MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

TÖKÖS TAEKWONDÓS

2015.11.20. 07:00 Napi Maflás

Az akrobatikus ugró rúgásairól elhíresült koreai harcművészet, a taekwondo gyakorlásához kitűnő erőnlét, lazaság, keménység és ütemérzék kell. A taekwondo bemutatók elkápráztatják a közönséget: ezek szinte mindig dinamikus, pörgős kitűnően koreografált show-k. A rendszer harcértékét illetően már megoszlanak a szakmai vélemények, pedig a taekwondóban nem csupán a magas szintű erőnlét és a széles technikai repertoár tartozik a követelmények közé, hanem komolyan foglalkoznak töréstechnikával is.  Ennek ellenére a profi bunyó élvonalában ritka a taekwondós, bár itt a Mafláson már írtam az egyikükről, aki ellen a legvérmesebb full contact rajongóknak se lehet kifogása.

 

taek.jpg

 

A koreai irányzat ellentmondásos megítélése valószínűleg a taekwondo versenyekből fakad. Minden harcművészeti stílusnak megvannak az erősségei, és a saját versenyszabályzat kidolgozásakor nyilvánvalóan arra törekszenek, hogy ezek a technikák domináljanak az összecsapásokban.

 
taekwondo.gif

 

Nem véletlenül vették ki az ökölvívásból a dobásokat, a birkózásból és a judóból az ütéseket, a muay thaiból a földharcot – de ugyanilyen jó példa a tőr- és a kardvívás eltérő szabályrendszere.  A versenyszabályokkal az a baj, hogy egysíkúvá teszik az edzéseket. A versenyek, amelyek eredetileg motivációt és visszajelzést jelentettek – esetleg egy remek alkalmat, hogy összegyűljenek az adott irányzat rajongói – egyre inkább az edzések elsődleges céljává válnak. Ez valahol érthető, hiszen könnyű beleesni abba a csapdába, hogy objektív mércének tekintjük a versenyeredményeket – ami főleg akkor fontos szempont, ha komoly pénzeket kell elosztani. Márpedig a versenysport egy idő után elsődlegesen mindig a pénzről szól.

 

taek1.gif

 

A harcművészetek esetében a verseny legnagyobb hátránya, hogy egysíkúvá tesz. Ráadásul minden versenyszabály saját korának terméke, ami azt jelenti, hogy egy idő után menthetetlenül elavul. A küzdősportok többsége emiatt egyre belterjesebbé válik, és ez akkor is igaz, ha időről-időre minden versenyen találkozhatunk szellemes megoldásokkal.

 
taek2.gif

 

Ilja Batrakovot se sportolóként kapta szárnyra a világhír, hanem azért, mert jókor volt a jó helyen – pedig „civilben” aranyérmes taekwondo bajnok. Nem tudom, túl sok kung fu filmet nézett-e, vagy egyszerűen csak ott volt a lehetőség és meglépte.

 

 

Az eset idén áprilisban történt az oroszországi Cseljabinszk ékszerüzletében. Egy fegyveres rabló lépett a boltba, odébb hessegette (00:04) az pultnál vásárolni akaró fiatal párt, és odadobott egy táskát az eladónak (00:02), hogy tegye bele az ékszereket. Mindenesetre hiba volt a háta mögé küldeni a fiatalokat, főleg ebben a látóteret szűkítő csuklyában. A pár férfitagja észrevétlenül a rabló mögé lépett és egy köríves rúgással padlóra küldte (00:08). Ráadásul az ütődéstől a rabló epilepsziás rohamot kapott (00:14) – ez határozottan nem az ő napja volt.

taek.gif

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr378093054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása