MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

POFÁRAESÉSEK AZ MMA-BAN

2015.11.16. 07:00 Napi Maflás

Az MMA a legsokoldalúbb küzdősportok egyike. Persze sokszor fenyeget a veszély, hogy a küzdő felek véget nem érő gyurmázással próbálják eldönteni, ki a nyerő, ami legfeljebb a földharc szakértőit ajzza fel. Ugyanakkor a szabályrendszer tág teret nyit a látványos megoldásoknak is. Ha egy MMA-s versenyző villan, azt rendszerint érdemes megnézni – ráadásul nemegyszer szokatlan megoldásokat láthatunk, hiszen ezeknek a versenyeknek a legfőbb vonzerejét az jelenti, hogy különböző irányzatok képviselői csapnak össze, azaz könnyebben eladhatók azok a fogások, amelyeket az adott stíluson belül már nehéz elsütni, hiszen mindenki ismeri és gyakorolja őket. Tegyük hozzá, hogy időnként a leghagyományosabb küzdősportokban is találkozhatunk merész és meglepő megoldásokkal.

 

birkozas.gif

 

sumo.gif

 

A nézőket két dolog vonzza: a vér és a show, és ha a kettőt együtt kapják, még jobb. Az élvonalba úgy a legkönnyebb betörni, ha valaki valami emlékezetes technikával lepi meg az ellenfelet és a nagyérdeműt. A hírnév kiemelt lehetőségeket, a kiemelt lehetőségek magasabb fellépti díjat jelentenek – márpedig a szórakoztatóipart elsőlegesen a pénzt mozgatja. Az MMA-ban ezért nem ritkák a show technikák, és ha valakinek bejön egy-egy merészebb húzás, az pillanatok alatt világhírű lesz. Egy-egy látványos KO pillanatok alatt végigsöpör az interneten. Csakhogy ez nem mindig jön össze.

 

ketrec.gif

 

Ha az ember rosszul méri fel az ellenfelet vagy a saját képességeit – ami azt jelzi, hogy gondjai vannak az önismerettel – szinte biztos, hogy nem kapja szárnyra a világhír. Illetve szárnyra kaphatja, csak nem egészen úgy, ahogyan szerette volna.

 

 

A leggyakoribb hiba, ami rendszerint elkövetnek, hogy rosszul mérik fel a távolságot (00:58, 01:50, 02:38, 03:29), vagy azt, hogy az ellenfél hogyan mozog a térben (00:35, 01:06, 01:27). Ugyanilyen végzetes lehet, ha az ember nincs tisztában a saját képességeivel, és olyan megoldást erőltet, amihez nincs meg a kellő erőnléte, azaz nem tudja kellő dinamikával és átütőerővel végrehajtani (00:35, 01:12, 03:46, 03:56). A másiknak ilyenkor nincs más dolga, mint kivárni a megfelelő pillanatot, amikor a támadó teljesen védtelen (01:18). Persze hiába lendületes a támadás, ha az ellenfélnek kellő tere van elmozogni (01:27, 01:56, 02:56), és ha valaki elveszti az egyensúlyát (01:50, 02:06, 02:22, 03:29, 03:46), könnyen fordulhat a kocka (01:37, 01:53, 02:08, 02:43, 02:57, 03:40, 03:50, 03:58). És ne feledkezzünk meg arról a lehetőségről se, amikor a versenyző nagyon nyeregben érzi magát, és olyan megoldást erőltet, amit csak védekezésre képtelen ellenfélen tanácsos elsütni (03:20, 03:26).

 

fail.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

7 komment

Címkék: dinamika időzítés MMA önismeret egyensúly távolság erőnlét

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr68080586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devilstrueface 2015.11.16. 15:26:35

a sonnen húzására emlékszem. azzal bukta is a meccset.
néztem-néztem és nem fogtam fel, hogy ezt így miért csinálta. és ebben az a vicc, hogy ufc címmeccs volt, ahol elméletileg a legleglegprofibbak vannak...
ilyen fordulásból ütéssel alapból nem támadunk, főleg nem úgy, ha előtte egyenest ütök.
én jobbkezes vagyok és ilyet csak akkor merek meghúzni ballal, ha egy jobbos rúgással vagy parasztlengővel elérem az ellenfelet (nem feltétlen érvényes találat) és utána egy kicsit elfordultam alaphelyzetből.

devilstrueface 2015.11.16. 15:36:34

jó, ezt így kommentben olvasva, nem hiszem, hogy bárki képes elképzelni :)
szóval valahogy így: cdn2.vox-cdn.com/fan_shot_images/284695/735272755.gif

devilstrueface 2015.11.16. 15:43:26

ja, egyébként pont a sonnen-esetnél azt sem értettem, hogy miután elcsúszott minek maradt ülve egy helyben. csak nézett mint a hülye, hogy most akkor mi is jön? nem kapott ütést, semmit, silva sem ugrott rá azonnal, miért nem kelt fel, vagy a vállán arrébb gurul vagy akármi...
itt valamiért totál olyan érzésem volt, hogy ez egy megvett meccs. ilyen hülye nem létezik a ufc-ben, hogy csak ül ott és várja, hogy megtámadják

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.11.16. 16:37:58

Az ilyen forgó cuccoknál (ütés vagy rúgás) elkövetik azt a hibát hogy "pipálnak" vagyis az elöl lévő lábuk lábfeje befordul 45 fokba. A rutinos ellenfél ezt észreveszi és máris áthelyezi a súlypontját vagy a szembe, vagy elmozgáshoz. Amíg a csávó megfordul bármit csinálhatok ha a súlypontom az annak megfelelő helyzetre van felkészítve amit csinálni akarok.
Például annyit megyek hátra hogy a rúgás vagy ütés az orrom előtt húzzon el, vagy a fordulásba belemegyek és egy kiszolgáltatott helyzetben - kifordulva van - ütöm rúgom meg.
Pont úgy mint Rhonda Rousey-t nyomták most le, mert kiszakadt a fogása, abból kifordult és akkor rúgták fejbe.
Aki pedig a forgó ütést, rúgást "pipálva" gyakorolta be, az sosem fog tudni leszokni róla.
Eleve, az ilyet egy edzőnek nem is szabad hagynia hogy a tanítványa gyakoroljon. Értelmetlen, felesleges kockázat.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.11.16. 16:40:42

Természetesen ez nem vonatkozik a belharcból előadott fordulós könyökösre, vagy ütésre, mert ott nem látni az ellenfél lábfejét, na meg sokkal gyorsabb is a fordulás.

odamondó 2015.11.17. 11:56:53

Címet olvasva én azt hittem a rondáról lesz szó :D

@devilstrueface: érdekes volt az a bunyó... Sajnos 117ben kellett volna agyonvernie Silvát. Szerintem ott volt a pont Sonnen életében amikor valószínűleg feladta. Aztán jött egy két bohóc meccs a Silva meg egyből utána a Jones ...
süti beállítások módosítása