MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KOCSMA VS. RING

2014.06.15. 07:08 Napi Maflás

A csupaszöklös bunyónak komoly hagyományai vannak, itt a blogban már többször írtam az ír, az amerikai és a burmai viadalokról is. A különböző szabályrendszerekben harcoló profik át szoktak ruccanni egymás sportágába, de a tapasztalat az, hogy mindenki a saját szabályrendszerében nyerő.

 

 

Aki már belekóstolt tudja, hogy csupasz kézzel egész más bunyózni, mint kesztyűben. Persze egyértelmű, hogy a csupaszöklös bunyósok is sokat kesztyűznek, de a brit puszta kezes bajnokságoknak mindig van némi kocsmai verekedés jellege. Nem csak azért, mert nincsenek súlycsoportok, vagy mert a legritkább esetben küzdenek ringben: a versenyzők mozgásán látszik, hogy az igazi terepük az, amikor az ivóban elszabadulnak az indulatok. Kemények, belemenősek, sokszor egész elképesztő állóképességről tesznek tanúbizonyságot, de azért ezekből az összecsapásokból legtöbbször hiányzik a profi boksz eleganciája.

A csupaszöklös bunyósok időről-időre megkísérelnek kitörni a saját világukból. A mostani összecsapást is vélhetőleg ez a szándék szülte, meg az, hogy az ilyen rendezvényekkel mindig jó sokat lehet keresni. Annak, hogy különböző küzdősportok képviselői csapnak össze mindig megvan a maga zamata, még akkor is ha tudjuk, hogy egy-egy mérkőzésből nemigen lehet messzemenő következtetéseket levonni az adott rendszerek harcértékét illetően.

 

c.jpg

 

A bunyó 02:00-nál kezdődik, ha valaki nem élvezi a meccset megelőző ringhangulatot, nyugodtan tekerje át. Már a kezdeti tapogatózásnál látszik, hogy a csupaszöklös bajnok mennyire idegenül mozog a ringben (02:07, 02:08). Aztán összekapja magát és belelendül (02:15), de a kocsmatempó nem sokat és kesztyűben. Pár másodperc után rá is fut egy hátsó kezes ütésre (02:19), ami alapvetően átrendezi a mérkőzés jellegét. Kicsivel később benyal egy első kezes horgot (02:23), amitől ugyan bepöccen, de ez a maszatolás (02:25) kesztyűben nem sokat ér. Gyors ütemben kap még három emberes pofont (02:26, 02:28), azután a negyediknél (02:30) már beesik a sarokba. 

c1.jpg

Amikor feláll, lelkesen folytatja, egy darabig derekasan állja amit kap (02:49, 02:50), sőt még egy újabb rohamra is futja az erejéből (02:51), de azután ellenfele átveszi a kezdeményezést (02:56), és innentől határozottan verés jellege kezd lenni a dolognak. Még kap párat szegény, és úgy úgy dől el, mint a zsák. 

c3.jpg

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok. 

Szólj hozzá!

Címkék: boksz csupaszöklös bunyó

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr196303161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása