MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

ODAMEGY, FELRÚGJA

2014.01.04. 07:00 Napi Maflás

Nathan Scarano nem bonyolult lélek, és ebből fakadóan a küzdelem felfogása se túl cizellált. Odamegy a másikhoz, felrúgja, azután megkínálja pár pofonnal a talajon. Persze ehhez a taktikához nem árt a tömeg. A mesteren van is pár kiló felesleg, de ez nem zavarja. Egy nyílt pályán robogó gyorsvonat kecsességével ront az ellenfeleire. És élvezi.

 

 

A lábsöprés a shotokan egyik alaptechnikája, a legtöbb bajnokságon láthatunk is egy-két szép földrevitelt, de Scarano versenystílusának védjegyévé vált az ashi-barai. Ráadásul eredményes, ami annyiból meglepő, hogy nem bonyolítja túl a dolgokat: megindul előre, és villámgyorsan befejezi a küzdelmet (00:13, 00:17, 00:29, 00:34, 01:35). Vélhetőleg ilyen lehetett az őskarate is.

scarano1.jpg

Persze tudjuk, hogy ez önmagában kevés. Ami Scaranót kiemeli a mezőnyből, az a hozzáállása. Azért lép a tatamira, hogy győzzön, és nem tűri, hogy ebben bárki megakadályozza (00:25, 02:52). Ebben természetesen jelentős segítség a fizikuma, amit lelkesen használ (02:03). Ritkán látni, hogy ilyen nagydarab ember ennyire önfeledt örömmel rugdossa fel a nálánál kisebbeket (00:51, 02:27. 02:34). Egyszer láttam, ahogy föl-alá rángatja, pörgeti a földön az ellenfelét, de ez a felvétel ma már nem érhető el a neten. Viszont kifejezetten vicces, ahogy egy-egy győzelem után diadalittasan menetel (00:18, 00:27, 03:15) – láthatóan ki kell adnia magából a feszültséget.

scarano.jpg

Bár nem mondható, hogy különösebben kifinomult mozgása lenne, a katáiból azért látszik, hogy rendkívül egyben van a pasi (01:54, 01:56, 02:00). Valójában ez, és a hozzáállása teszi igazán veszélyessé – ha nem lenne ilyen nagy darab akkor vélhetőleg más technikákkal győzne, de győzne. Egész elképesztő, ahogy a küzdelem kezdetétől uralja a teret. Amennyiben a másik nem fogadja el a hegemóniáját, nem fogja vissza magát: pár kemény ütéssel nyomatékosítja, hogy ki a domináns hím kettejük közül (00:09, 01:05, 01:08, 01:44), majd villámgyorsan beleállítja az ellenfelet a padlóba (01:48). Hogyha valaki úgy érzi, hogy bármi esélye van Scaranóval szemben (01:19), akkor a továbbiakban különös gondot fordít rá, hogy ezt a dolgot kiverje az illető fejéből (01:24, 01:30). Az ő megoldásai nem elegánsak, nem szépek, viszont kétely sem férhet a győzelmeihez. Ha létezik elsöprő támadás, Scarano megoldásai egyértelműen azok (00:20, 02:56). 

scarano2.jpg

A mester annyiból korunk gyermeke, hogy megjelentetett egy DVD-t, amelyen kedvenc technikát magyarázza és tanítja. Megmutatja őket lassan, gyorsan, több szögből, de semmi különös: több tucat hasonlót láttunk már – egy különbséggel. Az ő anyagában ugyanis – akár csak a legjobb full contactosokéban – az is szerepel, ahogy élesben is eladja mindezt. És miközben ezeket az összecsapásokat nézi az ember, fel se merül benne, hogy a hagyományos shotokan karate ne lenne a leghatékonyabb önvédelmi rendszerek egyike.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

5 komment

Címkék: tömeg fókusz szándék shotokan lerohanás AJKA lábsöprés

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr335730016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2014.01.04. 11:50:55

Állat! :-)
Még nem hallottam róla, de nagyon tetszik. Köszönöm.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2014.01.04. 12:26:01

@Beren: Feltettem a Face-re egy kis részletet az oktató DVD-jéből. Részint tanít, részint újabb akciókat lehet látni vele.

klementína 2014.01.04. 20:55:24

nekem volt szerencsém edzeni is vele párszor, félelmetes! :)

röhögő 2014.01.05. 20:22:47

Elképesztő a csávó. :-))

Sokat vannak abban a tévhitben, hogy a valódi küzdelmek sokáig tartanak. Az utcán egy-két jól irányzott ütéssel eldől minden. Ott egy gyorsan betaláló, keményre feledzett ököl nagyon sokat tud rombolni. A karate mozgásvilága pont azért alakult így ki, mert a 20. század elején elterjedt judo ellen - amely gyakorlóinak óriási fizikai fölényt adott - csak így lehetett harcolni, bemenni, bevinni egy gyors és kemény ütést és söprés onnan el, mert ha egy judós megfog, akkor baj van.
süti beállítások módosítása