MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A HARCI CSIKUNG ÉS A COACHING

2023.08.21. 10:00 Napi Maflás

A harci csikung sokféle lehet: regeneráló, állóképesség növelő, a támadások és blokkok hatékonyságát növelő, gyorsaságot, robbanékonyságot fejlesztő, az ellenfél szándékának megérzését célzó. Ez utóbbi a hétköznapi önvédelem területén, vagyis a mindennapos, otthoni, munkahelyi súrlódásokban vagy az üzleti életben és a karrierépítésben is rendkívül hatékonyan használható.

 

ezgif_com-optimize_1_1.gif

 

A harci csikung alatt nem egyfajta jedi képzést kell érteni, bár kétségtelen, hogy a Csillagok háborúja sokat merített a távol-keleti harcművészetek legendáiból, és az is tagadhatatlan, hogy a harcművészek egy része is szívesen rájátszott a Lukas univerzummal való kapcsolatra.

A gyilkos szándék megérzése ide tartozik. Ennek elég komoly szakirodalma és módszertana van, hiszen valamilyen szinten csaknem minden harcművészeti iskola foglalkozik vele. Amikor a különböző stílusok a támadó energiájának elvételéről, felhasználásáról, visszafordításáról beszélnek, nem csupán az ellenfél lendületéről, erejéről, tömegéről beszélnek, hanem a támadó szándék és a támadás csijének elnyeléséről és megfordításáról is – és erre nagyon sok alkalmazást és rávezető gyakorlatot dolgoztak ki.

 

ezgif_com-optimize_1.gif

 

Persze a hétköznapi életben ritkán törnek az ember életére, úgyhogy a gyilkos szándék megérzése a legtöbb irányzatban inkább egyfajta érdekesség lett. De van egy harcművészet – a ninjutsu –, ami nem csupán a küzdelem során próbálja feltérképezni az ellenféle szándékát, annál is inkább, mert alapvetően a küzdelem elkerülésére törekszik.

 

ezgif-4-b832a8341c.jpg

 

A ninják számára nem a látványos győzelem az elsődleges, hanem az, hogy elérjék a céljukat. Ennek érdekében számtalan eszközt bevetettek: a hírszerzést, a másik szándékainak felderítését, az ellenfél manipulálását. A manipuláció mesterei természetesen mindent megtettek annak érdekében, hogy őket ne lehessen manipulálni – és ez az a pont, ahol a harci csikung, a hétköznapi önvédelem és a coaching összeér.

A harci csikung lényege, hogy az ember olvasni tudjon a másikban, és még azelőtt reagáljon, hogy az ellenfelében megfogalmazódna a szándék – és a megfelelő módon végzett dinamikus meditáció képessé tesz erre. 

 

letoltes.gif

 

Misztikusan hangzik? Nézőpont kérdése. A harci csikung az érzékelés művészete, és hatékonyan segít abban, hogy az ember a másokat lebénító stresszhelyzetben is könnyedén megtalálja az optimális megoldást.

Legközelebb innen folytatjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr7818197593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása