MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

SISAKKAL KARD ELLEN

2015.11.29. 07:00 Napi Maflás

Amikor először láttam ezt a felvételt, úgy gondoltam, a hagyományőrzők ezúttal túltolták a biciklit. Ebbe a hibába könnyű beleesni, hiszen a gyakorlati régészet célja nem az, hogy a mai viszonyok közt működő, hatékony fogásokat gyakoroljanak: a hagyományőrzők az adott korszak mozgásanyagát igyekeznek a lehető legpontosabban rekonstruálni. Kérdőjelek persze mindig vannak. Ráadásul tudjuk, hogy a bemutatókon mindig valami újdonsággal kell meglepni a közönséget, különben legközelebb nem jönnek el – ami könnyen ingoványos terepre vezetheti az embert.

 

 

Bonyolítja a helyzetet, hogy a Yagyū Shinkage-ryū a legrégibb fennmaradt szamuráj iskolák egyike, és az általuk bemutatott technikák hitelességét nem illik megkérdőjelezni. Természetesen nem kizárt, hogy – amolyan utolsó esélyként – ne dolgoztak volna ki néhány megoldást arra az esetre, ha pl. a muskétásoknak karddal felfegyverzett ellenféllel kell szembenézniük.

 

640px-strings_for_night_firing.jpg

Jingasát viselő jappán mustétások

 

Japánban nem nagyon találunk példát a pajzs használatára, de Okinawán mind a mai napig tanítják a pajzzsal való küzdelmet. Az okinawai pajzs, a timbei eredetileg teknőspáncélból készült, de van olyan változata, ami emlékeztet a gyalogos szamurájok, az ashigaruk sisakjára, a jingasára.

 

timbei4.jpg

A teknőspáncélból készült, hagyományos okinawai pajzs, a timbei

 

timbei1.jpg

A gyalogos szamurájok sisakjára, a jingasára emlékeztető timbei

 

Mindenesetre a ránk maradt metszetek tanúsága szerint a szamurájok szélsőséges esetben pajzsként használták a jingasát, ami valóban alkalmas rá, hogy hárítsuk vele a támadásokat. Hogy ezek a metszetek adták az ötletet a videón látható technikákhoz, vagy ezek a fogások ihlették meg a művészeket, az valószínűleg nyitott kérdés marad.

 

timbei6.jpg

Kard ellen jingasával védekező szamuráj

 

Természetesen nem zárható ki, hogy a harcmezőn szorult helyzetbe került ashigaruk ne próbálták volna a sisakjukkal kivédeni a támadásokat, de ezekre a fogásokra – főleg úgy, ahogyan itt bemutatják – nemigen bíznám rá az életemet. Az is elképzelhető, hogy ezek a megoldások valamivel később, békeidőben kerültek a rendszerbe.

 

sam11.jpg

A nyílvesszőket szalmakalapjával hárító szamuráj

 

3bc9157b60dce7f007137f48d6a99003.jpg

A jingasa egy másik, nem rendeltetésszerű felhasználása

 

Egyébként az ötlet, hogy fegyverként használják a sisakot, a középkori Európában is felmerült, sőt a modern katonai közelharcban is tanítanak a rohamsisak használatára épülő technikákat.

 

sisak.jpg

Középkori zsoldosok harca

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

6 komment

Címkék: ashigaru hagyományőrzés jingasa katana Okinawa szamurájok timbei Yagyū Shinkage-ryū

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr118123456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2015.11.29. 08:46:25

Érdekes. Nekem rögtön az európai ökölpajzs jutott róla eszembe. Ezt legtöbbször ugyan a kardot tartó kéz védelmére használták, de ha megszorultak normál pajzsként is funkcionált ha vágásokat kellett felfogni. Amikor először láttam viccesnek tűnt de komoly irodalma van a technikáinak.

alien 2015.11.29. 14:06:48

Szerintem mindenki azzal védekezett amivel tudott. Ugyanaz a technika elkerüli a vágást es visszatamad. Ebből a szempontból mindegy mi van a kezekben. Persze úgyis a kardos az esélyesebb.
Mindig a nagyobb, erősebb, gonoszabb, elszántabb győz.

alien 2015.11.29. 14:09:08

Nekem a kedvencem az a technika, hogy szamuráj vagy es meg akarjak a kard markoltat fogni. Erre te gonoszdi módon, mielőtt megfogna a markolatot kivonod a kardot es a penget fogja meg.
Van ilyen pl a modern dolgok kozott, hogy hogyan ne fogjak meg a pisztoly markolatat a pisztoly tokjaban.

aegithalos 2015.11.30. 11:00:05

@alien: Ja, van biztonsagi tokok, amikbol irgalmatlan nehez kiszedni a fegyvert, ha nem a te oldaladon log.

calen 2016.08.17. 19:46:42

Nekünk anno a rohamsisakkal kapcsolatban annyit tanítottak, hogy az őrt hátulról megközelítve előre kell nyúlni, megfogni elöl a peremet és izomból hátra és lefelé rántani. Ha be van csatolva a sisak, garantált nyaktörés. Ha nincs és lekaptad az őr fejéről, akkor azzal a lendülettel megforgatod és fejbecsapod.
Tiszta és nem túl zajos.

camilló 2016.10.06. 18:36:03

@calen: Ezt, egy modern sisakkal nem csinálod meg!
süti beállítások módosítása