MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A MEGLEPETÉS

2015.11.26. 07:00 Napi Maflás

A váratlan megoldások gyakran ellentmondásos érzéseket szülnek. Egyrészt mert az, aki a meglepetés erejére épít, nagy valószínűséggel nem tartja be a fair play szabályait. Másfelől a meglepetés legtöbbször a gyengék fegyvere, akik gyakran csak valamiféle fortély segítségével képesek kiegyenlíteni az erőviszonyokat, és a náluk nagyobb/hatalmasabb ellenfél fölé kerekedni. Ilyenkor nem csupán a szellemes megoldást csodáljuk, hanem önkéntelenül is azonosulunk a látszólag esélytelenebbel – valószínűleg azért, mert magunkat képzeljük a helyébe, és úgy érezzük, adott esetben mi is győzhetnénk egy hasonló helyzetben.

 

nin7.gif

 

Háborúban sokkal nagyobb a tét, mint bármely éles küzdelemben: minden egyes nap újabb emberéletekbe kerülhet. A jó hadvezér minél gyorsabban, a lehető legkisebb veszteséggel fejezi be a hadműveleteket, és ehhez nem feltétlenül a nyílt sisakos harcmodor a legcélravezetőbb módszer.

 

 

A megtévesztésre épülő háború stratégiáját az ókori Kínában fogalmazták meg először. Ahogy Szun cu írja: „A háború mindig a csalás útját járja. Így ha képesek vagyunk valamire, tegyünk úgy, mintha nem lennénk rá képesek; ha valamit felhasználunk, tegyünk úgy, mintha nem használnánk fel; ha közel vagyunk, keltsük azt a látszatot, hogy távol vagyunk; ha távol vagyunk, keltsük azt a látszatot, hogy közel vagyunk; előnyöket kínálva csalogassuk (az ellenséget), sorait megzavarva mérjünk csapást reá; ha mindene megvan, jól készüljünk fel ellene; ha erősebb nálunk, kerüljük el (az összecsapást); ha dühös, vezessük félre; magunkat alantasabbnak mondva tegyük elbizakodottá; ha friss erővel rendelkezik, fárasszuk ki; ha (egységei) szoros kapcsolatban vannak, ziláljuk szét őket; ott támadjuk meg, ahol nem készült fel a védekezésre, s akkor küldjük előre (csapatainkat), amikor (az ellenség) éppenséggel nem várja.”[1]

 

ninja_eszkozok.jpg

 

A ninjutsu - ha mód van rá - a meglepetésre épít. Ennek több oka van. Az egyik, hogy a klasszikus ninjutsu nem a test test elleni küzdelem rendszere, hanem a láthatatlanná válás művészete. A ninja számára nem az jelenti a győzelmet, ha megsemmisíti az ellenfelet, hanem a túlélés. Egy kém csak akkor reménykedhet a túlélésben, ha nem fedezik fel, azaz sikeresen álcázza magát. A megtévesztés a ninjutsu alapvető eleme, ami a küzdelem-felfogására is kihat.

 

10357133.jpg

 

A másik ok, hogy a ránk maradt történetekben a ninja kitűnően képzett és felszerelt harcosokkal nézett farkasszemet. A szamurájok mindig túlerőben voltak, ráadásul a ninja házilag barkácsolt eszközei messze nem voltak olyan hatékonyak, mint az alakzatban mozgó, páncélt viselő katonai egységek. Ahhoz, hogy kiegyenlíthesse az esélyeket, a ninjának váratlanul kellett lerohannia áldozatát, mielőtt annak módja lett volna felkészülni az összecsapásra.

 

ninja.gif

 

Ez a kiszámíthatatlan harcmodor volt a ninják védjegye, és ez tette az Edo korszakban alkalmassá őket a derék és lovagias szamuráj hősökkel szemben álló gátlástalan főgonosz szerepére.

 

ninja.jpg

 

A harmadik ok, hogy a ninják – legalábbis a ránk maradt legendák szerint – a hegyekben megbúvó kis falvakban éltek, ahová nem ért el a központi kormányzat keze. A ninja klánok túl kicsik voltak ahhoz, hogy kialakuljon a harcosok kasztja, akiknek egyetlen feladata a közösség védelme. Ráadásul a ninják elsődlegesen hírszerzéssel foglalkoztak, és nem feltétlenül a harcra kész, izmos férfiak a legalkalmasabbak arra, hogy észrevétlenül beépüljenek a kiszemelt célszemély környezetébe: egy gyerek, egy szép nő, vagy egy öregember sokszor kevésbé gyanús. Ugyanakkor a közösség minden tagjának meg kellett tudnia védenie önmagát – és ha támadás érte a falut, egy emberként harcolt mindenki.

 

ninja3.gif

 

Természetesen egy aggastyán, egy nő vagy egy gyerek nem követheti ugyanazt a harcmodort, mint az erejük teljében lévő, felnőtt férfiak. Ha a fair play szabályait betartva veszi fel a küzdelmet, csaknem biztosan veszíteni fog. Ahhoz, hogy minimális esélye legyen, közel kell kerülnie a másikhoz, és elaltatni a gyanakvását: ha fiatal nő a ninja, bevetni a női csáberejét, ha aggastyán vagy gyerek, akkor olyan gyengének, kiszolgáltatottnak és védtelennek mutatni önmagát, hogy az áldozatnak eszébe se jusson, hogy veszélyt jelenthet rá.

 

plakat_gif.gif

 

A ninja technikákat emiatt nem hosszas küzdelemre tervezték: ha nem sikerül azonnal harcképtelenné tenni az ellenfelet, nagy valószínűséggel nem lesz második esély. Ezek a fogások ezért létfontosságú szerveket támadnak, és legtöbbször a könnyen sebezhető, lágy részeket támadják, mint a szem.

A ninjutsu szinte mindig fegyveres küzdelem, de a fegyvernek az akció pillanatáig rejtve kell maradnia. A ninják eszköztárának emiatt kedvelt eleme a hétköznapi tárgyak fegyverként való használata. De bármennyire hatékonyak és brutálisak a meglepetésre építő ninja technikák, ha nem sikerül kihasználni a meglepetés pillanatát, az erőkülönbség miatt könnyen fordulhat a kocka.

 

nin6.gif

 

A ninjutsu sok minden miatt kerüli a közvetlen konfliktust. A ninja célja elsődlegesen a megfigyelés és az információgyűjtés, és nem az, hogy csatákat nyerjen. Valójában arra törekszik, hogy úgy irányítsa az események menetét, hogy az ellenség már azelőtt veszítsen, hogy elindult volna.

 

59k248f.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

 

[1] Tőkei Ferenc fordítása

2 komment

Címkék: fair play meglepetés gyengék esélye

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr698115552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2015.11.27. 17:04:44

jahhh...
A parancsnok szerint csapdába csalták az orosz gépet
Origo2015.11.27. 14:4793

Az amerikaiak pontosan ismerték a kedden lelőtt orosz Szu–24-es repülési útvonalát, és nincs kizárva, hogy ők szivárogtatták ki az információt a törököknek – állítja Vlagyimir Putyin. Az orosz légierő parancsnoka szerint egyenesen csapdába csalták a vadászbombázót.
Erről tudnia kell..

űHA EZ IGAZ, PUSZTULJON AMERIKA !!!!! NEM SZERETEM AZ ALJAS ZSIDÓ MÓDSZEREKET !!!

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2015.11.27. 18:14:02

@kvadrillio: Ha nem lenne egyértelmű, ez egy szakmai blog, ahol kizárólag harcművészeti kérdésekről beszélünk. A trollokat először figyelmeztetem, utána letiltom.
süti beállítások módosítása