MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AMIRE AZ MMA-t KITALÁLTÁK

2016.08.27. 16:59 Napi Maflás

Mármint azon túl, hogy nagyot szakítsanak. Bár a kevert harcművészet szeret önálló stílusként tekinteni önmagára, az MMA valójában versenyszabály, ami – mint minden sportág – természetszerűleg meghatározza a ketrecbe lépők harcmodorát. De az aranykorban az tette népszerűvé a ketrecet, hogy a legkülönfélébb irányzatok képviselői mérték össze a tudásukat, és mindenki a saját harcművészetének fogásaival próbált fölülkerekedni a másikon.

 

 

Ma már csak elvétve akad olyan harcos, aki fölvállalja a saját irányzatát. A Machida család viszont pont ezt teszi, ráadásul a ketrecben aratott győzelmeik a sokak által elavultnak tekintett japán karate harcértékét bizonyítják.

 

yoshizo_machida_father_of_lyoto_machida_at_age_18.jpg

(Yoshizo Machida, a Machida fiúk apja, 18 évesen)

 

A Machida családban valamit jól csinálnak: nem tudom, magukat veszik-e komolyan, vagy a karatét, de az eredmények őket igazolják. A tegnapi meccsen Lyoto Machida testvére, Chinzo mérte össze tudását Mario Navarróval, aki balszerencséjére minden hibát elkövetett, amit egy jól képzett shotokanossal szemben megtehet az ember.

Chinzo pontosan úgy küzdött, ahogy azt a shotokan elképzeli: folyamatosan tartotta a távolságot, nem ment bele belharcba, egy-egy jól elhelyezett ütéssel, rúgással megakasztotta a másik akcióit, kitért a lerohanások elől, és közben várta a lehetőséget, amikor egy tiszta találattal eldöntheti az összecsapást.

 

m3.gif

 

Ellenfele láthatóan nem tudott mit kezdeni ezzel a taktikával. Terelni próbálta Machidát, de a ketrec túl tágas ahhoz, hogy ezen a módon sarokba lehessen szorítani egy folyamatosan ki-be ugráló, elmozgásokban járatos ellenfelet - ráadásul nagyon sokszor bedőlt az ijesztéseknek, és mire összeszedte magát, hogy odacsapjon egyet, Chinzo már ott se volt.

 

m2.gif

 

Machida végig laza és nyugodt maradt, és amikor egy feltartó rúgással megakasztotta Navarrót, aki ettől annyira megzavarodott, hogy kinyílt, azonnal odacsapott egyet. Érdemes megfigyelni a shotokanos rúgástechnikát, ahol a visszajövő láb eleve blokkolja a másik támadását, illetve azt, hogy Machida végig megőrzi az egyensúlyát: igaz, hogy az első lába még a levegőben van, de rendesen tapad a talajhoz és az alátámasztás elég jó ahhoz, hogy megpadlózza a másikat.

 

m.gif

 

A befejezés nem elég rutinos, Navarro össze is szedi magát, és talpra áll. A mérkőzés képe viszont nem változik: Machida elmozog, néha odaszúr, és amikor eljön a pillanat, egy hatalmas felütéssel újra földre küldi ellenfelét, a bíró pedig itt már megszakítja a küzdelmet.

 

mm.gif

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

4 komment

Címkék: időzítés KO MMA kitérések Machida shotokan tiszta találat

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr2011655790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.28. 08:14:18

Sajnos a karatéban sokan elfelejtették - itthon talán nem is tudták - hogy a karate a judo ellen alakult ki. A mély állások nagyon megnehezítik a koshi waza, ashi waza alkalmazását. (csípő és lábdobások) A gyors előre-hátra mozgás a kumikatát. (megfogás) A kéz hikitébe visszahúzása és a gyors egyenes ütések a kéz megfogását teszik nehézzé. Ha valaki el akarja kerülni a fogást, szigorúan az ortodox karate mozgásokkal kell operálni. Amint elkezd horgokat ütni, megfogják. Lásd Klicsko küzdemeit, amint az ellenfél közel megy, vagy széles horgokat üt, azonnal lefogja.
A meccs az ortodox karate technika konzekvens alkalmazása volt. Még eddig se tartott volna ha nincs a freestyle kesztyű, mert puszta kézzel, sokkal brutálisabb az ütések hatása. Főképp, hogy egy ortodox karatés keze általában jól fel van keményítve. Ha alaposan megnézzük, a végső ütés, ami egy felütés volt, sem a klasszikus ökölvívó felütés, hanem egy kizami tsukival előkészített, pontosan állcsúcsra menő jodan ura tsuki volt.
Az ellenfélnek köze nem volt a mérkőzéshez, láthatóan erre a küzdő modorra nem volt felkészülve.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.28. 08:15:25

Egyébként ha megnézzük Conor McGregor meccseit, ő is igen hosszú ideig ugyanebben a stílusba puhítja ellenfeleit.

Beren 2016.08.30. 08:17:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
A judo ellen? Ennek azért ellentmond, hogy Funakoshit épp Jigoro Kano támogatta mikor Japánba került. Arról nem is beszélve, hogy szinte az összes karate kata tele van földrevitelekkel, dobásokkal és a Kodokan judo is tartalmaz ütést, rúgást. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy mások a hangsúlyos.

2017.01.19. 05:47:36

Béna ellenfél ellen, aki így tolja, ahogy ez a Mohawk frizurás, nem nagy szám nyerni.
Azért az MMA-t a brazil jiu-jitsusok uralják.
De minden az egyéni képességektől függ.
süti beállítások módosítása