MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A VÁLTÁSOK

2015.11.18. 07:00 Napi Maflás

Aki már keveredett éles helyzetbe, az nagy valószínűséggel megtapasztalta, hogy a dojóban tökéletesre becsiszolt, az edzéseken holtbiztosan működő technikákat képtelen volt megcsinálni. Ez nem annyira meglepő, hiszen ha az ellenfél nem arra törekszik, hogy minél sikeresebben végrehajthassuk rajta az adott fogást, sőt ellenkezőleg: minden erejével azon van, hogy letépje a fejünket, az alapvetően megváltoztatja a helyzetet.

 

fold.gif

 

Az egyik legnagyobb hiba, amit bunyó közben el lehet követni, hogy beleragadunk a technikába. Nem érdemes olyasmit erőltetni, ami láthatóan nem megy. Mindenkivel előfordulhat, hogy fennakad az ellenfélen, de az, aki rágörcsöl egy feszítésre/földrevitelre/ütés-rúgás kombinációra, és megkísérli izomból átnyomni, az a végén nagy eséllyel rendes verést fog leakasztani – már amennyiben nem sokkal nagyobb és erősebb, mint az ellenfele.

 

valtas_nem_mukodo_technika.gif

 

Amint megakadunk, váltani kell. Ahogy Szun cu mondja (Tőkei Ferenc kissé döcögős fordításában): „Aki azáltal szerzi meg a győzelmet, hogy az ellenséghez igazodva mindig képes változtatásokat és átalakításokat hajtani végre, azt méltán nevezhetnénk varázserővel rendelkezőnek.”

 

valtas_birkozas.gif

 

Az elv végtelenül egyszerű: ha tolnak húzz, ha húznak lökj, ha fent védekezik, támadj lent és fordítva, váltogasd az oldalakat, a kemény és lágy technikákat, stb. Akkor kezdődnek a gondok, ha a másik valóban ránk robban, és nem csak gyorsan és erősen üt, hanem benne van az indulat: le akarja csavarni a fejünket. Nagyon más úgy dolgozni, hogy tudjuk, a velünk szemben álló nem fogja meg az ütést az utolsó pillanatban, vagy ha mégis bekapunk egyet, nem áll meg és várja, hogy összeszedjük magukat, hanem ellenkezőleg: gyorsan odazúz még kettőt, amennyiben pedig földre kerülnénk, ki fogja taposni a fogainkat. Az ilyen rohamot csak úgy lehet megállítani, hogy mentálisan is ugyanolyan keményen beleállunk a bunyóba, mint a támadó.

 

pofon.gif 

Ráadásul az utcán nincs idő kifinomult taktikai csatározásokra. Nem lesz arra mód, hogy óvatosan puhatolózva felmérjük az ellenfelet, kitapogassuk a gyenge pontjait. Villámgyorsan harcképtelenné kell tenni, mielőtt a haverjai odaérnek. A támadó olyan szó, aminek csak többes száma van.

 

utca.gif

 

Ugyanezért nem érdemes hosszas földharcba se bonyolódni. Lehet, hogy mi vagyunk a jobbak, és villámgyorsan magunk alá gyűrjük az ellenfelünket, csak az a gond, hogy míg a mellkasán trónolva pépesre verjük a fejét, azt se fogjuk tudni, hogyan ütöttek meg, amikor megkínálják a tarkónkat egy székkel vagy egy söröskorsóval.

 

valtas_mma2.gif

 

Joggal merül fel a kérdés: mi szükség egyáltalán a harcművészetekre, ha úgyis az erő és a tömeg dönti el a küzdelmet. Minek gyakorolni a lágy technikákat és az elegáns megoldásokat, hiszen éles helyzetben rendszerint nem ezek kerülnek elő.

A gyakorlati alkalmazás adja meg a választ. A kemény technikákkal rendszerint nincs gond, hiszen a távol-keleti harcművészetek szerves része a töréstechnika. Persze nem arra gondolok, amikor éles késsel középen bemetszett puhafa lapokat törnek a bemutatókon, hanem az éveken át kitartóan gyakorolt testfelület keményítésre. A megfelelően feledzett kéz és láb becsapódása, blokkja csontot tör.

 

makiwara.gif

 

A lágy technikák fogalmát viszont sokszor ugyanúgy félreértik, mint a kontrollt. A kontroll nem azt jelenti, hogy nem csapunk oda, hanem azt, hogy az ütés vagy rúgás nem tör csontot. A kiütés, zúzódás, kék folt bőven belefér a kontrollált gyakorlásba. A lágy technika sem azt jelenti, hogy nem használunk erőt. A legtöbb ellenfél nem teszi meg azt a szívességet, hogy harcképtelenné tegye önmagát, hanem rá kell segíteni. Viszont a tömeg, a gravitáció és a másik lendülete komoly segítséget nyújthat ebben.

 

no.gif

 

De nem csak a kemény és lágy technikákat lehet váltogatni. Váltogathatjuk a távolságot, a ritmust, a szögeket és irányokat, a célpontokat, az állásokat, stb. Persze kell hozzá a rutin, hogy a váltással megszerzett pillanatnyi előnyt ki tudjuk használni. Egy idő után megtanuljuk, hogy nem feltétlenül kell ráerőltetni az akaratunkat a másikra: sokkal egyszerűbb, ha alkalmazkodunk a mozgásához, és kivárjuk a megfelelő pillanatot. Ha a folyamatos változásra összpontosítunk, egyre gyakrabban ismerjük fel azokat a helyzeteket, amiket az előnyünkre tudunk fordítani. A távol-keleti kultúrákban – a nyugatival ellentétben – szakrális szerepet kapott a folyamatos változás és az alkalmazkodás, ami a harcművészetek gyakorlatában is tükröződik. Az, aki képes modellként használni a harcművészeti technikákat, a mindennapi életben is könnyebben alkalmazkodik, és őrzi meg harmóniáját.

 

valtas_fal.gif

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

11 komment

Címkék: állásváltás harmónia alkalmazkodás kontroll ritmus húzás lökés kemény és lágy technikák testfelület keményítés töréstechnika tolás ütés

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr228087754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

val 2015.11.19. 00:51:20

Én az animált gifeket büntetném. Pont.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.11.19. 07:51:44

A legfontosabb az utcán, hogy reflexszerűen rendkívül agresszívnek és kegyetlennek kell lenni attól a pillanattól kezdve hogy elkezdődik a bunyó. Ez még a gyakorlott ellenfelet is elriasztja sok esetben. Egyik - hát... speciális dolgokból élő (megfegyelmez embereket) - ismerősömmel mentünk autóval. Szokásos anyázás, mire a másik sofőr elénk vágott és kiszállt. A haverom is. A csávó kezdet a szokásos szájkaratét. A haver meg a magához vett fogvédőjét betette a szájába. Nem szólt egy szót sem. A csávó azonnal visszaült és elhajtott. Szóval a fellépés eleve fontos, ha már úgy tűnik nem lehet elkerülni a bunyót. Ha meg már bunyó van, az előbb említett borzalmas agresszivitás.
A kemény felületekhez. Egy japán mester tanította és nagyon jól működik. Járomhurok fojtás esetén alulról ütni kell a könyökét ököllel. Néhány ütéssel tutira eltaláljuk a könyökcsont mellett húzódó idegfonatot. Onnan kezdve elernyed az a fojtás. :-)) Persze ehhez olyan ököl kell, ami kibírja ha párszor eltaláljuk a könyökcsontját. A fenyőfa kéreg bontásának gyakorlása ököllel, ehhez kiválóan alkalmas út.

Alick 2015.11.19. 09:31:20

"A kontroll nem azt jelenti, hogy nem csapunk oda, hanem azt, hogy az ütés vagy rúgás nem tör csontot."

Aikido-ban ez pl. jelentheti ujjperecek vagy más izületek villámgyors kitördelését.

domel 2015.11.19. 09:45:07

A csaj az utolsó-előtti gif-en marha jó!!!

gigabursch 2015.11.19. 09:56:58

Ööööö, a hirtelen bunyó legjobb ellenszere a gyors elfutás.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.11.19. 10:47:46

JEDI LEGYEK!

Rám, ha támad erőbarom,
S végtagjain sok-sok karom
Markolássza petyhüdt karom,
Jedi legyek, azt akarom!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/08/legyek-jedi.html

szvsz 2015.11.19. 12:15:56

@domel: Bizony! 10 pont a miniszoknyás nigger csajnak! Szerintem nem improvizál, képzettnek tűnik :)
Mondjuk a technika nem kicsit veszélyes. Ha a részeg fazon csak véletlenül is kicsit rogyaszt, már nem feltétlenül sikerül a dobás és a csaj szó szerint 5zopóágra kerül...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.11.19. 15:32:40

"A legtöbb ellenfél nem teszi meg azt a szívességet, hogy harcképtelenné tegye önmagát, hanem rá kell segíteni. "

Ez nagyon nagy duma. :D:D

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.11.19. 16:50:54

@szvsz: Ha nem vagy judós, nehéz kivédeni az ilyen jól kivitelezett kupor vállat.

@domel: Biztos judot gyakorolt. A birkózók nem csinálnak kupor vállat, mert ahhoz ruhát kel fogni, az ott meg nincs.
Meg lehet csinálni a kar fogásával is, csak sokkal bizonytalanabb, könnyebben védhető.

danpress 2015.11.20. 08:19:19

csak én érzek ellentmondást a gyors győzelem, és a "várjuk ki a megfelelő alkalmat" között?

szerintem meg inkább elsőnek kell ütni, ha meg nem így történik, akkor azonnal visszatámadni max. erővel.
süti beállítások módosítása