcművészetekben.

 

 

Itt elsősorban nem arra gondolok, hogy a bunyóhoz elengedhetetlen készséget fejlesztenek. A versenyzőket a legritkább esetben éri váratlanul a küzdelem. A versenyek helyét, időpontját jó előre kitűzik, szólítják őket a szorítóba, szőnyegre, ketrecbe, tatamira, azt is tudják, mire számíthatnak, sőt a harc kezdetét is gondosan jelzik – egyszóval nemigen érheti őket meglepetésként, hogy oda kell tenniük magukat. Az edzéseken sincs ez nagyon másként. Ha valaki csak úgy heccből ráugrik a másikra, azt elég keményen megtorolja a mester.

 

m1.jpg

 

Ehhez képest meglepő, hogy meditációval kezdődik a gyakorlat (00:06, 01:06, 02:55, 05:03). Most nem mennék bele, mennyire képes minden gondolatot száműzni agyából az, aki ezt nem gyakorolja, és nem minden idegszálával arra koncentrálni, hogy mikor kell pattannia – azonban pont az lenne a lényeg, hogy nulláról felpörögjön az ember egy tizedmásodperc alatt, ha olyan impulzust kap (00:07). Mint látjuk, ez nem egyformán sikerül a két srácnak (00:08), de a bunyó már csak olyan műfaj, hogy a végén valaki rendszerint alulmarad (00:10). Persze az is igaz, hogy benne van a fordulat lehetősége is (00:17), ám ez a tréning, most nem erről szól.

Az A-típusú versenyző a második körben már igyekszik a maga sunyi módján növelni az esélyeit (00:28), és komoly edzői hiba, hogy a mester nem utasítja az eredeti kiinduló helyzetbe. Jelzem, meg is van az eredménye, ezúttal sokkal gyorsabban sikerül ellenfélével szemben kedvező helyzetbe kerülnie (00:32).

 

m2.jpg

 

Mindenesetre a következő gyakorlat már felvillant valamit az MMA sokszínűségéből (01:08), hiszen ez a megoldás egy birkózó mérkőzésen elképzelhetetlen lenne. Más kérdés, hogy a következő körben a két srác ösztönösen hazavágja az egészet (02:21).

Újabb gyakorlat, és a jobb oldali srác ezúttal e tudja megállni, hogy javítson valamit az esélyein (03:00). Egyfelől, jó, hogy már dolgozik benne a tapasztalat, másfelől nem szabadna hagyni, hogy becsapja önmagát. Ezzel együtt most rászaladt volna a pofonra (03:05), más kérdés, hogy a kolléga nem ragadta meg a lehetőséget.

 

m3.jpg

 

Az újabb felállásnál viszont jól látja, hogy a siker kulcsa az, ha kiveszi magát a támadás vonalából (05:07), főleg, hogy ellenfele egyáltalán nem erre számított – bár az edző most végre beleszól.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

4 komment

Címkék: MMA reakciósebesség

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr924587225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h_zolee 2012.06.14. 11:45:24

örülök, hogy megint gyakran frissül a blog!

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.06.14. 12:38:58

@h_zolee: Ha bele tudom préselni a napomba azt a 60 percet, ami egy poszt megírására kell, összehozom. :)

belekotty 2012.06.15. 15:46:35

Ez a reakciósebesség nagyon problémás. Az embernek készülni érdemes a váratlan helyzetekre.
Csakhogy az ember teste teljesen másképp működik bemelegedve, meg hidegen. De ha az ember azt gyakorolja hogy hidegen erővel és gyorsan reagáljon, az nagyon sérülés veszélyes. Bemelegítés nélkül csak a comb és az egyenes rúgás, valamint a térdes jöhet szóba, fejrúgás felejtős. Egy hidegen mellékaszált horogtól az ember válla csúnyán megrándulhat. Egy dolog biztos, a kőkeményre edzett ököl, mert azzal bármely izommal nem fedett részen komoly fájdalmat lehet okozni az ellenfélnek. Engem szorítottak már falhoz úgy hogy nem tudtam nagyot ütni, de a csúnyán kiálló bütykeimmel kettőt vertem a csávó koponya csontjára és elengedett. Ahogy hátra lépett zavarodottan a fájdalomtól, azonnal lecsaptam.
Persze ez kétélű fegyver, nem egy boxoló törte már szarrá a kézfejét az éjszakában, mert ők a bandázshoz, kesztyűhöz vannak szokva. Az ellenfél alkarjának ütése is hasznos, mert ha el is törik, simán ki lehet magyarázni hogy ő ütött.
A vén nyanyák akik bíráskodnak ilyen ügyekben - pedig életükben nem láttak bunyót - még be is veszik.
Motto - A töredelmes beismerő vallomás két év letöltendő, a konok tagadás fél év felfüggesztett.
süti beállítások módosítása