MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

OLVASS A MOZGÁSBÓL!

2015.11.22. 07:00 Napi Maflás

A régi idők ninjamesterei a legendák szerint számos varázslatos képességgel rendelkeztek. Volt aki több száz méterről meg tudta mondani az úton szembe jövők életkorát, a nemét, sőt még a foglalkozását is. Ez csak első hallásra meglepő, de ha belegondolunk, nem lehetetlen: a nők eleve másként járnak, mint a férfiak, és a régi, kasztokra osztott japán társadalomban könnyen meg lehetett különböztetni egymástól a parasztokat, a kiváltságos helyzetük tudatában vonuló, páncélviseléshez szokott szamurájokat, az egyenletes léptekkel haladó teherhordókat, a borotvált fejű szerzeteseket vagy a nehéz járású földműveseket.

 

wallpaper-oficial-de-rurouni-kenshin-kyoto-taika-hen.jpg

 

A ninják számára létfontosságú volt ez a tudomány, hiszen a ninjutsu elsődlegesen a hírszerzés művészete. A jó ninja igyekezett minél több információt gyűjteni, miközben ő maga észrevétlen maradt. A klasszikus ninjutsu nem a közelharc, hanem a megfigyelés, illetve az álcázás, lopakodás, rejtőzködés tudományának rendszere.

A megfigyelés mesterei természetesen gondosan tanulmányozták az emberi természetet és kitűnően olvastak a különböző gesztusokból is, hiszen adott esetben a célszemély lelkiállapotának kiemelt jelentősége lehet. A ninjairodalom tele van az erről szóló történetekkel. A ránk maradt történetekben tevékenykedő ninják előszeretettel élnek az érzelmi manipuláció eszközével, mert ennek segítségével teremtenek olyan helyzetet, amiben a velük szemben állók fölé kerekedhetnek.

Persze nem csupán a ninják tanulmányozták ellenfeleik gesztusait. A küzdelemben komoly előnyt jelent, ha tudjuk mire készül a másik, és a fegyveres harcban az első találat gyakran eldönti, ki győz. Ez olyan tudomány, amit nemigen lehet elméletben elsajátítani.

 

live-action-rurouni-kenishin-the-kytot-fire-new_04.jpg

 

A legtöbb távol keleti harcművészet – de még a gyakorlott utcai bunyósok is – komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy elrejtsék mire készülnek, és ugyanakkor meg tudják előzni a másik akcióját. Ez elég ellenmondásos terület. Egyfelől megtanítják az embernek, mire figyeljen – észre kell venni, mikor süllyeszt súlypontot a támadó, hogyan lopja a távolságot, ha többen vannak, hogy mozognak a térben, észre kell venni a testsúly áthelyezést, figyelni kell a fókuszt, a vállat, hogy merre mutat a lábfej, van-e eszköz az ellenfélnél, és ha igen, használni akarja-e, stb. ugyanakkor minden jó oktató elmondja, éles helyzetben nincs idő rá, hogy elemezgessen az ember. Reagálni kell, érezni a másik szándékát, és megelőzni azt. A klasszikus harcművészetekben komoly irodalma van hogyan lehet kontrázni, megelőzni, elnyelni, stb. a támadó szándékát. Nyugaton legfeljebb annyit mondanak rá: érezd a bunyót. De teljesen mindegy, ki milyen elméleti háttérrel harcol, mert éles küzdelemben úgyis csak az számít, amit meg tud csinálni az ember.

 

sanjuro.gif

 

A tudatos megfigyelésnek inkább a hagyományos önvédelemben van jelentősége. A ninják – a hollywoodi szuperprodukciók által megformált ninjaképpel ellentétben – ha lehetett, elkerülték az összecsapást. Ha az között kell választani, hogy az ember átvágja magát ezer szamurájon, vagy az éjszaka leple alatt észrevétlenül megkerülje a tábort mindenki az utóbbi mellett fog dönteni.

A jó önvédelem oktató tudja, hogy hozzá leginkább átlagemberek jönnek, akikből nem fog terminátorokat nevelni. Tegyük hozzá, hogy még a topra gyúrt elitalakulatok akcióiban is a túlerő a kulcsszó. A hatékony önvédelem első lépése, hogy az ember felismerje a veszélyes helyzeteket, és elkerülje azokat. Pl. nem tanácsos egy nőnek beülnie négy idegen férfi közé egy autóba – még akkor se, ha azok történetesen rendőrök. Ha észrevesszük, hogy le akarják zárni előttünk az utat, forduljunk meg. Ki kell szúrni, amikor valaki vadász-üzemmódban közlekedik, és láthatóan keresi a bajt. Ugyanúgy meg kell ismerni a fenyegető gesztusokat, mint azt, amikor altatni próbálják az embert. És természetesen tudatosan kell használni ezeket.

 szamuraj.jpg

 

Ki lehet hátrálni egy konfliktusból, biztonságos távolságot tartva, a legkisebb támadási felületet mutatva, vagy ellenkezőleg, határozottan belépni a másik distanciabuborékába, hogy átvegyük az irányítást. Tudni kell, mik azok az apró gesztusok, amelyek jelzik, hogy elszántuk magunkat a küzdelemre, ha a fellépésünkkel akarjuk elriasztani a támadót, és meg kell tanulni annyira összehúzni magunkat, hogy ne ríjunk ki a környezetből.

 

ninja02.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

2 komment

Címkék: megérzés testnyelv fókusz distanciabuborék fellépés gesztusok hírszerzés megfigyelés ninjutsu súlypont veszély

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr568097578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

we dont want arabs here..So what 2015.11.23. 03:45:04

Rurouni Kenshin Kyoto Inferno..

A filmet láttad legalább?

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.11.23. 05:34:40

@we dont want arabs here..So what: A posztot elolvastad legalább? Mert meg nem értetted, az biztos.
süti beállítások módosítása