MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AUTÓSOK VS MOTOROSOK

2023.08.27. 13:45 Napi Maflás

 

Az autós/motoros ellentét egyidős a modern közlekedéssel, hiszen ha nem is két életforma, de két járműtípus és két személet ütközik. A motorosokat mindenesetre körüllengi a szabadság, a törvényenkívüliség és a testvériség levegője, amire a visegrádi motoros tüntetés a legfrissebb példa. Az autós/motoros ellentét időnként fizikai összecsapásban csúcsosodik, ami ebben az esetben meglepő fordulatot vett.

 

 

A felek itt már túl vannak a bemutatáson, a másik megdobálásán, és úgy döntöttek, szájkaratéval folytatják, és ha úgy adódik, némi ütlegeléssel adnak nyomatékot az érveiknek. Mindenesetre egyikük se bízta a véletlenre az esetleges bunyó kimenetelét: a motoros arc egy boxert szorongat (0:36), az autós egy méretes késsel hadonászik (0:44), ami sokat elárul arról, hogy milyen módon képzelik az életben esetlegesen felmerülő viták kezelését. Bájos színfoltja az esetnek a motoros élete párja, aki egyik kezében kamerát, a másik kezében ólmosbotot (0:10) szorongatva vesz részt az eseményben. Persze nem tudjuk, hogy mikor kerültek elő az eszközök, de gyanítható, hogy eleve kéznél voltak.

 

cool-heavy-bicycle-chain-skull-brass-knuckles-pendant-stainless-steel-jewelry-motor-biker-skull-men-pendant.jpg

 

Magát a késes támadást nem minősíteném, nagyon nagy szaktudás, precizitás vagy pech/szerencse kell ahhoz, hogy egy ilyen vágással komoly sérülést okozzanak valakinek. Mindenesetre a motoros nem várja meg, hogy eszkalálódjon a helyzet, és úgy dönt, hogy hatásosabb eszközöket vet be a vitában. Ezt amúgy okosan teszi, mert egy ekkora késsel szemben a boxert (csakúgy, mint az ólmosbotot) használni nem életbiztosítás. Persze nem arról van szó, hogy ha úgy alakul, ezek a segédeszközök nem lehetnek hatékonyak a közelharcban, de a fegyveres bunyó logikája mégis csak az, hogy előbb tudjuk elérni az ellenfelemet, mint ő minket, és erre (a kurta hatótávolság miatt) késsel szemben sem a boxer, sem az ólmosbot nem igazán alkalmas.

 

infamousselfassuredandalusianhorse-size_restricted.gif

 

A pisztoly előkerülése mindenesetre pontot tesz a konfliktus végére. Az autós visszaül a kocsijába. Az önvédelmi fegyver ezúttal valóban az önvédelmet szolgálta, és senki sem sérült meg. A motorosok a végén még rendőrt is hívtak. Mondjuk, ezzel is kezdhették volna. 

 

105593_9b0f6f309dfa79f6075c6bf2964233e1_original.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr218201965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.08.28. 09:00:23

Sajnos vannak durvább de látens atrocitások a két tábor között: a dugóban stressz miatt önuralmát vesztő autós "véletlen" ráhuzza a kormányt a mellette - szabályosan - előrepöfögő motorosra. De ugyanezt megteszi nagyobb sebességnél is - a motor az árokban, a motoros a mentőben, az autó meg tovatűnik. Vannak gondatlan veszélyeztetések is: idős néne gondosan körülnéz a kereszteződésbe történő behajtás előtt, megadja az elsőbbséget az autóknak (így tanulta), de a gyanútlan motornak már nem: kiugrat elé. Mert az agyáb az égett be: a négykerekűnek jár előny, a többi ..
Hétvégi hobbimotorosként évi kb. kétszer akarnak szándékosan meg-gyilkolni egyes autósok. Mégsem kezdem lerugdosni a tükrot, elviselem a deffenzívát.

Mérnork 2023.08.28. 10:02:17

@Motorogre:
"idős néne gondosan körülnéz a kereszteződésbe történő behajtás előtt, megadja az elsőbbséget az autóknak (így tanulta), de a gyanútlan motornak már nem: kiugrat elé."
Szerintem egyszerűen a méretei miatt sokkal nehezebb észrevenni a gyorsan mozgó motorost, mint az autókat. Meg mivel autóból van sokkal több, így a "figyelőrutinunk" is arra van beállítva, a motor meg elkerüli a figyelmet.
Ezt a motorosoknak nem ártana észben tartani és számítani rá. Gyorsan tekerő bringásokra ez fokozottan érvényes

Motorogre 2023.08.28. 13:08:19

@Mérnork: ötvennel se mentem. Méret? Kötelezően ég a lámpa, nem lehet észre nem venni. Figyelő-rutin? No ezért halt már meg néhány vétlen motoros.

A kerékpár veszélyesebb, mert 1) elől nem hasít a reflektor, 2) közel se olyan jól fékez és 3) nincs sisak és egyéb protektor.
süti beállítások módosítása