MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A NŐI ÖNVÉDELEM 10 ALAPSZABÁLYA

2017.12.28. 08:31 Napi Maflás

A női önvédelem ingoványos terep. A legtöbb, magát női önvédelemként hirdető tanfolyam extrém helyzetekre kínál extrém megoldásokat. Önbizalom erősítő tréningnek persze nem rossz – ha az ember lánya azt hiszi, hogy egy viszonylag vad helyzetet is képes kezelni, talán határozottabban lép fel a hétköznapokban –, de ezek a kurzusok csak a legritkább esetben kínálnak megoldásokat azokra a problémákra, amelyekkel a nők nap mint nap szembesülnek. Pedig ezek is megoldhatók, sőt...

 

harassment.jpg

 (Forrás: https://www.the-pool.com/archive/news-views/latest-news/2015/15/new-video-encourages-women-to-report-sexual-harassment-on-public-transport)

 

„Megint jó nagy tömeg volt a 16-oson. Egyszer csak valami a fenekembe nyomódik. Jó, mondom magamban, ernyő. De azután egyszerre több helyen ért a fenekemhez. Á, mondom magamban, ujjak. Lenyúltam, megragadtam a pasi kezét, fölemeltem a magasba, és jó hangosan elkiáltottam magam:

– Ez a kéz tapogatja a seggemet!”

1985, Budapest. A #metoo-kampány lehetősége még a legvadabb sci-fi szerzők fejében se fordult meg. Döbbenten hallgattuk amerikai-magyar barátnőnket, aki vidáman mesélte a sztorit.

– És mi lett azután? – kérdezte valaki.

– Mi lett volna? A pasi paprikavörös lett, és alig várta a következő megállót, hogy eltűnhessen.

 

harassment5.jpg

 (Forrás: http://www.telegraph.co.uk/women/life/transport-for-london-launches-hard-hitting-sexual-harrassment-campaign/)

 

Azért szeretem ezt a történetet, mert hétköznapi helyzet, és nem egy „Mit csinálj, ha három, késsel-pisztollyal-láncfűrésszel felfegyverzett tápszerhuszár támad rád a sikátorban” típusú szituáció.

Az esetek 99,9%-ában ugyanis ilyen jellegű rámozdulásokkal találkozik az ember lánya. Vagy még ezzel se „csak” jópofa beszólásokkal, rámenősebb udvarlással, levakarhatatlan pasikkal. Az se öröm, ha valaki – egyedüli nőként a csapatban – a sikamlósabb munkahelyi/iskolai ugratások állandó céltáblája lesz.

A barátnőnk sztorijából számos tanulság levonható.

 

1. Nem vagy köteles eltűrni, hogy zaklassanak.

2. Ragadd magadhoz a kezdeményezést.

3. Tedd egyértelművé, mi történt.

4. Ne szégyelld magad – szégyellje magát a zaklató. Te nem tettél semmi szégyenleteset.

5. Tedd céltáblává a zaklatót – és ez lehetőleg ne egy „Ne fogdosson, kérem!” jellegű felkiáltás legyen, mert simán leugatnak.

6. Teremts szokatlan helyzetet, ami felkelti a körülötted állók figyelmét, és amire kénytelenek reagálni.

7. Formálj csoportot, hogy egységesen lépjetek fel a zaklatóval szemben. Állítsd magad mellé a többieket.

8. Tedd egyértelművé, hogy a zaklató cselekedete nem sorolható a normális viselkedési formák közé, és az is, hogy teljesen normális, ha nem vagy köteles eltűrni, hogy veled bárki így viselkedjen.

9. Az első pillanatban reagálj, mielőtt a zaklató magabiztossá válik. Fordíts meg a helyzetet, amíg a zaklató még nem érzi nyeregben magát, és nem érzi úgy, hogy megengedhető, amit tesz.

10. Ott helyben rendezd le a dolgot.  

 

harassment1.jpg

 (Forrás: https://www.sayutin.ru/veselo/kreativnaja-obuv.html)

 

A kiegészítő anyagokért kattintsatok a Maflás Facebook oldalára.

36 komment

Címkék: zaklatás női önvédelem me too

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr4913528975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2017.12.29. 14:02:35

Jaj, de sok sebből vérzik ez. Eleve a cím és a tartalom nem passzol, hiszen a cím 10 alapszabályt ígér, de a tartalomban a barátnős eset tanulságai vannak felsorolva.

Aztán persze jönnek a szép címszavak, de a HOGYAN-ról nem esik szó.

Elég hitvány, semmirekellő ez a blogbejegyzés így, mert ócska közhelyeket sorol fel, mintha a Szent Grál titkát osztaná meg, valódi tartalmat azonban nem rak mögé.

Gondolom, nők azért kattintanak erre a cikkre, hogy valami segítséget kapjanak. Hogyan tudják megfordítani a helyzetet? Ez mit jelent? Fogdosság vissza ők is a zaklatót? Hogy teremtsenek szokatlan helyzetet? Fejen állva kukorékoljanak? Hogyan tegye egyértelművé a dolgot? Rúgja tökön az illetőt - ezzel 8 napon túl gyógyuló sérülést okozva, amiért akár őt vehetik elő?

Vagy... ez a kedvencem... ott helyben rendezze le. Micsodát? Sz*pja le a pasit? Itt mégis mire gondoltatok? Netán egy kung fu pörgőrúgással ártalmatlanítsa?

Szóval, ez csak egy clickbait cikk. Vagy le lett nyúlva valahonnét - ergo a forrás is egy hulladék - vagy saját gondolatok, ez esetben a szerző elég korlátolt és tájékozatlan.

11110000 2017.12.29. 14:19:44

"Formálj csoportot, hogy egységesen lépjetek fel a zaklatóval szemben. Állítsd magad mellé a többieket."

Hát itt hangosan felröhögtem.
De a többi tanács sem kevésbé idióta.
Még lopásnak is túl agyatlan.

Sir Galahad 2017.12.29. 14:24:26

Mondok egy 11-ediket, és ez szerintem működik is. Ugye, a hölgyek rendszeresen panaszkodnak arra, hogy a férfiak, miután meghívták a nőt egy italra/vacsorára/kirándulásra stb., feljogosítva érzik magukat arra, hogy a kegyeibe férkőzzenek. Nos, ez nagyon egyszerűen kivédhető: a nő mindig ragaszkodjon ahhoz, hogy maga fizeti az italozás/vacsora/kirándulás stb. rá eső költségét.

Örülök, hogy segíthettem.

szemétpasi 2017.12.29. 15:31:36

@Sir Galahad: Mondjuk ez a villamosos zaklatás ellen nem segít, de amúgy egy igen jó tanács.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.12.29. 15:51:58

@A nép fia: Azért ezt az esetet elemzem, mert ez egy állatorvosi ló. Minden benne van - a megoldás is. Ráadásul megtörtént. Elég egy az egyben lekoppintani: megfogja a tapizó kezét, a magasba rántja, és jó hangosan elkiáltja magát: "Ez a kéz tapogatja a seggemet!" A többi menni fog magától.
Amúgy értem, hogy az a bajod, hogy nem tudod elképzelni, hogy a nő kiálljon a saját érdekében - de pont az a probléma gyökere, hogy erről a nők sikeresen le vannak nevelve.
@11110000: csoportot formálni viszonylag egyszerű. Miután egyértelművé tetted mindenki számára, mi történt, vagyis túl vagy az "Ez a kéz tapogatja a seggemet!" felkiáltáson, fordulj oda bárkihez a tömegben, és kérd meg, hogy hívjon rendőrt - és ebben a pillanatban ti ketten máris csoport vagytok. Nem olyan bonyolult ez. De ez nem regény, még csak nem is önvédelmi kézikönyv, csupán egy poszt, ami legalább egy működő megoldást kínál.

Sir Galahad 2017.12.29. 16:27:24

@szemétpasi: Mondjuk nem is arra az esetre javasoltam :)

funfun 2017.12.29. 16:55:02

+1: ne öltözz kurvásan, kisebb a valószínűsége, hogy annak néznek.

Oatmilk 2017.12.29. 17:02:55

@funfun: esetleg ne utazz villamoson...

alien 2017.12.29. 17:44:25

@Napi Maflás: 24 villamos, legyen mondjuk 15 ora korul

Magyar Gábor6817 2017.12.29. 17:53:47

Nem a nők, hanem én vagyok zaklatva... Pl. a reklámokban, a kristályvíztől a fúrógépig minden árucikk mellett ott van 1 másik árucikk, a nő, a bármikor megvehető, ha nem teccik lecserélhető. Könyörgöm, a netről úgy lehet nőt rendelni mint kvfőzőt vagy tiptronikos tvt. Tehát Ne siránkozz ha 1 pasas a seggedbe csíp... Fogadd el: ezt a világot a férfiak vezetik.

Magyaryzoly 2017.12.29. 19:46:37

@Magyar Gábor6817: Fú tesóm ez elég erős sztétment ezután széttépnek a feminácik annyi szent.

Alick 2017.12.29. 20:35:02

Svéd nőrokonom jó 15 éve a buszon hozzátapadó tenyér gazdájának - ahogy a tömött jármű kiürült - fordulásból akkora pofont nyomott le, hogy az illető padlót fogott. Miután rögtön utána az okát is jól hallhatóan közzétette, a (sévd) utazóközönség megtapsolta, az illető pedog szégyenkezve leszállt.

Treff Bubi 2017.12.29. 21:23:21

Valamint nyomja meg a vészjelzőt, hogy a villamos vezetője is értesüljön, rendkívüli esemény történik a gondjaira bízott szerelvényen. És ez egyúttal a csoport kialakulását is megoldja: egy egész járatnyi ember nagyon tudja utálni azt, aki miatt nem lehet tovább menni, mert képtelen volt uralkodni a hormonjain.

WildBear 2017.12.30. 08:47:11

Azért megnézném a fenn említett technikákat, amikor a 4/6-oson fogdosnak a cigányok.. (ismerőssel megtörtént eset).

2017.12.30. 09:43:45

@Treff Bubi: az emberek valószínűleg mérgesebbek lesznek amiatt, hogy a busz vagy villamos megállt és várni kell a rendőrökre, mint amiatt, hogy valaki egy szamukra ismeretlen nő seggét ÁLLÍTÓLAG megfogta.
Mindenki a maga bajával van elfoglalva és ez így természetes. A közvetlen családtagjain kívül senki se fog megvédeni senkit fegyver nélkül.
Faterom egy munkatársa egyszer munkába menet a buszon észrevette, hogy kizsebelnek valakit a nemidénbarnult embertársaink, a rejtett erőforrások, a tolvajok után leszállt a buszról, utánuk szólt, erre egy kést kapott a hátába. Ugyanis a gennyek soha nincsenek egyedül. Senki se segített neki, a kés markolatig a hátában volt, idegeket ért, sose tudta már ugyanúgy mozgatni a karját, mint előtte.
Szóval óvatosan a hősködéssel.
Egy ketrecharcos, karatés, kung-fus nőt is könnyen le tud csapni egy átlag férfi. Ez a realitás gyerekek.

Nem véletlen, hogy a Saria jog előírja, hogy a nő nem mehet el otthonról egy férfi rokon kísérete nélkül. Mert tudják, hogy egy nőnek semmi esélye akkor, ha megtámadják. Tudom, hogy a feministák ez ellen szájhabzással tiltakoznak, de ez van.

Egyedül a lőfegyver teremtene egyenlő esélyeket, de azt Magyarországon beteges fóbia övezi.

2017.12.30. 09:46:56

@Alick: ma már Svédországban Stockholm egyes elővárosaiban harmadik világbeli állapotok uralkodnak. A svéd antifasiszták, anarchisták, feministák is refugeeswelcome szólamokat hangoztatnak. Ma már rasszista támadónak minősítenék azt a nőt, aki egy szomáliait vagy nigériait felpofoz. Ugyanis minden kultúra egyenértékű... Szerintük.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.12.30. 10:09:23

@karandash: ez egy szakmai blog. Ha szakmai érveid vannak írd meg, legfeljebb nem értünk egyet.
Ha csak cigányozni tudsz, és az orosz propagandaoldalakról szedett ökörségeket szajkózni, töröllek. Itt helyzeteket elemzünk, de senkit se minősítünk a származása miatt - ugyanis a jó bunyósok, harcművészek listája elég színes ahhoz, hogy ne menjünk bele ebbe a hülyeségbe. A Stockholm külvárosaiban uralkodó állapotokat illetően pedig inkább hiszek az ott élő ismerőseimnek, mint neked.

Fikkentáger 2017.12.30. 11:07:15

@karandash: Ezeket a városrészeket írd meg léci, mert ott lakik a lányom, szeretném elküldeni neki, nehogy véletlenül rossz környékre keveredjen. A rohadékok úgy el tudnak vegyülni, hogy enélkül képtelenség észrevenni hogy rossz helyen jársz: egyik pillanatban az IKEÁban stírölöd a konyhabútorokat, két lépéssel odébb már ketten vannak benned, mielőtt meg tudnál szólalni.

powerage 2017.12.30. 12:13:02

@Napi Maflás:

"ez egy szakmai blog"

Medveanyámborogass... Ok, szakmai kérdés: A Kickpuncher 4: The Kickeningben mennyire találtad szakmailag megfelelőnek a fehér kibernindzsa nuncsakuhasználatát?

Venesz 2017.12.30. 12:49:53

Velem kamaszkoromban fordult elő, hogy a zsúfolt villamoson a mögöttem álló idősebb fószer megfogta a tökömet. Én nem kezdtem el kiabálni, viszont jobblábbal rendesen sípcsonton rúgtam, hozzá kell tennem, hogy téli bakancsomon rendes sarokvas volt. És ő se mert hangosan jajgatni, de a következő megállónál leszállt.

berlingo 2017.12.30. 12:58:31

@Napi Maflás: Te egy igazi arrogáns seggfej vagy. A blogodon olvasható "önvédelmi alapszabályok" szart sem érnek a való életben.Aki kritizál, vagy cigányozik, azt törlöd, mert hülye vagy. Semmi tanácsot nem fogadsz meg, mert Te vagy a legokosabb. Amikor 3 muszlim mocsok hatol beléd egy sötét bokorban, akkor legyél ennyire okos.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.12.30. 13:03:18

@powerage: nem tömegkultúra blog. Olvass bele a posztokba, és látni fogod. :)

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.12.30. 13:08:43

@berlingo: nem azt törlöm, aki kritizál, hanem azt, aki a származása miatt áll bele valakibe. Nem ugyanaz.
Egyébként az a helyzet, hogy még sose találkoztam 3 olyan muszlimmal, akik be akartak vonszolni egy bokorba. Rasszista foltelhuszárokkal viszont elég sokszor. :)
Ha képes vagy elmondani, hogy szerinted miért nem működik a posztban leírt megoldás - kicsit nehéz lesz, mert megtörtént eset, de ez ne szegje kedvedet - akkor folytathatjuk.

11110000 2017.12.30. 14:55:07

@Napi Maflás:
És ebben az esetben az illető úgy hajt el a picsába, ha egyáltalán hajlandó észrevenni, hogy ott vagy, hogy az egész utazóközönség inkább ellened fordul csoportként.

Tényleg ennyire naiv vagy, vagy elefántcsonttoronyban éltél eddig? Mert a való világhoz láthatóan semmi közöd nincs.

11110000 2017.12.30. 15:08:09

@Napi Maflás:
"ez egy szakmai blog"
Na, ezen megint felröhögtem...

Te, ez nem egy viccblog véletlenül? Mert a hírcsárdán is ritkán röhögök ennyit. Csak ők mondjuk bevallottan nem gondolják komolyan.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.12.30. 15:18:01

@11110000: olvass bele. Mármint a blogba. :)
Kíváncsian várom a tapasztalatokon alapuló javaslataidat, hogy mit tegyen egy nő egy ilyen helyzetben. Én megosztottam egyet. Most te jössz.

Alick 2017.12.30. 19:13:02

@karandash: "Egy ketrecharcos, karatés, kung-fus nőt is könnyen le tud csapni egy átlag férfi."

Még jó 20 éve meséltek egy esetet, amikor a cselgáncsos élsportoló rendőrnő (nehézsúlyú, nem 50 kilós Linda kategória) odasétált a dühöngő pasihoz és kb. a második mozdulattal eltörte a karját.
Nagydarab, gyúrós és mindehhez technikás nőnek azért az átlag férfi nem ellenfél.

Nyilván nem ilyen bénákról van szó. :)
www.youtube.com/watch?v=YoqXLbchg6Y

"Egyedül a lőfegyver teremtene egyenlő esélyeket"

Ha a szituban elő tudja venni és nem remeg a keze... ehhez minimum rendszeres lőgyakorlat, paintballozás és hidegvér kell.

11110000 2017.12.30. 23:14:34

@Alick:
Mesélni sok mindent mesélnek.
A valóság meg egy másik történet.

@Napi Maflás:
Figyelj, én nem állítom, hogy tudok ilyet, de attól ami hülyeség, arról meg tudom mondani, hogy hülyeség.
Tojást sem tudok tojni, de meg tudom mondani egy tojásról, hogy romlott.

2017.12.31. 07:32:12

@Napi Maflás: @Fikkentáger: Svédország, IKEA, nemszületettsvéd késelt

Biztos az orosz propaganda találta ki ezt is.

www.bbc.com/news/world-europe-33905334

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.12.31. 08:10:23

@karandash: @11110000: szinte mindenre fogsz példát találni. Őrjöngő futballszurkolókra, pedofil papokra, ámokfutó autósokra, bombamerényletre (lásd Teréz körút) vagy bármire, amit akarsz. Az a kérdés, hogy ezek aránya hogyan viszonyul az összlakosságéhoz. Svédországban 9 millió ember él. Az EU-ban több, mint 500 millió. Te azt állítottad, hogy Stockholm egyes negyedeiben harmadik világbeli állapotok uralkodnak. Az ott élő ismerőseim szerint - akik etnikailag vegyes összetételű kerületben élnek - ez nem igaz. Szerintük Stockholm sokkal békésebb és nyugodtabb, mint Budapest. A tavalyi - egyébként üzbég - merénylő által elkövetett gázolás ellenére is. Amúgy mindkettőtöknek javaslom, hogy fussátok át ezeket a posztokat:
napimaflas.blog.hu/2011/01/30/amikor_egy_no_nem_hagyja_magat
napimaflas.blog.hu/2010/12/27/noi_onvedelem_1_a_legenda
napimaflas.blog.hu/2010/12/28/noi_onvedelem_2_ferfiszemmel
napimaflas.blog.hu/2010/12/29/noi_onvedelem_3_noi_szemmel
napimaflas.blog.hu/2010/12/30/noi_onvedelem_4_a_realis_eselyek

2017.12.31. 08:44:50

@Napi Maflás: le se írtam a cigány szót...

11110000 2017.12.31. 13:41:15

@Napi Maflás:
Annál talán nincs is jobb, amikor valaki a saját írásait adja be referenciának.

Te most tényleg ki akarod röhögtetni magad, nem volt elég az, amit ebben a cikkben leírtál? Merthogy már az is max. a vicc kategóriában állja meg a helyét.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.12.31. 17:15:16

@11110000: mint írtad, nem értesz a témához, érveid nincsenek, csak véleményed. :D
Igen, van, amikor az ember nyugodtan megadhatja a saját írásait referenciának. A belinkelt írásokban megnézhetsz pár anyagot, amit elemezhetsz.
Mint mondtam, ez egy szakmai blog, ha vannak érveid meghallgatlak, de nem etetlek tovább.

11110000 2017.12.31. 18:30:09

@Napi Maflás:
Nem mondtam, hogy nem értek hozzá, csak azt, hogy hülye tanácsokat nem akarok adni, ellentétben veled.

"van, amikor az ember nyugodtan megadhatja a saját írásait referenciának"
Ja, ha elég öntelt például.
Saját írás referenciának megadása még a Wiki-cikkek megadásánál is jóval nagyobb ciki.

garael 2018.01.02. 16:58:15

Én úgy gondolom, a hölgyeknek elsősorban egy olyan pszichológiai gátat kell legyűrniük, ami nem bénítja meg őket ( ennek forrása talán a szocializáció, és egyáltalán, a genetikai determináció/a fizikai támadásra adott válaszingerek fajátja és a fizikai felépítés), ezután az eszköz, amivel megtalálja a megoldást, már könnyebb.
Bár mondjuk a pánik és a stresszhelyzet esete is érdekes - Afganisztánban a terrorcselekmény után lebénult férfi katonák mellett az egészségügyis hölgy lett azonnal aktív, akit a sebesülés (halál) látványa nem bénított, hanem tettre ösztönzött - hasonlóan a gyermekéért bármit megtevő anyákhoz.

garael 2018.01.02. 17:01:22

@11110000: Ez butaság, a tudományos életben is gyakori az önidézés. Ráadásul a hivatkozott linkek éppen arról szólnak, amit te az itteni cikkből hiányolsz.
süti beállítások módosítása