MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

MENNYIT ÉR AZ ÖVFOKOZAT?

2011.05.05. 06:43 Napi Maflás

Emlékszem, régén milyen áhítattal néztük az akkori mesterek gijén a fekete övet. A danfokozat elérhetetlennek tűnt, és az, hogy valakinek három, esetleg négy danja legyen…nos, az már a mesék világába tartozott. Úgy véltük, aki karatézik, az alapból legyőzhetetlen. Azután persze árnyaltabb lett a kép, egyre többen, egyre több dant szereztek, és kiderült, hogy a távol-keleti harcművészetek gyakorlása sem ruház fel senkit sem automatikusan a legyőzhetetlenség aurájával.

 

Persze, lassanként megértettük, hogy harcművészet és harcművészet között is van különbség, mint ahogyan azt is, hogy végső soron nem a stílus, hanem az ember számít. Megtanultunk különbséget tenni harcművészet és mozgásművészet között, és lassanként lekopott az egészről az a misztikum, ami miatt annakidején annyira ellenállhatatlannak találtuk a dolgot. Szegényebbek lettünk sok-sok legendával, és gazdagabbak néhány (esetenként fájdalmas) tapasztalattal. Minderre ki-ki a saját vérmérséklete alapján reagált: vagy abbahagyta az egészet, vagy a hatékonyság felé fordult, esetleg a harcművészetek szellemi oldalára fektette a hangsúlyt, vagy félévenként váltott irányzatot, remélve, hogy végre megtalálja azt a – csak a kiválasztottak által ismert – titkos tudást, ami miatt annakidején elkezdte tanulni az egészet.

 

 

Ma már egész más a helyzet, mint a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján. Akkor kiváltság számba ment, ha valaki valamilyen harcművészetet tanulhatott. Most szinte minden utcasarkon van valamilyen dojo, és csaknem lasszóval fogdossák az embereket. Bárki könnyedén talál magának olyan mestert, irányzatot, ami megfelel a harcművészetekről való elképzeléseinek. Ennek vannak előnyei, és hátrányai is – de nem hiszem, hogy kevesebb elkötelezett harcművész lenne, mint a kezdeti időkben.

 

 

Az éles konkurenciaharc egy téren biztosan nem hasznos, ez pedig az, hogy sok helyen jóval könnyebben adják ki a fokozatokat, mint korábban. Valahogy teret nyert az a felfogás, hogy a fokozat csupán egyfajta technikai színvonalat jelent – vagyis, ha valaki elsajátította a vizsgaanyagot, akkor megkapja a fokozatot is. Természetesen mindent lehet jól és rosszul tudni. A harcművészet viszont nem elméleti ismeretek halmaza. Valójában nem az a kérdés, hogy valaki tudja-e az egymást követő mozdulatokat, sőt az is mindegy, ki mennyire laza, vagy mozog látványosan. Lehet valaki gyors, fejbe rúghatja a másikat – akár pörgőssel is eltalálhatja tisztán –, ha a technikában nincs erő. Nem a szépség, hanem a hatékonyság számít, az, hogy a tudásunk küzdelemben elegendő-e a győzelemhez. És ha nem, akkor nem érdekes, hány katát, bunkait, milyen elvezetést, kombinációt ismerünk. Éles helyzetben ki kell bírni, amit kapunk, és lebontani az ellenfelet. Ez ennyire egyszerű. Másként fogalmazva: minden övfokozat a kocsmaajtóig érvényes.

 

 

A mai anyagot azért szeretem, mert itt még nem felejtették el, hogy a harcművészethez hozzátartozik a hatékonyság (02:35), a fájdalom (01:38) és a szenvedés (01:03, 01:26, 01:31, 01:45, 02:18, 02:20, 02:28). Ez a vizsga arról szól, hogy mindenki elérje a saját határait (01:58, 02:28, 02:50, 02:56), amiben egyszerre benne van az önismeret (03:18, 03:21, 03:32, 03:36, 03:39) és a fejlődés lehetősége. Hogy ez elegendő-e a győzelemhez vagy sem, azt mindig az adott helyzet dönti el. De akik átmentek ezen a darálón (02:13, 02:31, 03:08), azok pontosan tudni fogják, hogy mit tudnak, és azt is, hogy mi a küzdelem (01:52, 02:45, 03:04) – és ez a lényeg.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.  

 

4 komment

Címkék: karate orosháza kyokushin övvizsga

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr902878867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nightshift 2011.05.05. 10:42:42

Először is, remek az oldal! Le a kalappal! Nem csak találomra feldobált anyagok gyűjteménye, hanem igényes és érdekes ismeretterjesztő oldal. Csak így tovább!

Ez az első hozzászólásom, de ezt a videót nem tudtam szó nélkül hagyni.

Mert bevallom, ebben nem látom a leckét. Én biztosan nem hagynám senkitől, hogy úgy vizsgáztasson, hogy szétrúg és szétüt. Itt egyértelműen nem a tanulók technikai tudására kíváncsi az oktató/vizsgáztató, hanem hogy meddig bírja a fájdalmat - sőt, szerintem a megaláztatást, ami sokkal rosszabb - sírás és összeomlás nélkül.

Én biztosan nem hagynám, hogy üssenek és rúgjanak, csak a hecc kedvéért. Az más, ha egy velem jobb képességű tanulóval összemérem az erőmet és ő rúg vagy üt meg úgy és annyiszor, hogy az már sok legyen. De az adok-kapok és nem egyszerűen a bántalmazás tűrése.

Tudom, hogy ez egy küzdősport, de az önvédelmi szellemnek ez a fajta vizsga baromira nem tesz jót. Beleég az emberbe a tűrés, ellentámadás indításának vágya nélkül, és az ilyen típusú beégetés rettenetes nagy hiba az edzők részéről.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.05.05. 12:21:52

Elég összetett a dolog. Nem tudom más stílusoknál mi a vizsga követelmény.

A kyokushinban az állóképesség része a vizsgának. Mindenki megkapja a maga egy vagy két nagy verését pályafutása során. Jellemzően "sárga és barna" között. Ezzel nincs is semmi baj, ezért csináljuk, ezt vállaltuk. Idővel ügyesebbek leszünk, későbbre tolódik a " fizikai összeomlás", egyre többet bírunk.

Ami a film alapján lejön, hogy ebben a klubban a szellemi felkészítésre nem figyelnek kellően. Ha ez egy vizsgán készült, akkor túl sok a sírás! Tény: a sokadik küzdelem után kevesen mosolyognak (van aki igen!) de azért ennyien nem szoktak sírni.

A sírás lelki összeomlást jelent. Ez nem lehet célja a vizsgának. Éppen az ellenkezője! Hogy a tanítvány és a mester is azt tapasztalja, lássa, hogy a lélek a test fölé tud kerekedni és akkor is állva marad egy harcos, ha a teste már túl van az átlagos tűrésen. EZ a kyokushin egyik lényege, ahogy a nevében is benne van.

Ami nekem nem tetszik, hogy fiatalabb vizsgázók ellen a tapasztaltabbak használnak erős fejrúgásokat. (2:50 körül) Elég egyértelmű kell legyen a számukra is, hogy vizsgázók reflexei már nem tudják gyorsan követni a mozgást és nem tudják védeni.

Ez midig is vitatéma volt kyós körökben. Az edzők egy része felhívja a vizsga elején a figyelmet, hogy ezt nem szabad. (Ez egészen konkrétan úgy szokott elhangzani: testre kell dolgozni!) Sajnos másik részük nem izgatja magát ezen. Ha egyszer valaki egy ilyen miatt tartós sérülést szenved és azt bíróságra viszi, (inkább a szülei, mint ő maga) abból igen csúnya ítélet születhet a klubra és általa az egész kyós közösségre nézve.

Gab75 2011.05.05. 12:58:25

Tiszta nosztalgia, eszembe jutott az elso vizsgam: ami utan nem marad bor a csuklomon. Kovetkezo terningen karfeszites volt a lecke, es mikor az edzotarsam feszitett folszakadt a seb. A mester eszrevette es szolt, hogy csinaljuk a masik kezzel. Mutattam, hogy ott sincs bor. Azt hiszem ez volt az elso lepes ahoz, hogy egy napon a magantanitvanya legyek.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.05.06. 10:24:21

Szerintem a mai világban ezek a vizsgáztatási elvek már túlhaladottak. Régebben valóban előfordultak olyan esetek, hogy az övvizsgákon rendszeresen "felőröltek" embereket, testileg-lelkileg egyaránt. Ezzel nincs is baj, elvégre a gyakorlók ne puszira kapják meg az öveket, annak legyen rangja is. Azonban sem régen-sem most nem értek egyet azzal, amikor képzettebb emberek kontact küzdelemben vernek szét kevésbé képzetteket akár edzésen, akár vizsgákon. Ez nem harcműveszet, ez csak kicsinyes, gonosz erőfitogtatás.
süti beállítások módosítása