MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

NYOLC HÉTKÖZNAPI TÁRGY, AMIT FEGYVERKÉNT HASZNÁLHATSZ – ÉS NÉGY, AMIT NE, VAGY NE ÍGY

2017.02.22. 17:38 Napi Maflás

A hétköznapi tárgyak önvédelmi eszközként való használatát illusztráló, 12 képből álló sorozat robban végig a neten, amihez mindenki hozzáfűzi a maga okosságait. Sok új ötlet nincs benne – a téma örökzöld, több harcművészeti könyv is született e tárgyban – ráadásul az a pillanat, amikor a hős fegyverként forgat valamilyen szerszámot vagy lakberendezési tárgyat, az akciófilmek kedvelt fordulata.   

 

Tűzoltókészülék

porolto.jpg

 

A poroltó vagy haboltó elég komoly eszköz. Részint a súlya miatt – akit megkínálnak vele, érezni fogja –, részint a felhevült kedélyek lecsillapítására is remek, ha valaki az arcába kapja az áldást.

 

Toll

toll.jpg 

A toll, kihúzó, stb. klasszikus eszköz. Használhatjuk marokbotként, bár erre a kifejezetten ebből a célból gyártott, taktikai tollakat javasolnám. A másik lehetőség, hogy a behajlított hüvelyk és mutatóujj közé szorítva döfünk vele, ilyenkor elég, ha fél-egy centire lóg ki a hegy. Ezen a módon akár egy ceruza csonk is veszélyes fegyver. Fontos, hogy az eszközt ne támasszuk meg a hüvelyujj párnával – ha hátracsúszik, csússzon. Támadhatunk torkot, idegpontokat, de ha a másikon csak egy póló van, egy gyomorszára mért ütés is eredményes lehet.

 

Elemlámpa

elemlampa.jpg

 

Egy súlyos elemlámpa legalább olyan hatékony fegyver, mint egy rövid vascső. Ütni, döfni, feszíteni egyaránt lehet vele. Ha sötétben mozgunk, és váratlanul a támadó arcába világítunk, jelentős előny lehet.

 

Mobil

mobil_1.jpg

 

Ezt is marokbotként érdemes használni. A régi mobilok a súlyuk és kialakításuk miatt ideálisabb önvédelmi eszköznek számítottak, mint a mostaniak – a rövid antenna pedig külön bónuszt jelentett. A mai eszközök ráadásul jóval drágábbak – bár ha az ember életéről vagy testi épségéről van szó, nem biztos, hogy nem érdemes beáldozni az okostelónkat.

 

Öv, nyakkendő és társaik

ov_nyakkendo.jpg

 

A garotte gyakorlott kézben veszélyes fegyver, de szükség esetén egy vékony szíj vagy nyakkendő ugyanúgy megteszi – sőt akár az ellenfél pólóját is használhatjuk fegyverként, a szemét vagy a torkát támadva. A lánc a ’70-es, ’80-as években a vadmotoros- és ninjafilmek hatására kedvelt eszköznek számított, de mára kiment a divatból. Szükség esetén egy törölközővel is lehet hatékonyan védekezni, csak el kell felejteni az akciófilmes megoldásokat. A súlyos, tömör fémcsattal rendelkező öv pedig – a kezünkre tekerve – akár ólmosbotként is beválik.

 

Rovarirtó, dezodor, festékszóró

spay_rovarirto_dezodor_festekszoro.jpg

 

Fújjuk le vele a másikat – itt nyilvánvalóan a szem a célpont. Vagy akár marokbotként is használhatjuk, ez persze a flakon súlyától és méretétől függ.

 

Kávékiöntö

kavekionto.jpg

 

A kávékiöntőnek több előnye van, például a fogantyúja, vagyis nem feltétlenül vágja cafatosra a kezünket, ha odacsapunk vele. Ha jó sok kávét főztünk, van súlya is, az esetleg a támadó szemébe fröccsenő forró kávé pedig hab a tortán. Mondjuk nehéz elképzelni, hogy fegyveres támadás esetén pont egy gőzölgő kávékiöntő akadjon az ember kezébe – és szeretném leszögezni, hogy a lőfegyverek elég csúnya lyukat tudnak ütni az emberen –, de ha úgyis végezni akarnak velünk, egy próbát megér.

 

Kulcs

kulcs.jpg

 

Határeset, de a semminél jobb. Így biztos nem fognám, inkább úgy, ahogy azt a ceruzacsonknál írtam. A halántékra mért ütés megszédíti a támadót, de bonthatunk fogást, a kéztőcsontok közé döfve, vagy akár feltéphetjük az orrot vagy a szájat is. Persze egy csúnya seb nem feltétlenül állítja meg a támadót, ezért ha úgy döntöttünk, felvesszük a harcot, küzdjünk tovább teljes erőbedobással.

 

Termosz

termosz_kulacs.jpg

 

Így még véletlenül se próbálkozz vele, mert legfeljebb magadra jelentesz veszélyt. Persze semmi baj a termosszal, kulaccsal, kólás- vagy borosüveggel – elég jól meg lehet vele kínálni a támadót. Csaknem olyan hatékony fegyver, mint egy súlyosabb elemlámpa. A fejünk fölött pörgetni viszont fölösleges – aki már gyakorolt flexibilis fegyverrel, pontosan tudja, miért.

 

Bögre

bogre.jpg 

Figyelemelterelésnek jó – ütni azért nem ütnék vele, legalábbis nem így – persze a tele söröskorsó más műfaj –, de ha az ember tudja, mit fog csinálni utána, nem rossz kezdő lépés. Leszögezném, hogy ettől a maflástól nem fogja elejteni a fegyvert a támadó.

 

Karabiner

karabiner.jpg 

Ezen a módon biztos ne fogjuk. Többek közt azért, mert ütésnél szinte biztosan elfordul az öklünkben. Viszont marokbotként ugyanolyan hatékony lehet, mint a kanál, villa, toll vagy a mobiltelefon.

 

Óra

ora.jpg

 

Ezt így semmiképp se. Még az is jobb, ha a hüvelyujjunk és a mutatóujjunk közé szorítva használjuk, mint a kulcsot, ceruzacsonkot vagy öngyújtót.

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok – ha pedig kipróbálnátok az edzéseinket, kattintsatok ide.

Szólj hozzá!

Címkék: hétköznapi tárgyak önvédelem irodai önvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr8412282613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása