MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

5+1 TÉVHIT A NINDZSÁKKAL KAPCSOLATBAN

2016.10.06. 12:50 Napi Maflás

A nindzsucut az egyik legsokoldalúbb, leghatékonyabb, legveszélyesebb harcművészetnek tartják, de ezek a vélemények elsődlegesen a popkultúrában látható nindzsaképen alapulnak. Ma el se tudnánk képzelni nindzsák nélkül a középkori Japánt, azonban a nindzsák tevékenységének semmi nyoma a korabeli krónikákban. A nindzsákat mind a mai napig elfedik a legendák.

 

ninja_assassin15_1.jpg

 

1. A nindzsák maszkban, fekete álcaruhában támadtak

A középkori Japánban nem voltak fekete ruhába öltözött, maszkos nindzsa kommandók. Ráadásul a fekete szín szinte világít a sötétben – ellentétben a mosott kékesszürkével, ami tényleg láthatatlanná tesz. A nindzsák védjegyévé vált fekete álcaruha és maszk valójában a bunraku bábmesterek öltözéke – és a színpadon nagyon látványos effekteket lehet csinálni vele. A fekete álcaruha diadalútja is jelzi, hogy a hagyományosnak tekintett nindzsaiskolák valójában a tömegkultúrában gyökereznek.

A mai nindzsák két okból hordanak fekete git:

a) rosszul értelmezett hagyományőrzésből,

b) praktikus okokból: ha sokat edzenek a természetben, a fekete ugyanis kevésbé látványosan koszolódik, mint a fehér gi.

 

bunraku.jpg

(Nem nindzsa támadás, hanem bunraku előadás)

 

2. A hagyományos nindzsaiskolák több évszázados múltra tekintenek vissza

Mint már mondtam, a középkori dokumentumokban semmilyen nyoma sincs a nindzsáknak. A nindzsákról szóló első feljegyzések a 17. században, a belháborúk után, a Tokugava sógunátus idején születtek. Kétségkívül tény, hogy a japán krónikákban itt-ott szó esik a sinobikról, azt azonban nem lehet tudni, hogy mit takar ez a szó, illetve milyen jelentésváltozásokon ment keresztül. A sinobi jelenthetett zsoldost, martalócot, a zsákmány reményében a fősereg köré verődött parasztkatonát, stb, akire adott esetben olyan feladatot lehetett bízni, amire a páncélba öltözött lovas szamurájok kevésbé voltak alkalmasak. De semmi nyoma annak, hogy a középkorban bármiféle szervezett nindzsaképzés lett volna, ahogy ezt a mai nindzsa szakírók sugallják.

A nindzsa figurája nagy valószínűséggel a 17. századi tömegkultúrában született, és innen került át a „tényirodalomba” – ahogy vámpírok, jetik, ufók, stb. esetében is történt.

 

ninjakepzes1.gif

(Hagyományos nindzsaképzés, ahogy a 20. századi nindzsák elképzelték.)

 

3. A nindzsák sokoldalúan képzett elitkatonák voltak

Bármilyen meglepő, az első nindzsakönyvekben nem esik szó a nindzsák harci technikáiról. A nindzsucu ugyanis a láthatatlanná válás (álcázás, lopakodás, rejtőzködés) és hírszerzés művészete. Az első „nindzsa-láz”leginkább az első világháborús kémhisztériához hasonlítható, és a nindzsákkal foglalkozó könyvek azokat a módszereket ismertették, amelyekkel a nindzsa észrevétlenül a kiszemelt célpont közelébe lopózhatott. Egy olyan, a népesség ellenőrzésére épülő szigorú diktatúrában, mint amilyen a Tokugava sógunátus volt, nem is meglepő, hogy a nagyközönség vevő volt a témára.

Más kérdés, hogy a harcművészeti hagyományokat ápoló mesterek később kipróbálták a korai nindzsa könyvekben leírt eszközöket és módszereket is – és ezekből a kísérletekből nőttek ki az első nindzsaiskolák. Az is árulkodó, hogy a 20. században híressé vált „utolsó nindzsák”, mindig a nagyapjuktól, esetleg nagybátyjuktól örökölték a tudományukat, amit az rajtuk kívül másnak nem adott át. A ma ismert nindzsa rendszerek valószínűleg a 20. században születtek, a klasszikus harcművészetek és a 17. századi nindzsa irodalom kereszteződéséből.

 

ninja-clambing.jpg

(Az első nindzsakönyvek csak a korabeli hírszerző technikákról szóltak)

 

4. A nindzsák mágikus képességekkel rendelkeznek

A nindzsák varázslatos képességeiről számos történet kering, de ezek legtöbbje Indiában, Tibetben, Kínában is ismert, klasszikus buddhista anekdota. A nindzsucuban tanított ujjcsikungot, a kudzsi-kirit, szintén sok misztikus irányzat tanítja. Én még egyetlen mágikus képességekkel rendelkező nindzsát se láttam, viszont rengeteg olyan színpadi trükköt tanultam, amivel le lehet nyűgözni a gyanútlan embereket.

 

kuji-kiri01.png

(A leghíresebb misztikus nindzsa gyakorlat, a kudzsi-kiri)

 

5. A női nindzsák a csábítás és a gyilkos technikák mesterei voltak

A női nindzsák, a kunoicsik a nindzsaromantika legnépszerűbb figurái közé tartoznak. Egyaránt értenek az emberek manipulálásához, a szerelmi technikákhoz, a mérgekhez, bájitalokhoz és a halálos harcművészeti fogásokhoz. Kicsit árnyalja a képet, hogy a kunoicsik 1946 után jelennek meg először a japán kultúrában: a világháborúban ugyanis számos, addig csak a férfiak által végzett munkát végeztek nők, és az újjáépítéshez szükség volt egy új, a hagyományos szerepkörtől eltérő nőideálra. 

 kard_no.jpg

 

+1. A legnagyobb nindzsamesterek híres szamurájok voltak

Ez megint a 20. századi nindzsaiskolák találmánya, amelyek kétségbeesetten keresték nemlétező történelmi és harcművészeti hagyományaikat. Így váltak nindzsává a „szokatlan” fegyvereket (pl. láncos sarló, dobócsillag) használó harcművészeti rendszerek. Ezt a törekvést az is erősítette, hogy a nindzsa hagyományosan a főgonosz szerepét tölti be a japán kultúrában. Azzal, hogy híres történelmi személyiségeket tettek meg egyes nindzsaiskolák alapítójának, a nindzsucu társadalmi presztizsét próbálták javítani.

 

samurai_1.jpg

(Semmilyen bizonyíték sincs rá, hogy szamurájok nindzsák lettek volna)

 

Hogy mi valójában a nindzsucu? Olyan filozófia, életszemlélet, ami a 20. századra a legendákból harcművészetté vált. Nindzsának lenni ma egyfajta gondolkozásmód, amit a különböző nindzsatechnikákat gyakorolva sajátíthat el az ember.

Amennyiben szeretnétek többet olvasni a nindzsucuról, kattintsatok ide.

31 komment

Címkék: ninja nindzsa ninjutsu Japán nindzsucu

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr3811774667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vlad Tepes a jófiú 2016.10.06. 18:03:49

Nem szólnék bele a nagyok dolgába, de az igai háború a XVI. század utolsó harmadában volt. És akkor már jóval korábban tudtak / írtak a ninjákról. Úgy tudom, hogy az először a Sengoku-korban tűntek fel, ami a XV. század harmadik harmadában kezdődött körülbelül.

ostvan1 2016.10.06. 18:55:53

A középkori japánban a közembereknek nem lehetett fegyverük. Ha találtak náluk a szamurájok, vagy a hivatalnokok, akkor a büntetés halál volt. Tudomásom szerint a ninják olyan parasztemberek voltak, akik megunták a szamurájok korlátlan hatalmát és a paraszti eszközeikből harcra alkalmas eszközöket formáltak és ezekkel a "fegyverekkel" megöltek néhány magánosan kóborló szamurájt.
Mivel nem hagyhatták el a falujukat, csak a saját lakókörnyezetükben mozoghattak, tehát azt a helyet jól ismerték, még sötétben is biztonsággal közlekedtek az épületek között.
Ninjaképző iskolát nagyon-nagyon nehéz lehetett létrehozni, fenntartani, mert annak a büntetési tétele is a kivégzés volt, családtagokat beleértve.

Hegecz1 2016.10.06. 19:07:13

a ninjakat az 1970-es evekben Hollywoodban talaltak ki. Ezt meglovagolta par onjelolt ninja-guru, akik gyartottak nemi tortenelmet az addig nem letezo stilusuknak, es most jol elnek abbol, hogy hulyitenek par, arra fogekony tanitvanyt.

Gomes 2016.10.06. 19:17:28

@Ritkov Halo: Csatlakozva hozzád, a nindzsákról/sinobikról, egészen pontosan a kémekről és orvgyilkosokról már korábban, a 6. század körül születtek feljegyzések Japánban. A 15. században már két kimondottan híres klán is létezett, az Iga és a Koga, a nevüket a térség után kapták, ahol működtek, mellesleg ők voltak az első olyan szervezetek, akik valóban professzionális képzést adtak a tagjaiknak. (Olyan apróságokra is kitértek, hogy nem ehettek fokhagymát, mert elárulhat a szaga). Viszonylag jól dokumentált a tevékenységük, ahogy az is, hogy a 16. század végén Oda Nobunaga gyakorlatilag mindkét klánt kiirtatta.
A korszak egyik leghíresebb szamuráj/nindzsája Hattori Hanzo volt, aki egyfelől máig rendkívül népszerű figura Japánban, másfelől Nyugaton is ismerősen cseng a neve, mert róla nevezték el a Kill Bill kardkészítő mesterét.
Stephen Turnbull angol történész a szamurájokhoz képest kevés fennmaradt feljegyzést azzal indokolja, hogy a hierarchizált japán társadalomban a nindzsák, a kiemelt tiszteletnek örvendő, arisztokrata szamurájokkal ellentétben a legcsóróbb népréteg tagjai közül kerültek ki, ráadásul amit és ahogy tettek az egyszerűen nem felelt meg a korszak felfogásának, lásd: szamurájerkölcs. Ezért a krónikások inkább csak széljegyzetként foglalkoztak velük. A kémek egyébként ritkán reklámozzák magukat.
A Tokugawa sógunátus idején egyébként gyakorlatilag eltűntek és csak kétszáz év múlva kerül elő a nevük, egy nosztalgiahullám révén.
Fekete pizsit viszont tényleg nem hordtak, mert, ahogy minden normális kém, elsősorban olyan "civil" ruhába öltöztek, ami nem rítt ki a környezetből. A nindzsa harci technikák is a hülyeség kategóriájába tartoznak, ahogy az is, hogy a rózsakereszteseknél van a Grál, de minden titkos társaságnak kell valami plusz, mert különben miért titkolóznának. Egyébként pedig az eastern filmek rendezőit vagy a ponyvaregények íróit ritkán vezérli a történeti hűségnek való kínzó megfelelés kényszere.
Franco Nero rulez :-)

zolee001 2016.10.06. 19:21:16

Ezeket a x+1 cimü hányásokat indexes fizetett "ujságirok" irják vagy önjelölt nyomorékok és egymástol lopják?
Mondjuk az eredmény szempontjábol irreleváns a dolog mert ezekkel vn telehányva az oldal.
Nevetséges mi lett ebböl az egykoron szebb reményü indexböl.
Bocsi a blog gazdájátol nem neki szol személyesen .

VogelZsigmond 2016.10.06. 20:14:17

"Ma el se tudnánk képzelni nindzsák nélkül a középkori Japánt, azonban a nindzsák tevékenységének semmi nyoma a korabeli krónikákban."

Akkor valamit jol csinaltak. Nem ? :)

lutria 2016.10.06. 20:32:48

És mi a helyzet a kék,sárga,piros stb.színű nindzsákkal?

Lucifer Morningstar 2016.10.06. 20:58:01

Nagyon jó cikk. Tökéletesen demonstrálja milyen az amikor valaki a témával kapcsolatos ismeretek nélkül a gugliról keresgél össze egy cikket.

polgári kór 2016.10.06. 21:34:45

Májkell Dudikoff a legnagyobb nindzsa

polgári kór 2016.10.06. 21:37:31

'A korszak egyik leghíresebb szamuráj/nindzsája Hattori Hanzo volt'

Májkell Dudikoff leverte a hanso faszit a 7es amerikai nindzsában

Dzsontra Volta 2016.10.06. 21:41:54

A nindzsáknak és a jediknek is meg van a történelmük, ráadásul a jediknek sokkal messzebbre nyúlik vissza. Mindenki abban hisz, amiben szeretne :)

ogli dzsí 2016.10.06. 21:47:17

Kb. semmi nem igaz a nindzsa sztoriból, azon kívül hogy qrva messze van és ezért egzotikus....messziről jött ember meg sokat hazudik ügye

A bérgyilkosnak az lenne a lényege hogy ne tünjön fel senkinek. De hogy a vérbe lehet fekete kezeslábasban, csuklyában elvegyülni a japán parasztok között? He?

Mindenesetre a 80as 90es évek alámmondásos nindzsafilmei mindent vittek, a legnagyobb a bícsjelenet: www.youtube.com/watch?v=ow877mIffZI

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2016.10.06. 22:05:22

@Lucifer Morningstar:
@ostvan1:
@Ritkov Halo:
@Gomes:
@Hegecz1:
Illő tisztelettel az itt megszólaló nindzsa szakértőknek: én még olyan könyvtári/levéltári jelzettel ellátott dokumentumot nem láttam, amiben a 17. század előtt megjelent volna a nindzsa szó.
Tavaly itt voltak a Mie Egyetem nindzsucu kutató tanszékének tanárai - akik japán történészek - és Yamada Yuuji professzor kategorikus nemmel felelt arra, hogy van-e bármilyen korabeli feljegyzés az igai nindzsák elleni háborút illetően.
Az úgynevezett nindzsa szakírókkal - beleértve a nindzsa mestereket - az az egyetlen probléma, hogy az általuk leírt történeteket lehetetlen beleilleszteni mindabba, amit a japán történelemről tudunk.
A nindzsákat nem az 1970-es években találták ki, azért ennél korábbiak a nindzsalegendák.
Hozzáteszem, mindenki annak hisz és azt hisz, amit akar.

Black Hole 2016.10.06. 22:23:04

@ogli dzsí: ezzel bearanyoztad az estém :) Ezenkívül az jött még le, hogy a nindzsák sokan voltak, és nagyon balfaszok :)

Vlad Tepes a jófiú 2016.10.06. 22:37:38

@Gomes: Igen, legtöbbször parasztnak vagy vándorkereskedőnek öltöztek, hiszen amikor éppen nem dolgoztak valamelyik hadúrnak, akkor is meg kellett élniük valamiből.
Közben olvasgattam egy kis irodalmat, annyira nem tudtam visszakövetni, mint Te, de egy távol-kelet szakértő XI. századi forrásokat emleget.

Vlad Tepes a jófiú 2016.10.06. 22:41:22

@Napi Maflás: Nem állítottam magamról, hogy szakértő lennék.
Illő tisztelettel kérdezem, hogy akkor a két igai háború is történelem hamisítás? Hálivúd hazudta be utólag, hogy igazolja a ninják létét?

ogli dzsí 2016.10.06. 22:50:11

Nekünk a nindzsakultúrát különben az alábbi beszédes nevü úriemberek (feltételezhetően középkori japánra specializálódott történészek) hozták el, így él a nindzsa a magyar fejben:

en.wikipedia.org/wiki/American_Ninja

De nem gyanakodnék rá hogy az amerikai nindzsa 'amerikai'

Directed by Sam Firstenberg
Produced by Yoram Globus
Menahem Golan

pannonfunk 2016.10.06. 22:59:02

@ogli dzsí: Mekkora egy zsékategóriás film ez így felnőtt fejjel :) pedig gyerekként én is néztem ninja filmet a moziban, az egész falu azon pörgött utána hetekig :)

ogli dzsí 2016.10.06. 23:03:33

@pannonfunk: ez már 200 éve is így volt, jött a faluba a zsidó mutatványos a szamaras kordén és elmondta hogy mi van a másik országokban (természetesen nyomokban sem mondtak igazat)

Az amerikai nindzsa egy B filmekre specializálódott zsidó cég (canon films) mestermunkája, úgy hogy túl sok minden nem változott a nap alatt

ogli dzsí 2016.10.06. 23:06:29

@pannonfunk: nekem az is feltünt a jelenetben, hogy a motorcsónak amivel kimennek a bícsre lazulni a katonák, na az egy mai filmbe is simán beférne és ez a film 30 éves

...semmit nem fejlődött a sportcsónak-ipar...ez szörnyü:)

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2016.10.06. 23:11:27

@Ritkov Halo: Sok mindenki emleget sok mindent - én is belefutottam mindenféle dokumentumokba a "szakirodalomban", csak azt a dokumentumot, aminek nincs ott a levéltári jelzete, vagy az, hogy milyen hiteles forrásgyűjteményben jelent meg, nem lehet komolyan venni.
A nyugati szakirodalom két forrása Fujita Seiko és Masaaki Hatsumi (mindkettő "az utolsó nindzsamester" cím büszke tulajdonosa.) Mindkettő termékeny szerző, mindketten írtak és mondtak sok mindent, mindkettejüknek voltak/vannak tanítványai, akik tovább habosítják mindazt, amit a mestereiktől tanultak. Ezzel semmi baj, a nindzsákról számos legenda szól, és ezek egy része jópofa történet, csak hát vannak történelmi források és elég sokszor közbeszól a józan ész is. Le lehet írni sok mindent, még azt is, hogy Hattori Hanzo híres nindzsa volt, vagy hogy Iga és Koga nevű nindzsa klánok (sic!) voltak, csak ezeket az állításokat semmiféle korabeli forrás sem támasztja alá. Más kérdés, hogy a 20. században több képregény is született, amiben pl. Hattori Hanzo nindzsaként szerepel.

krferi 2016.10.07. 00:02:16

@ogli dzsí: Király, hogy egy laza nindzsás cikk alatt is lehet egy jót zsidózni az arra bármikor fogékony közönségnek. Hiába, valaki mindig csak arra tud gondolni.

FikkFakk 2016.10.07. 04:07:00

Wow. Felek, hogy a ninja-kultusz csak a 70es evek hallivudjaban letezett. Osztan 1-2 megelhetesi japan historizalta a dolgot: kereslet van, ok adnak kinalatot jo penzert...

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2016.10.07. 07:35:18

:-)

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de érdemes elolvasni Gy. Horváth László utószavát a Sógun című könyvhöz. Egyrészt bemutatja, hogy _nagyjából_ hogyan született meg a Tokugawa-sógunátus, másrészt hogy egy viszonylag jó író (Clavell) hogyan rakott össze a történelmi mozaikokból meg a saját kútfejéből egy viszonylag érdekes és szórakoztató könyvet. Aztán akit megfogott a téma, mehet tovább forrásokat kutatni. Clavell pl. kitalálta az amidista orgyilkosokat is, dramaturgialag nagyon ott voltak, csak nem lett belőlük mainstream :)

David Carradine 2016.10.07. 08:34:15

Márpedig ninják vannak. Engem is ők öltek meg. Kétszázan. Hátulról. Álmomban. Százzal még így is végeztem...

Terézágyú 2016.10.07. 09:22:58

Ez tipikusan az eladhatóság tárgykörébe tartozik, hogy valamiről minden erővel azt akarják elhitetni, hogy "ősrégi"...
Még jobb, ha "ősrégi titkok"-ról van szó.

Nemozoli 2016.10.07. 12:26:14

@Terézágyú: Az egyik kedvencem a Sárkány sör szlogenje... tipikus ihatatlan lötty, de ott virít a doboz oldalán: "A régmúlt ködébe vesző időkből származik a Sárkány sör ősi és a mai napig bűvös erejű titkos receptje". :)

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2016.10.07. 12:41:43

@Nemozoli: Logikus. Ha kiállta az idők próbáját, akkor nem illik megkérdőjelezni. Ez egy ősi mondás, pedig most találtam ki :)

ostvan1 2016.10.07. 14:13:45

@csentecsa: Én úgy gondolom, nincs keveredés. Mindkét dolog, tehát a karate és a földművelő eszközök ember elleni felhasználása ugyanazt a célt szolgálta: harc a zsarnokság ellen. Egyébként nálunk, Magyarországon is közismert volt a kiegyenesített kasza, mint fegyver. Mert - nálunk ugyanúgy, mint Japánban - a jobbágyoknak nem lehetett fegyvere (a Dózsa felkelés után biztosan nem). Sőt, dicső kormányaink (gyakorlatilag Dózsa óta) még ma is brutális büntetésekkel díjazzák, ha valakinél engedély nélküli fegyver van.

pannonfunk 2016.10.07. 14:20:32

@Nemozoli: Annyira titkos a recept, hogy még a gyártó sem ismeri... Aztán ki tudja, hogy mit palackoznak helyette :P
süti beállítások módosítása