MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A LEGJOBBAN VÁRT/GYŰLÖLT TALÁLKOZÓ

2017.08.27. 12:14 Napi Maflás

Sokan alapból gyűlölték a Mayweather–McGregor találkozó ötletét. Jó előre elmondták, hogy cirkusz az egész, nem lesz semmi sportértéke, stb. Pedig ennek a meccsnek nagyon komoly tétje volt, és egyáltalán nem az, hogy ki győz, ki a jobb bunyós vagy – a végletekig leegyszerűsítve – mi hatékonyabb, a profi ökölvívás vagy a ketrecharc.

A profi ökölvívás mára túljutott a fénykorán. Az senki számára se kérdés, hogy verhető-e egy első osztályú ökölvívó, ha kicsit szabadabbak a szabályok. Számos sportág ráver a bokszra életszerűségben. Emiatt egyre kevesebb embert érdekel, hogy melyik jól képzett ökölvívó győzi le a másikat. Sokkal izgalmasabb, hogy – sportágtól függetlenül – ki a jobb bunyós. Ennek van tétje, és erre érzett rá a meccs két főszereplője.

 

 

A mostani meccs több szempontból nyitott volt. Mayweather mellett szólt a veretlensége, a sok éves ökölvívó tapasztalat, az hogy technikailag magasan képzett, szinte áthatolhatatlan védelmet kifejlesztő bunyós, és persze ott a régen legendás sebessége is. Pontosan tudja, mit jelent tizenkét menetet tölteni a szorítóban, ami nem mondható el az ellenfeléről. Viszont már elmúlt negyven éves, két éve letette a kesztyűt (és a profi bunyó világába nagyon nehéz visszatérni hosszabb kihagyás után), ráadásul hosszú évek óta egyetlen vitathatatlan kiütést se láthattunk tőle. Kétségkívül tény, hogy nagyon okosan építette a karrierjét, Pacquiaóval is csak akkor állt ki, amikor a Fülöp-szigeteki már túl volt a fénykorán. Mayweather meccsei régóta élvezhetetlen, megúszós küzdelmek, amelyek rengeteget ártottak az ökölvívásnak.

 

ezgif_com-video-to-gif_4.gif

 

McGregor ezzel szemben bő tíz évvel fiatalabb, most van a csúcson (a szervezete remekül reagál a kémiai segédanyagokra), éhes, kitűnően érzi a távolságot, robbanékony, és gyilkos a keze. Ellene szól, hogy leengedett kézzel bunyózik, szélesen tartja a kezét, sokkal kisebb kesztyűhöz szokott (nem csak az ütőerőről van szó, hanem az ellenfél védekezésén is nehezebb áttörni), és – mint azt a Diaz ellen vívott első meccsén láttuk, nem ütésálló a feje. Ott egyetlen pontos találat után szétesett.

Tegyük hozzá, ez a találkozó marketingszempontból maga a megvalósult álom. Két magasan képzett profi, öreg vs fiatal, fekete vs fehér, Amerika vs Európa, ökölvívás vs ketrecharc – és mindezt kommunikálták is rendesen.

 

conor3.gif

 

A meccs előtt sok mindenki jósolt sok mindent, de a mérkőzés képe egész más lett, mint amit a legtöbben vártak. McGregor persze csibészkedett (ez eleve benne volt a pakliban), de Mayweather legendás lábmunkájából semmit se láthattunk. Ami elképesztő volt, hogy Floyd jött előre rendesen, lehetőséget adva McGregornak, hogy megcsillogtathassa kontratechnikáját. Ami meglepett, hogy milyen iszonyatos mennyiségű testütést nyelt be Mayweather, anélkül, hogy ez megrendítette volna (a terv valószínűleg az lehetett, hogy McGregor felőrli testen az ellenfelet, de ehhez kevés volt az ír ütőereje.) Ez a meccs fejben dőlt el, és az öreg sokkal összeszedettebb volt, mint fiatalabb kihívója. A mérkőzés végén biztos sokat fognak rugózni, de az a helyzet, hogy McGregor egyszer sem ütött vissza az utolsó pofoneső során. Lehetett volna sokkal véresebb a vége, azonban kizárt, hogy az ír összeszedte volna magát. Ehhez nem elég ütésálló. Megjegyzem, ő sem tiltakozott, amikor a bíró végett vetett a mérkőzésnek.

Lehet fanyalogni, de jó volt ez a meccs. Igazából mindenki nyert – természetesen a profi ökölvívás a legtöbbet. Remélem egyre több lesz az ilyen jellegű kihívás, és igazi bunyókat láthatunk. Nem lenne rossz, ha visszatérne a Jack Depsey nevével fémjelzett időszak, amikor a bajnokot az tette bajnokká, hogy mindenkivel kiállt, és a legtöbb összecsapást kiütéssel nyerte.

 

conor.gif

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr8712783122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2017.08.27. 19:35:19

"Ami meglepett, hogy milyen iszonyatos mennyiségű testütést nyelt be Mayweather, anélkül, hogy ez megrendítette volna (a terv valószínűleg az lehetett, hogy McGregor felőrli testen az ellenfelet, de ehhez kevés volt az ír ütőereje.)"
Ne mar, ilyen borzaszto technikaval nem is lehet közel sem akkorat ütni, amilyen üteseket MAyweather profikent kapott es atveszelt. Ha egy Alvarez, Golovkin harmadennyi testütest bevisz neki, akkor reg kiszamoljak- de ellenük nem is igy bunyozott volna Mayweather:)
(de most mar ki sem allt volna egyikkel sem)
Egyebkent mindkettö legkesöbb a 6-ik menetig a szart is kiverne az irböl, meg a MMA-tol is elvennek a kedvet, nem hogy a boksztol.

" Ez a meccs fejben dőlt el, és az öreg sokkal összeszedettebb volt, mint fiatalabb kihívója."
Egy fenet. Az outsidernek semmi eselye nem volt, bokszszabalyok szeint a sulyahoz közelitö barmely top 30-as megverte volna mint szodas a lovat (de lehet hogy a top 100-at kellett volna mondanom).

dare 2017.08.28. 02:44:52

A mérkőzés utózöngéje semmivel sem kisebb mint ami előtte volt, nekem egyértelmű volt az összecsapás előtt mi lesz a buli vége, de néha még engem is megingattak azok a nyilatkozatok, amellyel annyira méltatták az írt, mintha egy elpusztíthatatlan gladiátor lenne, és bárkit képes legyőzni az ökleivel ( a klasszikus kórház-temető), mivel most van a csúcson.
Nosza, lássuk mihez kezd egy veretlenül visszavonult profi bokszolóval, aki a védekezés nagymestere, és nem nagyon vállalt már be az utóbbi időben hiriget senkivel, és két éve nothing bunyó.
Sok laikusban sikerült is elültetni, hogy ez egy kétesélyes küzdelem (mondom, még én is meginogtam a nagy hype-tól), de akik ismerik a profi bokszot, azok szerintem a mérkőzés egésze alatt csak fogták a fejüket, és motyogták maguk elé, hogy mikor lesz már ennek a bohóckodásnak vége, mert nekik ez nem okozott akkora örömöt, mint sok más egyénnek.
Bohócot csinált magából az ír, erre szokták mondani van az a pénz, de azt még én se tudtam eldönteni mennyire érezte ő saját magát esélyesnek (...nem vak az a ló uram, hanem bátor), mert ha igen, akkor tarthat majd visszavonulása után önbizalomfejlesztő tréningeket, bár ez jelen esetben lehetett volna egészségtelen önbizalom is.
Megúszta a nagy verést (nem rajta múlt), nyalattak fel vele egy kis lóvét, és még lehet hüledezni is, mivel kiállt 10 menetet, helytállt egy visszavonult profi ellen, ezért bárkivel, bármikor újra összetenné már küzdeni pár "sportbarát", szóval kijelenthetjük: a foglakozás elérte a célját.
Egy biztos, én soha többet ilyet nem fogok nézni, ha ebből trendet akar bárki is csinálni, annak nagyon nem örülnék, remélem nem lesz több ilyen.
Szerény véleményem a ketrecharcról az, hogy ez sima utcai bunyó (kocsmaverekedés), semmi értelmet nem látok benne, de van akit érdekel, a profi boksz sajnos leszállóágban, nincsenek nagy nevek, valamit nézni kell helyette, szóval ha van keletje miért ne menne, amolyan hiánypótló sokaknak.
De ez két külön kategória.
Egy profi bokszoló azért profi bokszoló, mert ő már nem akar amatőrökkel küzdeni, neki skalpok kellenek, övek, pénz, és nem az, hogy amatőr ketrecharcosokkal verekedjenek a ringben.
Persze jó pénzért miért ne, de az nem komoly meccs lenne egyik se, csak olyan bohóckodás mint a pankráció ( jól belejöttem a rosszmájúságba, na befejezem), és nemhogy sportértéke, de még izgalomélmény sincs az egészben.
Most komolyan: tényleg van aki amatőröket akar nézni profik ellen?
Én biztos nem, ahogy az se érdekelne (magyar példával) ha mondjuk Dzsudzsák leigazolna a megye 2-be, és egy fél szezon alatt elintéztetné a bokáját.
Van az a pénz?
Szerintem nincs, max ha nyugdíjas. :D

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.08.28. 04:42:08

Látom, kezdenek összecsúszni a dolgok a fejekben.
A profi ökölvívás a maga idejében legyőzhetetlen csodafegyvernek számított. Nem véletlenül, hiszen az ökölvívás a legjobban kidolgozott zárt öklös küzdőrendszer. Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy élvonalbeli profi ökölvívót nem lehet legyőzni. Aztán jött a Gene LeBell–Savage mérkőzés napimaflas.blog.hu/2011/02/27/boksz_kontra_judo, jöttek a pofonok a K1-ben, és a ketrecben is. Egyértelművé vált, hogy számos olyan szegmense van a test-test elleni küzdelemnek, amit az ökölvívás nem fed le – és egy ökölvívó simán legyőzhető, ha szabadabb a szabályrendszer.
Az utolsó trófea, hogy élvonalbeli profi ökölvívót a saját szabályrendszerében győzzenek le. Ez a hegy ott van, tehát meg fogják mászni. Ugyanez a helyzet a muay thaijal, a lethweijel és az MMA-val is (bár ez utóbbit kifejezetten erre találták ki.) Nemzetközi trend, hogy a profi bunyósok átruccannak egymás szabályrendszerébe. A K1 vagy az MMA kifejezetten ennek köszönhette kezdeti népszerűségét.
Az ökölvívás egyre kevesebb embert érdekel – ahogy a birkózás is. Amíg az ezeket a sportágakat űző amatőrök összegyűlnek, rendeznek egy-egy versenyt (lehetőleg nem közpénzből áldozva a hobbijuknak), ez teljesen a helyén van. Ezeken a rendezvényeken szakértő közönség értékeli a sportágat jellemző szakmai finomságokat.
A profi bunyó viszont üzleti vállalkozás, aminek az a lényege, hogy a versenyzők olyan szinten verekednek, ami bevonzza a közönséget. Ennek van egy technikai része, de az is benne van, hogy az ellenfelek mennyire akarják lebontani egymást. Tehát ha valaki abból akar megélni, hogy ő remekül verekszik, az ki fog állni nála jobbal, nagyobbal, kisebbel, más sportágat űzővel, sőt akár a jegesmedvével is – ha éppen arra van fizetőképes kereslet.
Ez a találkozó pedig erről a két emberről szólt. Utólag bárki lehet okos, de a világot az érdekelte, hogy ők ketten mit kezdenek egymással. Én megértek minden ökölvívással foglalkozó szakértőt, akit dühít, hogy miért pont ezt a meccset nézte mindenki, és miért nem a szívüknek kedvesebb találkozókat – de erre az a válasz, hogy jelenleg ez a mérkőzés volt legjobban eladható.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.28. 06:30:03

Nekem nagyon tetszett a meccs. Bejött, karatés ellen küzdj boxolóként. Az ír széles alapállása, hosszú egyenes ütései - tipikus karate - nagyon hatékonyak. Pusztakézzel. De kesztyűvel egy hozzáedzett boxoló fel sem veszi. A fejre mért ütések elől elhajol vagy gurul az ütésekkel. A képzett boxoló pedig a kesztyű fedezékében, bemegy belharcra, ahol az ír sehol sem volt. Persze bemutatott sok mögé kerülést, amivel ha nem lennének szabályok, gyorsan győzne. Mayweather remek taktikával dolgozott. Az első menettől láttam hogy arra utazik hogy az írt kifárassza. Azért nem használt lábmunkát, mert akkor az ír is táncolt, pihent volna. Így viszont dolgozott. Muszáj volt neki, mert csak KO-val győzhetett volna. Nekem tetszett a meccs. Megint kijött, kényszerítsd az akaratod és a neked fekvő harcmodort az ellenfeledre és győzni fogsz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.28. 06:35:55

@dare: "Szerény véleményem a ketrecharcról az, hogy ez sima utcai bunyó (kocsmaverekedés), semmi értelmet nem látok benne,"

Nos én a karateban igen sokra jutottam (válogatottság, stb) , rengeteget boxoltam kedvtelésből és elég magas judo övfokozataim vannak. Szerintem az MMA a küzdősportok csúcsa, mert arról szól, hogy olyan módon küzdj, ami az ellenfelednek nem fekszik. Látjuk az MMA-ban rengetegszer, hogy a box, karate, judo, jiujitsu, birkózás legjobbjait is legyőzi egy középszerű harcos, egyszerűen azzal, hogy nem megy bele olyan küzdeklembe ami ellenfelének fekszik. Ez a harcművészet csúcsa, amikor az ész győz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.28. 06:40:20

A testütésekről. Feledzett hasizommal rendelkezőt gyomorszájon elég nehéz leütni, kivéve ha akkor kapod el amikor levegőt vesz. Nem a gyomorszájra kell ütni, mert ott véd az izom, hanem fölé pár centivel. Ott nem tompít az izom és a lökéshullám ugyanúgy eléri a gyomor ér és ideg fonatot. De ezt kesztyűben nem lehet megcsinálni.

Irbisz 2017.08.28. 07:39:07

@Napi Maflás: az hogy a vilagot ez erdekelte es ez dollarban sok szazmillios biznisz volt az teny, de egy harcmuvesz blog szamara ez nehogy mar erv legyen, ez a portafolio. hu-t meg marketing bloggereket erdeklo aspektus. Egyebkent errol (mennyi embert erdekel) a "tobbmilliard légy nem tevedhet, egyel loszart " dakota mondas jut az eszembe...

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.08.28. 08:31:04

@Irbisz: Kevered az amatőr sportot, a harcművészetet és a profi bunyót (üzletet.)
Itt és most egy jól képzett, kémiai segédlettel topra gyúrt ketrecharcos kipróbálta, mire megy egy két éve visszavonult, nála tíz évvel idősebb profi ökölvívó ellen a ringben. Ez a meccs erről a helyzetről, erről a két emberről szólt, arról, hogy ők mit tudnak kezdeni egymással ebben a szabályrendszerben. Le lehet nézni az ilyen jellegű összecsapásokat, de szinte minden harcművészeti/küzdősport edzésen előkerül előbb-utóbb, hogy mit csinálj egy ökölvívó, thai bokszoló, birkózó, kung fus, mma-s, judós stb. ellen. Benne van a palkiban. A kíváncsibbak lenéznek más stílusok edzéseire, és az első néhány alkalommal az ember megkapja az ilyenkor kijáró verést.
Ezek ketten nem dumáltak arról, hogy mi lenne ha, hanem odaálltak és lejátszották. Nem irigylem tőlük sem a pénzt, sem a hírnevet, sem a pofonokat. Nehogy már attól legyen magasabb rendű egy küzdősport vagy harcművészet, hogy még véletlenül sem néznek át a másik stílus szabályrendszerébe, hanem kizárólag a maguk kis zárt, családias világában reszelgetik a körmeiket.

dare 2017.08.28. 09:32:08

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem akartam becsmérelni az MMA-t, csak ami zavar az egész történetben, hogy szeretnék sokan ha egy profi bokszoló a ketrecben is megmérettetné magát, és ez indított el bennem valamit.
Megvan a szépsége, bárhonnan vissza lehet jönni, nincs elveszett meccs, ha valaki kitartó és elszánt, akkor győztesen fog kikecmeregni a rácsok közül.
De nem értem miért kellene egy profi bokszolónak a ketrecben küzdenie?
Ugyanez fordítva, miért kellene egy ketrecharcosnak, a profi boksz szabályai szerint küzdeni?
Két teljesen különböző szabályrendszer, szinte minden más, nem lehet őket összehasonlítani, mi lenne ha alapon.
Ez a mérkőzés nem jött volna létre, ha Mayweather aktív még, mivel neki nem éri meg ha kockáztat egy sérülést, ami miatt távolra kerül a húsosfazéktól.
Amikor bohóckodott Big Show-val a pankrátorvilágban ott is lesérült, vissza is vonult, és miután visszatért már nem volt meg benne az az elán, viszont tény, az igazán nagy neveket mégis ezután győzte le.
Emlékszem,amikor Mosleyval küzdött ellene szurkoltam, és dühös voltam amikor legyőzte az öreget.
A Pacman elleni bunyó után szintén ugyanaz az érzés.
Viszont vitathatatlanul veretlenül vonult vissza, és akkor jön egy ketrecharcos, aki meg van róla győződve (ebben még mindig nem vagyok biztos), hogy bizony felmossa vele a padlót.
Közel sem így történt, szinte 0 esély a győzelemre, és most megy meg a hát sokáig kibírta, és a bezzeg a ketrecben szöveg.
Ezért nincs értelme összemosni, egyszer jó volt, el tudták adni a neveket, egy MMA-s ellen a ketrecben egy profi bokszolónak csak akkor van esélye, ha az elején bevisz egy tiszta találatot, mert akkor az padló ezzel a kesztyűvel.
De miért kockáztatna, egy karrierje csúcspontján levő bokszoló kirándulást a ketrecbe?
Fordítva meg láthattuk mennyi értelme van.

dare 2017.08.28. 09:37:33

@Napi Maflás: "A kíváncsibbak lenéznek más stílusok edzéseire, és az első néhány alkalommal az ember megkapja az ilyenkor kijáró verést."
Te is látod hogyan szokott ez végződni, akkor mi értelme ezt erőltetni?
Azok a profik, akik ezt megteszik vagy kiöregedettek, vagy valami olyan zavar lehet a fejükben, mint amilyen az írnek volt a mérkőzés előtt.
Nagyon nem látom értelmét ezt összemosni, persze eladható, csak nincs semmi értelme.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.08.28. 10:33:27

@dare: Én nem tudom ennyire elkülönítve kezelni a különböző küzdő rendszereket. Persze vannak különböző szabályrendszerek, és mindig kérdés, hogy kinek mi fekszik jobban. De ez nem labdajáték, ahol egy focista nem kóstol bele a vízilabdába. Számomra a küzdősport/harcművészet mindig megőrzött valamit a közelharcból. Persze lehet, hogy rosszul látom.
Az ökölvívók azóta nem állnak ki másokkal nyitott szabályrendszerben, amióta bebizonyosodott, hogy nem érvényesül a nyugati boksz hegemóniája. Egy muyai thai versenyző simán elindul K1-ben, lethweiben, ketrecben, ökölvívásban. Nyilvánvalóan a saját szabályrendszerében van leginkább otthon, de más jellegű versenyeken is igyekszik jó bunyót csinálni. Nem feltétlenül a címekre hajt.
Az ökölvívás minden olyan versenyen kikerülhetetlen, ahol megengedettek a zárt öklös ütések. Valamilyen szinten mindenki foglalkozik vele. Miért ne próbálnák ki magukat ökölvívásban is?
Nem érdekel, milyen lenne Mayweather ketrecben. Ezt a találkozót az ír akarta, és megkapta. Hidegen hagy, hogyan alakult volna, ha lehet rúgni, térdelni, könyökkel dolgozni, engedélyezettek a dobások, a földharc, ha fejszével estek volna egymásnak… McGregor nem a csúcson lévő ökölvívók valamelyikét hívta ki, hanem egy nála tíz évvel idősebb, visszavonult öklözőt. Mayweather mellett a hazai pálya szólt. És nem bohócot csinált az írből, hanem megverte.
McGregor kipróbálta, mennyit ér az ökölvívó tudása. Ez az egyik fele. Erre sokan kíváncsiak voltak – ez meg a másik. Ezzel nagyon sok pénzt kerestek mindketten – ez a harmadik. Ha valaki nem érti, hogy itt nem két küzdőrendszer mérettetett meg, hanem két ember bunyózott egyet, az nem az én problémám. Az se, ha valakinek sérül az egója, mert az MMA-ba szerelmes, és úgy érzi, hogy ő most kevesebb lett attól, hogy nem McGregor mosta fel az öreggel a ringet, hanem fordítva. Az ír vagy megtanul bokszolni, és újra próbálkozik, vagy hagyja az egészet a fenébe, és marad a ketrecben, vagy elmegy igehirdetőnek. Az viszont várható, hogy lesznek hasonló jellegű megmérettetések, ami szerintem nem baj.

Irbisz 2017.08.28. 12:00:47

@Napi Maflás:
Nem en keverek dolgokat, te vagy ultranaiv es/vagy idealista.

"Itt és most egy jól képzett, kémiai segédlettel topra gyúrt ketrecharcos kipróbálta, "
Kezdjük ott, Mayweather sokkal jobb orvosi (kemiai segedlet) hatterrel rendelkezik mnt MyGregor. Masreszt Semmit nem probalt ki, üzletileg megerte összehozni a meccset, ebben McGregor egy statiszta volt, hogy mit akart irrelevans volt a meccs letrejöttet illetöen.

"Valamilyen szinten mindenki foglalkozik vele. Miért ne próbálnák ki magukat ökölvívásban is? "
Nyugodtan probaljak ki magukat, nincs ezzel semmi gond. Azzal van, aki elhitte, meg utolag is ugy ir, mert igy promotaltak, hogy az irnek van/volt barmennyi eselye a megallapodott szabalyokkal.

"Ezt a találkozót az ír akarta, és megkapta. "
Es meg en keverek dolgokat:). McGregor akarata itt nulla szerepet jatszott, az meg annal is kevesebbet, hogy mire megy ki ellen, ez szintisztan biznisz volt. Ezt a Money Team penzügyi tanacsadoi döntöttek el, akik nem akartak veszni hagyni a Mayweatherben rejlö penzügyi potencialt (ja, maga Money Mayweather sem :)), es ugy szamoltak, szazmillio dollarokat bokszolo ellen mar nem kereshetnek, raadasul ilyen idösen mar a maklatlan merleg elvesztese is fenyegett. Összültek, es egy meetingen eldöntöttek, ez az ir csoka a nagy pofajaval es exhibicionista viselkedesevel többszörös penzt hozhat, boksszabalyok szerint raadasul nulla rizikoval, mint barmely profi boksz meccs.
Ez tetszett Maynek is, igy TBE hirneve megmarad, vagy meg növeli is, a Pacman meccs bevetelet meghalado zsetont megkap, a kockazat minimalis (elbotlik es megserül a ringben) es szoltak az ir menedzsereinek, kezdje kihivogatni az amcsit.
McGregor nem hülye, egyből raallt, eddigi beveteleinek sokszorosat keresi egy meccsel, es neki sincs riziko, minden idök egyik legjobb bokszolojatol nyugodtan kikaphat.
Utana meg ismert a sztori, de ez inkabb a nephülyitesröl es mediahype eredmenyessegeről szol, nem harcmüveszetröl.

" McGregor nem a csúcson lévő ökölvívók valamelyikét hívta ki, hanem egy nála tíz évvel idősebb, visszavonult öklözőt. Mayweather mellett a hazai pálya szólt."
Ööö, csak a hazai palya??????? bar nem volt kedvencem, MAyweather tenyleg minden idök egyik legjobbja, aki szo szerint gyerekkoratol bokszolt mert a familia tele volt neves profikkal, es 5-6 sulycsoport legjobbjait verte el, tan eleteben egyszer ha volt padlon. A hozza kepest kepzetlen favag McGregor kb. 5 ev edzes utan is csak az 5 evet kihagyo es 45 eves Mayweather ellen lepett volna erdemi eselyekkel ringbe. A ringintelligenciaja is kivalo, az erönlete is, a gyorsasag es labmunkabeli fölenye meg igy 40 evesen, bizony mar megkopva is joval az ir fölött volt.
Komolyan nem ertem harcmüvesz blogon hogy lehet olyat leirni, csak a hazai palya szolt Mayweather mellett.

" És nem bohócot csinált az írből, hanem megverte."
Nos, mivel a megbeszeleseken nem volt ott senki, igy nem tudhatjuk, de szerintem par dologban megallapodtak - ebben az alazas mellöese is benne lehetett, kapjon valamit a közönseg, ne olyan negativ rezume legyen mint a PAy meccs utan :)

"McGregor kipróbálta, mennyit ér az ökölvívó tudása."
Lasd fenn. Ez valahol a 23-ik szempont volt a mecs letrejöttet illetöen.

" Ez az egyik fele. Erre sokan kíváncsiak voltak – ez meg a másik."
Igy igaz. De ez mire erv? Szanalmas realityshokra is rengeteg ember kivancsi, es ha rendeznenek ma is nyilvanos kivegzeseket, arra is rengeteg ember lenne kivancsi.

" Ezzel nagyon sok pénzt kerestek mindketten – ez a harmadik. "
Ez volt az elsö 10 szempont, barmi mas ezutan jött.

"Ha valaki nem érti, hogy itt nem két küzdőrendszer mérettetett meg, hanem két ember bunyózott egyet, az nem az én problémám. "
Lasd fenn. Ha te ezt hiszed, akkor az nem az en problemam , mert mindenki ugy csapja be magat ahogy akarja :)

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.08.28. 15:17:15

@Irbisz: a hazai pálya alatt a profi ökölvívás szabályait értem. :)
Én úgy láttam, hogy Mayweather szervezete közel sem reagál olyan jól a kémiai segédanyagokra, mint McGregoré. Hozzáteszem, ezt kizárólag arra alapozom, amit magam körül látok - azaz ki hogyan reagál egyre kevésbé jól ezekre a szerekre az évek múlásával. De vannak bizonyos jelei a dolognak.
A konteókkal sajnos nem tudok mit kezdeni. Én nem voltam ott a menedzsment tárgyalásain. :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.28. 17:45:59

@dare: Egy boxolónak kevés az esélye, mert a földharchoz egészen más kondi kell. Az állásharchoz is. Ott nincs hogy elugrálsz és kipihened magad. Persze meg lehet tanulni kivédeni a fogást és a földre vitelt, csak az pont az ír ellen nem menne, mert remek állóharcos, akit nem lehet csak úgy leütni, vagyis bírja az ökölharcot és ki tudja dolgozni a fogást/földrevitelt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.28. 17:47:10

@dare: "Te is látod hogyan szokott ez végződni, akkor mi értelme ezt erőltetni? "

Már hogyne lenne értelme? Csak ennek van értelme, ha valódi harcművész akarsz lenni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.28. 17:56:06

@dare: Én bunyóztam igen magas szintű japcsi judóssal. Érdekes tapasztalat volt. Amíg hosszú állásokban, egyenesekkel küzdöttem, fölényben voltam. Abban a pillanatban hogy bementem belharcba horgokkal, csak annyira emlékszem hogy feküdtem, olyan gyorsan eldobott uchimatával. Földön meg esélyem sem volt ellene.

dare 2017.08.28. 19:17:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Azért el is kell jutni a földharcig, vagy könnyen olyan vége lehet a bulinak, mint a sokat várt McGregor-Aldo meccsnek.
Hozzám mindig is a box állt közel, amatőr szinten jártam is edzeni, kesztyűzni, de a bohém életvitel más utat javasolt számomra :D.
Tűnhet úgy, hogy hazabeszélek, mert közelebb áll hozzám ez a műfaj,de véleményem szerint nagyobb presztízs megnyerni egy világbajnoki címet bokszban (nem a kibundázott, kipárnázott meccsekre gondolok), mint más sportágban. Ezért nem akarok ebből ki győzne le kit vitát, mert pl az én fejemben soha egyetlenegyszer sem fordult meg az, milyen jó lenne megküzdeni egy más sportágban remek eredményeket elérő versenyzővel, viszont nem is szaladtam volna el, ha valaki (mondjuk egy kyokushin harcművész) felkért volna egy küzdelemre.
Az meg hogy ez valódi harcművészet lenne, hát... számomra biztos nem.
Nem látom meg benne a szépséget, az van persze kommunikálva, miszerint az MMA a küzdősportok királya, meg királykategória, de nálam a boksz magasabb szinten helyezkedik el.
Persze addig fogják kutyulni meg hypeolni, amíg lezüllesztik valami semmitmondó helyre a bokszot, mert a mostani ketrecharcosok, na azok a világ legjobb sportolói, és őket nem győzheti le senki (csak egy másik ketrecharcos).
Van ennek tényleg valami értelme, mármint a ki a jobb, ki az erősebb, ki a nagyobb harcművész marhaságnak.
Én hajlandó vagyok rábólintani, hogy a ketrecharcosok valódi harcművészek, de arra már nem, hogy nagyobb tudás áll mögöttük, mint egy bokszolónak.
Én 20 évesen már öreg voltam a bokszhoz, de ha ketrecben kellett volna megmérettetni magam, akkor biztos vagyok benne teremhetett volna még babér.
De akkor ez még nem volt, kipróbáltam volna.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.29. 09:06:09

@dare: Senki nem állította hogy több tudás áll az MMA-sok mögött. A küzdősport az erőn, a kondin, a technikán és a mentális képességeken dől el.
Nem feltétlenül ebben a sorrendben. A box a kesztyűs ökölharc akadémiája. Nem tudom vívtál már pusztakézzel ököl harcot? Mert már az egészen más. Harcoltál úgy hogy azzal kezdték, hogy nyomtak egy hatalmas combost és utána csak sántikáltál és nem táncoltál? A box a maga szabály rendszerében zseniális, profin felépített sport.
De nem az élet. A többséget meg az élet érdekli.
Különben is, még a közelharc is egészen más ha az utcára készülsz, más ha kommandósként/rendőrként készülsz, ahol az ellenfél lehetőleg sérülés nélküli letartóztatása a cél.
És egészen más katonaként, ahol az ölés/megsemmisítés az elsőrendű cél.
A ketrecben judo, birkózás, jiujitsu nélkül nincs babér. Óriási különbség kell ökölharc tudásban a két fél között, hogy el tudd kerülni a földrevitelt.
Az MMA-ban már a freestyle kesztyű is erősen torzít. Mondok egy egyszerű példát. Egy járomhurok fojtást ha megfelelően kiedzett a kezed, néhány könyökére mért ütéssel le tudod bontani, mert könnyű ebben a helyzetben eltalálni az ideget. Ugyanez már a freestyle kesztyűben is teljesen hatástalan.

Irbisz 2017.08.29. 11:03:18

@Napi Maflás:
"Én úgy láttam, hogy Mayweather szervezete közel sem reagál olyan jól a kémiai segédanyagokra, mint McGregoré. Hozzáteszem, ezt kizárólag arra alapozom, amit magam körül látok - azaz ki hogyan reagál egyre kevésbé jól ezekre a szerekre az évek múlásával. De vannak bizonyos jelei a dolognak. "

Egy bokszolonak teljesen mas kepessegek növelesere kell a kemiai hatter, mint egy MMA-snak - azaz a mas celhoz eleve mast kapnak, a hatas is evidens hogy enm ugyanaz.

A meccs letrejötte Money Mayweather eddigi palyajat es a meccs sporterteket nezve kb. 95% esellyel az altalam leirt verziohoz all közel, mintsem ahhoz a zs-kategorias filmbe illö verziohoz, amit te feltetelezel. Persze mivel nekem sincs hangfelvetelem a targyalasrol, igy mindenki azt gondol amit realisabbnak vel :).

Az altalam irtakat kicsit tömörebben igy foglalta össze a ezt a profiboksz.hu egyik szerkesztöje:
"A két ökölvívó meccse inkább egy jó marketing termék, mintsem egy értékes sportesemény volt, de kétségtelenül beillett korunk valóságshow-kkal, tehetségkutatókkal, stb. tarkított világába, ahol megfelelõ felhajtással és médiamunkával bármit el lehet adni a legnagyobb részt felszínes közönségnek. "

Irbisz 2017.08.29. 11:07:25

@Napi Maflás:
De nem is ertem mit misztifikalod ezt ennyire tul, alig több mint egy honapja te irtad ezt:
"Bár manapság nagy divat átruccanni a különböző sportágak szabályrendszerébe, általánosságban az az elv érvényesül, hogy mindenki a saját szabályrendszerében eredményes."

Ez maximalisan igaz, itt meg raadasul nem is akarkiröl volt szo, hanem egy több mint 100 eves sportag kiemelkedö, all time top 10-es alakjarol.
Az erdeklödest felcsigazo mediahype-on kivül semmi indokolt olyan varakozasokat, hogy itt barmi meglepetes varhato.
süti beállítások módosítása