MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A BIZTONSÁG

2016.08.23. 05:51 Napi Maflás

Minden harcművészet pedagógiai rendszer, ami azt jelenti, hogy alapvetően nevelési célok elérésére törekszik. Ez akkor is igaz, ha a hatékonyságra való törekvés a harcművészetek meghatározó eleme. A küzdősportokkal vagy a közelharccal szemben a harcművészetben a hatékonyság nem cél, hanem pedagógiai eszköz, azaz egész más a szerepe, mint a küzdősportban vagy a közelharcban, ahol a hatékonyságon múlik a győzelem vagy a túlélés.

 

 

A harcművész hozzáállása – bármilyen keményen is edz – mindig más lesz, mint egy profi sportolóé, pénzbehajtóé, katonáé vagy rendőré. A sérülés az utóbbiak számára sem öröm, de a szakmával jár. Benne van a munkadíjukban. Ha egy meccsen széttépik valaki könyökét vagy látványosan eltörik egy sípcsont, a következő alkalommal még több lesz a néző. Nem véletlen, hogy a full contact meccseken hatalmas a tömeg, a no contact mérkőzésekre pedig jószerivel csak a családtagok járnak. A rendőrségnél, a hadseregben vagy a civil szervezetéknél az ember fogyóeszköz – és ez akkor is így van, ha nem hirdetik transzparenseken.

 

kontroll01.jpg

 

Persze a profik is vigyáznak egymásra edzésen, hiszen semmi értelme gyakorlás közben megsérülni. A harcművészetek fejlődése során számos olyan eszköz fejlődött ki, amivel biztonságosabbá tehető az edzés – a kontroll, az eséstechnika, a védőszerelések, a kopogás, a dojo etikett, a gyakorló fegyverek, stb. – és ezeknek köszönhetően fegyelmezett partnerrel az edzés legfeljebb annyira veszélyes, mint bármely más, hétköznapi tevékenység.

 

kontroll6.jpg

 

De legalább ennyire fontos, hogy megteremtsük az emberek biztonságérzetét, vagyis elérjük, hogy ne féljenek küzdelem közben. A különböző irányzatok alapvetően két módon igyekeznek elérni ezt a célt. Az egyik lehetőség, hogy folyamatosan nyomás alá helyezik a gyakorlókat, mert abból indulnak ki, hogy a küzdelemben elkerülhetetlen a stressz. Itt nem csupán arról van szó, hogy ki akarják kapcsolni a félelem bénító hatását, hanem arról, hogy a stresszhelyzet automatikusan harci üzemmódba helyezze az embert: azt a feltételes reflexet próbálják beépíteni, hogy éles helyzetben kipattanjanak a begyakorolt technikák.

 

kotroll0.jpg

 

A másik iskola a harmónia megőrzésére összpontosít. Ezek a stílusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyakorló a küzdelem során mindvégig nyugodt és összeszedett maradjon. Ezért úgy építik fel a gyakorlatsorokat, hogy a tanuló számára ne jelentsen gondot a feladat végrehajtása. Lépésről-lépésre haladnak, lassanként növelik a sebességet, teszik bele az erőt és a szándékot a támadásokba, vagyis azt a reflexet próbálják beépíteni, hogy az éles helyzetben maximálisan nyugodt és összeszedett maradjon az ember.

 

kontroll2.jpg

 

Bár ez a két megközelítési mód gyökeresen szemben áll egymással, egy valami közös bennük: mindkét esetben az a cél, hogy minél több helyzethez hozzászoktassák a gyakorlót, hiszen az ismerős helyzetekre mindig van megoldási kísérlete az embernek. Lefagyni leginkább az ismeretlentől lehet.

Bár a harcművészeti stílusok kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy a gyakorló minél magabiztosabban vállalja fel a küzdelmet, a – még oly jogosan megalapozott – magabiztosság is csupán az első megrendítő pofonig tart. Ha az ember megérzi, hogy sebezhető és nincs esélye az ellenfelével szemben, fejben már veszített, és mint tudjuk, a küzdelem legtöbbször fejben dől el.

 

kontroll02.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

4 komment

Címkék: harmónia félelem kontroll pedagógia dojo etikett stressz

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr408923046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.24. 12:58:52

- mint tudjuk, a küzdelem legtöbbször fejben dől el

"True victory is victory over oneself"
Masakatsu Agatsu

2016.08.24. 13:51:03

Haha, az öreg papás képről képről jut eszembe, aki olyan szépen ártalmatlanítja az ifjú titánt.
www.youtube.com/watch?v=gEDaCIDvj6I

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2016.08.24. 16:00:47

@solozzo: Ezt a videót ebben a posztban elemeztem: napimaflas.blog.hu/2011/01/29/kiai_jutsu

Amúgy a képen látható öreg papa katonai és rendőrtiszt kiképző volt fiatal korában, úgyhogy valószínűleg tudhatott valamit. A fiatalság meg olyan hiba, amit gyorsan jóvá tesz az ember. :)
süti beállítások módosítása