MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

ÖNVÉDELEM: KÜZDŐSPORT VAGY HARCMŰVÉSZET?

2023.08.16. 08:51 Napi Maflás

Ha valaki önvédelmet szeretne tanulni, nincs könnyű helyzetben. Na nem azért, mert nehéz ilyen tanfolyamot találni, hanem épp ellenkezőleg: a bőséges kínálat miatt. Ráadásul minden iskola azt állítja, hogy ő a leghatékonyabb, ami nem könnyíti meg a választást. Az alábbiakban segítek abban, hogy egyszerűbb legyen eldönteni, ki milyen stílust válasszon.

 

ezgif_com-optimize.gif

 

Alapvetően két irányzat versenyez egymással: a küzdősportok és az önvédelmi iskolák, amelyek újabb két csoportra oszthatók – hagyományos harcművészetekre, illetve modern önvédelmi rendszerekre.

A küzdősportok előnye, hogy a versenyzőknek olyan ellenfeleken kell végrehajtani a technikákat, akik nagyon nem akarják, hogy legyőzzék őket. Ráadásul a versenyző rendszeresen küzd idegenekkel, nem szokatlan számára az ütközés, a fájdalom, az agresszió, vagyis az utcai helyzetek számos eleme. Hátrányuk, hogy minden küzdősport alapvetően a saját szabályrendszerében gondolkozik, amiket a bírók gondosan betartatnak, a versenyzők a súlycsoportok miatt nemigen kerülnek össze sokkal nagyobb, vagy kisebb ellenfelekkel, a küzdelmek mindig párharc jellegűek, és nem kerülnek elő közben a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközök.

 

ali.gif

 

A harcművészetek ezzel szemben azt állítják magukról, hogy a harctereken évszázadok óta bevált küzdelmi technikákat tanítanak. Az mindenesetre kétségtelen, hogy a harcművészetek többsége számos piszkos trükköt is alkalmaz, és a jobb helyeken a több támadó elleni küzdelemmel és a fegyveres támadás kivédésével is foglalkoznak. Hátrányuk, hogy sok esetben valóban több száz éves helyzeteket és technikákat tanítanak, és nem biztos, hogy ezek a mai szituációkban is hatékonyak.

 

a731e989beec4f597e720aca90a2edfd.jpg

 

Az igazság az, hogy a bunyóban nincsenek titkos technikák, pár ezer éve ugyanazokat a fogásokat gyakorolja mindenki. A kérdés inkább az, hogy hogyan jutunk el odáig, hogy alkalmazni is tudjunk egy adott technikát, amihez az olyan támadások ellen kell kidolgozni hatékony válaszokat amelyek itt és ma várhatók az utcán – és ebben a klasszikus iskolák nem mindig jeleskednek.

A modern önvédelmi rendszerek előnye, hogy célratörők, és nagyon sokféle mai helyzetet – lépcsőház, tömegközlekedés, parkoló, kocsma, stb – szimulálnak, hogy kiküszöböljék a szokatlan körülményekből fakadó lefagyást. Hátrányuk, hogy mivel a különleges egységek topra gyúrt katonáira kifejlesztett katonai közelharcon alapulnak, a célközönségük nem rendelkezik azokkal a fizikai adottságokkal, amelyek éles helyzetben is eladhatóvá teszik ezeket a technikákat.

Persze az, hogy az utcai önvédelemben nincsenek szabályok, az az utcai önvédelemmel kapcsolatos szentenciákra is igaz. Valójában több múlik az emberen (és nem csak a potenciális áldozaton: a támadón is), mint azon, hogy ki milyen rendszert tanult. Ismerek lányt, aki jóindulattal is legfeljebb önbizalom erősítő tréningként felfogható rendszert használva sikeresen megvédte magát (és az édesanyját) egy több órán át tartó, fizikai támadás sorozat ellen, és láttuk a sokak által mélyen lesajnált shotokan karatét sorozatban győzni az MMA-s mérkőzéseken.

 

shotokan.gif

 

A hatékony önvédelemhez optimális esetben jó full contact alapok kellenek, egy jó adag piszkos trükkel megspékelve, nem árt gyakorolni a több támadó elleni védekezést, illetve az eszközös küzdelmet – és természetesen alapvető, hogy az ember megtanulja felismerni a veszélyes helyzeteket, persze anélkül, hogy paranoid rémálomban élné az életét. Hogy azután valaki olyan mestert talál, aki végig vezeti mindezen, vagy olyan termet keres, ahol többféle irányzatot gyakorolnak, esetleg hosszú évek alatt maga csipegeti össze a számára működő dolgokat az már egyéni döntés és szerencse kérdése.

 

hwq65jy.gif

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr4218194183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

larvar0 2023.08.17. 14:25:49

Alapvetően az önvédelemre felkészítés pár hetes gyakorlást jelentene, ami a technikai oldalát illeti. Nem kell harcművészeti filozófiai blabla, nem kellenek akrobatikus taekwondo ugrások, nincs szükség a küzdősport pont- és szabályrendszerhez igazodó gyakorlásra.
Ezt viszont eladni nem akkora biznisz, mert miután megtanítják azt a 15-20 technikát (kizárólag a való életben is reális ütések, rúgások, földrevitel, földharc, ízületfedzítések, fojtások), sokkal jobban hoz a konyhára az övrendszeren alapuló marketing meg a sportversenyekre való felkészítés.
Vannak katonai közelharc rendszerek, meg lehet néha MMA stílusban sparringolni, ami ha a szemkinyomást, herénrúgást meg az ujjtörést nem is gyakorlltatja, de legalább valami fogalma lesz az arcnak a küzdőtávolságról, ki-be mozgásról, meg hogy mennyit vesz ki belőle egy pár másodperces verekedés és milyen az, ha bekap egy pofont.

Ami még szerintem gond, hogy a mai (normális) ember leblokkol, ha másnak fizikai fájdalmat kell okoznia. Akiknek ez nem okoz gond, azok a pszichopaták illetve azok, akik rutinszerűen ölnek melegvérű élőlényeket. Például egy böllér akinek a disznó leszúrása csak a munkája egyik lépése, már azon gondolkodik, hogy utána hogy hasítja majd ketté, a csirkék nyakát gond nélkül elvagó parasztember, vagy aki néha agyonver kóborkutyákat, orvvadászok stb.. Vagy egy rendőr, smasszer, kidobó, mentőtiszt, aki szembesül az emberi test mulandóságával. A modern embert sokkolja az erőszak látványa, ha kap egy maflást, akkor leblokkol, ha neki kellene megütnie a támadót vagy kicsavarni egy elkapott ujját, akkor lemerevedik. Elszoktunk az erőszaktól. Ami jó, mert nincs már rendszeresen szükségünk arra, hogy másokat bántsunk, de ha beüt a vészhelyzet, akkor nincs meg a rutin a kezeléséhez.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2023.08.17. 15:44:49

@larvar0: attól tartok, a párhetes gyakorlás még akkor is kevés, ha több a semminél. :)
Részint, mert – ahogy írod – meg kell tanulni az agressziót, a távolságot, fel kell építeni az állóképességet, és egyáltalán meg kell tanulni éles helyzetben eladni a tanultakat, részint meg mert meg kell tanulni felismerni a veszélyhelyzeteket. Tapasztalataim szerint mindez elég sok időbe telik, úgyhogy én pont a pár hetes önvédelmi tanfolyamokat tartom kevésbé hasznosnak.

fkv.119 2023.08.18. 01:49:53

A krav maga állítólag pont ilyen piszkos trükkök halmaza, amit nagyjából minden sport jellegű néptáncból kitiltanak. Tökönrúgás, szemkinyomás, székkel fejbevágás, stb. Ezt látom még leginkább működőnek. Ha valami néptáncos csoportfoglalkozás, akkor meg MMA, mégis kevesebb benne a látványelem, és több az összeollózott, valahol már bizonyított technika. De ha valami cigánysújtásos helyre kéne gyakran járnom, inkább valami profi késelőtechnikát tanulnék. Orvosok, hentesek előnyben, ők tudják azt is hova kell szűrni hogy hamar vége legyen a menetnek. A lőfegyver viszont már inkább a fantasy kategória, az embernek esélye nincs szerezni, hacsak nem politikus, NER lovag, arra kár várni hogy majd lelövöm a támadót... Utoljára Indiana Jonesnak ment ez.

fkv.119 2023.08.18. 01:57:25

@Napi Maflás: Hát akkor nem a köríves fejrúgással kell kezdeni, hanem az legalapabb ütésekkel, rúgásokkal, és hogy azt hogy lehet hatékonyan bevinni. Pl. egy sikeres állcsúcs ütéshez hogy lehet a leghatékonyabban elvonni az ember védelmét, milyen olyan elterelő mozdulatokat/támadásokat érdemes előtte csinálni, hogy szabaddá váljon a pálya, és akkor mehet az az 1 ütés amit megtanult, elég lesz az is.
süti beállítások módosítása