MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A TÖMEG ÉS TE

2011.01.17. 15:32 Napi Maflás

A tragédia

 

Három lány meghalt a hétvégén.

Mindenki a felelősöket keresi. A közönség vért kíván: szóba jöttek a cigányok, a késes kopasz ember, a biztonságiak, az West Balkán és a Noise Night Life – valaki gyorsan előkaparta a Kecskés Tamással készült, szerencsétlen interjút is. Azok, akik agyonnyomták a három áldozatot, illetve azok, akik őket nyomták, nyilván nem fognak előkerülni.

Megszólalt a belügyminiszter: "Rendet szeretnénk csinálni, be kell tartatni a jogszabályokat."

Igaza van, a biztonságot elsődlegesen az átlátható és betartható jogszabályi környezet jelenti. És akkor vegyük sorra a körülményeket.

 

A helyzet

 

A tizen-huszonévesek imádják a zsúfolt bulikat, ahol elég nagy a felhozatal. Minél nagyobb, annál jobb. Ez akkor is így van, ha az önkormányzatok a szavazatmaximálás érdekében úgy tesznek, mintha nem létezne ez az igény. Ennek eredményeként ma már gyakorlatilag nincs olyan hely Budapesten, ahol elérhető áron ilyen volumenű bulikat lehetne rendezni, mint arra Weisz Manfréd Huba kolléga már rámutatott.

Jelentősen csökkentették a kulturális támogatásokat is. Az intézményekre bízzák, hogy termeljék ki a pénzt. A hatóságok pedig – hiszen így megszabadultak a boldogabb társadalmakban rájuk háruló közfeladattól – behunyták a fél szemüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A West Balkán olyan formáció, ami a jelenlegi nem igazán optimális helyzetben sikeresen oldotta meg a kultúra támogatását. Persze ehhez bevétel kell. Ráadásul ők is bérlik a helyet.

A Noise Night Life nyilvánvalóan nem jótékonysági intézmény. A veszteséges vagy nullszalldós rendezvények szervezése önkormányzati feladat.

 

Az épület

 

A hajdani Skála Metro jelenlegi tulajdonosa nem azért szerezte meg az épület, hogy álljon benne a pénze. Ő szintén bevételt szeretne. Inkább többet, mint kevesebbet, ha lehet.

Egyébként az épület eredetileg áruháznak épült. A karácsonyi vásárlási lázban is simán lehetett volna közel ekkora tömeg, és kitörhetett volna a pánik. Akkor vajon másképp alakult volna a történet? Egy áruház vajon fel van készülve egy ilyen helyzetre? Jelzem, az épület terveit annakidején a szakhatóságok elfogadták. Akkor nem tűnt fel senkinek, hogy az épületben nincsenek megfelelő közlekedési útvonalak? Ha vannak, azokat rendelkezésre bocsátotta a bérbeadó?

A hatóságoknak mindeddig nem volt baja ezzel a helyzettel. Tűrte, elfogadta, a hasznát is élvezte. Most kezdenek el keménykedni, amikor késő – pedig ugyanúgy profitáltak belőle, mint minden érintett ebben a történetben.

 

Gondoljuk végig

 

De mindez bármely nagyobb iskolában megtörténhet, ha a ballagáson kitör a pánik. Hiába van gondosan kidolgozott tűzvédelmi terv, amikor jóval több embert fogad be az épület, mint amire tervezték, mindig fennáll a baleset veszélye. Egy ilyen tragédiát követően vajon betiltják a ballagásokat? Vagy csak lecsukják az igazgatót és a portást? Ezt is illenék végiggondolni.

Hogy mit lehet tenni, amikor kitör a pánik és megvadul a tömeg? Nem sokat. Ha meg tudod fékezni a pánikot, az a legjobb védekezés. Ha kellően hangos és határozott vagy, megvan az esélye, hogy hallgatni fognak rád. Amennyiben nem sikerül, elődlegesen arra vigyázz, hogy ne ess el, és ne szorulj a falnak. Kövesd a tömeget, és minél előbb igyekezz kikeveredni a sokaságból. A többi szerencse dolga. Minél gyengébb valaki, annál könnyebben éri baleset. Nem véletlen, hogy szombat este három lány vesztette el az életét.

Részvétem minden áldozatnak.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr822590486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holly Goly 2011.01.18. 02:20:03

"Egyébként az épület eredetileg áruháznak épült."
- Nem ez a része, ez MÁV irodaház volt.

"A karácsonyi vásárlási lázban is simán lehetett volna közel ekkora tömeg, és kitörhetett volna a pánik."
- A megboldogult '89-es idők előtt, amikor ezt az épületet áruházként elfogadták a hatóságok (pedig nem is erről a részről van szó, hangsúlyozom, ez irodaház volt!), még csak annyi vevő mehetett be, ahány kosár volt. Csak akkor ment be új vevő, ha egy másik kijött, és letette a kosarat. Én legalábbis erre emlékszem abból az időből, szóval ennyit a karácsonyi vásár-teóriádról...

"Egy áruház vajon fel van készülve egy ilyen helyzetre?"
-Rossz kérdés, több ezer embert alapból be sem engednek.

" Jelzem, az épület terveit annakidején a szakhatóságok elfogadták."
-Igen, ezt a felét (hangsúlyozom!) irodaháznak használták. A nyolcvanas években, mikor ez készült, nyilván rémálmukban sem gondolták volna, hogy ez az épületrész egyszer olyan eseménynek ad otthont, ahol majd több ezer ember ugrál....

"Akkor nem tűnt fel senkinek, hogy az épületben nincsenek megfelelő közlekedési útvonalak?"
-Vannak, az épületben pl. 11 lift működik, és több lépcsőház, ill. mozgólépcsö is van.

"Ha vannak, azokat rendelkezésre bocsátotta a bérbeadó?""
-Nem.

Amúgy nem volt nehéz utánanézni, beírod a google-ba, hogy nyugati tér skála metró épülete, nagyjából 3 120 találatot találsz majd 0,11 másodperc alatt :))

sapuh 2011.01.18. 12:28:25

Ha jól értem, a poszt tanulsága az akar lenni, hogy senki nem tehet semmiről: ahol sok ember van, ott bármikor megtörténhet az ilyen, egy áruházban vagy egy ballagáson is. A posztoló egy szóval nem említi, hogy bárki bármiben hibázott volna, a három lány halálát levezeti az emberi természet fogyatékosságaiból (főleg a fiatalokéból, hiszen a "tizen-huszonévesek imádják a zsúfolt bulikat").

Nos, ennél nagyobb baromságot nem olvastam a tragédia óta. Én is kedveltem a WB-t, szimpatikus volt, amit eddig csináltak, de most akkorát hibáztak (nyilván a szervezőkkel együtt, de ez nem mentesít a felelősség alól), hogy az három fiatal életébe került. És nem először hibáztak ekkorát, csak most nem volt szerencséjük. A ballagásos párhuzamra nem tudok jobb szót, mint hogy szánalmas.

A rendőrség adatai szerint egy 1238 négyzetméteres helyiségbe engedtek be legkevesebb 2500 embert, ez nem egész 0,5 négyzetméter/fő. A kinyomtatott belépők száma 4000 volt, de több híradás szerint tartottak már ott 4500 fős partit is.

Csak hogy a posztoló is értse: ha azért zuhan le egy repülő (legyen kisrepülő, három fővel) , mert egy szerelő nem húzott meg egy csavart, senkit nem érdekel, hogy az a szerelő tíz éve hibátlanul dolgozott, de akkor éppen súlyos gondjai voltak.

A WB tulajdonosai akkorát hibáztak, amivel tönkretették a saját tíz éves munkájukat. Is.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.01.18. 14:18:22

@Holly Goly Az épület évekig üresen állt. Nem az én tisztem eldönteni, hogy miért ezt a részt adták bérbe, milyen feltételekkel, stb. A mozgólépcső nem tűnik jó ötletnek egy szórakozóhelyen. A lift úgyszintén.
A '89-es áruházi viszonyokat illető koncepciódról csak annyit, hogy emlékszem zsúfolásig telt áruházakra azokból az időkből karácsony táján.

@sapuh Rosszul érted. A posztban sehol sem áll, hogy az NNL és a WB nem hibázott. A két magánvállalkozás felelősségét a bíróság egész biztos megállapítja majd az eljárás során.
Ugyanakkor a jogszabályalkotó és a jogalkalmazó közpénzből látja el a feladatát, és többek közt az a dolga, hogy megelőzze az ilyen baleseteket. De ezek a helyek elég rendesen adóznak, és a hatóságok ezért behunyták a fél szemüket - most viszont úgy tesznek, mintha csak a baleset után értesültek volna ezekről a szabálytalanságokról. Szóval a kérdés minimum összetett.

sapuh 2011.01.19. 01:30:33

@Napi Maflás: Nem értem, miért erőlteted ezt az áruház-diszkó párhuzamot. Láttál olyan áruházat, ahol négyzetméterenként két ember állt? A zsúfoltság természetesen relatív fogalom, más az értelme egy áruházban és egy táncos szórakozóhelyen. Az utóbbinál is van azonban egy határ, legalábbis kellett volna lennie.

"A posztban sehol sem áll, hogy az NNL és a WB nem hibázott" - ez igaz, csakhogy azt sem írod le sehol, hogy bármiben hibáztak volna. Teljes félreértése a társadalmi együttélésnek azt mondani, hogy ha a hatóságok nem kényszerítenek jogszabálykövetésre, akkor nem is kell követned a jogszabályokat.

Az önkormányzat és a jegyző egyébként azzal védekezik, hogy tudatában voltak a problémának, próbáltak is tenni ellene, de a jelenlegi jogszabályok olyan könnyen kijátszhatók, hogy nem volt hatékony eszköz a kezükben. Nem tudom, igazuk van-e. Persze akadt már példa olyanra, hogy az önkormányzat igyekezett kijátszani a saját rendeletét egy vagy több szórakozóhely ellen (ld. VII. ker vs. Szimpla). Ezt sem szeretném. És a Pintér által beígért razziákat sem, főleg úgy, hogy a belügyminiszter számára üzletemberként - állítólag - nem érdektelen a fővárosi éjszakai élet.

Valamit mégis érdemes megfontolniuk a WB tulajdonosaihoz hasonlóan ambiciózus tervekkel rendelkező üzemeltetőknek: nem szabad elveszteni az arányérzéket. Mert a WB-ben tíz év munkája és három fiatal élete volt ennek a valószínűleg ideiglenesnek szánt üzleti stratégiának az áldozata. Elismerem, hogy jó volt a cél, de most rossz úton próbáltak közelíteni.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.01.19. 07:57:14

@sapuh: "Teljes félreértése a társadalmi együttélésnek azt mondani, hogy ha a hatóságok nem kényszerítenek jogszabálykövetésre, akkor nem is kell követned a jogszabályokat."
Ebben igazad van, de erről szó sincs a posztban. Viszont azért tarjuk fent közpénzből a hatóságot, hogy jogkövetésre kényszerítsen.
Igen, nem írom, hogy a bérbeadó és az üzemeltető hibázott, ez ugyanis nem kérdés. Hogy ki miben és mennyire felelős, ezt a független bíróság fogja megállapítani.
Azt se tudom, mennyire volt ideiglenes ez az üzleti stratégia. Az biztos, hogy hatalmas igény van az ilyen rendezvényekre, és úgy tűnik, ennek a jogszabályi és tárgyi feltételei nem megfelelők. Most mindenki hárít, ahelyett, hogy a saját felelősségén gondolkozna.
Nem az áruház hasonlatot erőltetem. Azt mondom, hogy bárhol bármilyen zárt térben, ahol jóval nagyobb a tömeg, mint amire a helyet tervezték, kitör a pánik, ott tragédia történhet. És hoztam két példát.
Pintér Sándor állítólagos érdekeltségeivel most nem foglalkoznék - nem hinném, hogy a jelenlegi szereplését hosszabb távú üzleti érdekek vezérelték.
süti beállítások módosítása