MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A FÉLREÉRTETT CSIKUNG

2023.08.02. 12:14 Napi Maflás

A csikungot számos legenda övezi: csodálatos gyógyulások, spiritualitás, emberfeletti képességek – ki ne akarna szert tenni minderre? Tegyük hozzá, a távol-keleti filmipar rátett egy lapáttal a csikung népszerűségére, azzal, hogy megjelenítette a régi legendákat: az egyetlen mozdulattal több tucat ellenfelet a földre terítő vagy a bambuszligetekben röpködő mesterek kulturális örökségünk részévé váltak.

 

ezgif_com-gif-maker.gif

 

Persze mindez kevés lenne a kínai jógának is nevezett csikung népszerűségéhez. De egyáltalán mi köze a csikungnak a jógához? Sok és kevés. Kétségtelen, hogy a jóga ugyanúgy mint a csikung, a világot átfogó és mozgató energia, a prána vagy a csi felhasználásának megértésére épül. Ráadásul – mármint ha hihetünk a legendáknak – a kínai harcművészetek azokból az indiai belső erős gyakorlatokból fejlődtek ki, amiket Bódhidharma tanított a Saolin kolostor szerzeteseinek. Ugyanakkor számos csikung gyakorlat már jóval a buddhizmus előtt ismert volt Kínában, de kétségtelen, hogy ezek a rendszerek hatottak egymásra.

 

foj6xabuqwyoyo4qiold_07_tiru_treepose.jpg

 Jóga ászanát ábrázoló, 15-16. századi dombormű Hampi romvárosában

 

A csikung ugyanúgy a csi optimális felhasználását célozza, mint a nyugaton némi ezotériával felturbózott lakberendezéssé silányult feng sui, vagy az akupresszúra. A felhasználásukat tekintve a csikung rendszerek három nagy csoportba oszthatók:

 

  • gyógyító
  • harcművészeti
  • spirituális

 

de tegyük hozzá rögtön, hogy ezek nem különülnek el szigorúan egymástól. Van olyan gyógyító csikung, ami a spirituális megvilágosodást célozza (vagy máshonnan nézve: az ép testben és lélek elvét követve egészséget tekinti a spirituális tudás alapjának), és van olyan harcművészeti csikung, ami hatékony gyógyító rendszer is.

Épp ezért rendkívül fontos, hogy az ember pontosan tudja, miért akar csikungot gyakorolni, és ha megvan a cél, olyan rendszert válasszon a több ezres kínálatból, ami fizikai és lelki adottságait tekintve komfortos számára – és még a napi rutinjába is belefér. Kicsit bővebben: egy bróker ne akarjon hegyi remeték számára kidolgozott csikungot gyakorolni, aki nem elég hajlékony, kerülje az akrobatikus képességeket igénylő irányzatokat, és akinek nem megy a vizualizáció az lehetőleg ne kínozza magát a hatékony vizualizációra épülő csikung rendszerekkel. A csikung ősi világa elég változatos ahhoz, hogy ki-ki megtalálja a hozzáillő mestert és iskolát.

Legközelebb innen folytatjuk.

 

img_9670.jpg

 

Az ie. 4.-3. évezredből származó, fa állást (csikung) gyakorló figura, Csinghaj

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr7818184537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása