MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

NŐI ÖNVÉDELEM 2. – FÉRFISZEMMEL

2010.12.28. 07:37 Napi Maflás


 

Ahogy ígértem, a mai bejegyzésben megnézzük, mennyi esélye van egy nőnek egy férfival szemben, sportszerű körülmények közt. Ha a férfi készül a harcra, komolyan veszi a másikat, és rendesen oda teszi magát, nem sok. Tudom, ez nem könnyű elfogadni, ugyanakkor jobb tisztán látni, mint rózsaszín illúziókban ringatni magunkat. Az önvédelem nem épülhet hamis önbizalomra.

A felvételen két profi harcos száll ringbe. Mindketten erősek, felkészültek – e nélkül nincs hatékony önvédelem. Hiába vannak egy súlycsoportban, hiszen ugyanannál a súlynál a férfi sokkal jelentősebb izomtömeget képes felépíteni, hormonálisan motiváltabb, és pszichésen is jobban ki vagy hegyezve a bunyóra. A sportszerűség mindig az erősebbnek kedvez, hiszen mindkét fél felkészül a harcra, pontosan tudják, mire számíthatnak, milyen keretek közt folyik a küzdelem. Ezáltal elvész a meglepetés, ami pedig a gyengébb egyetlen esélye a győzelemre.

Luciában igazán nincs túl sok nőies vonás (00:37), de ha megfigyeljük, sokkal kisebb a háta, combja, vádlija, mint kiszemelt ellenfelének. Fogalmam sincs, hogy hozták össze a bunyót, de az már az elején látszik (02:21, 02:25), hogy a fickó nem nyuszinak ment be a kötelek közé. A nő hiába süti el ugyanazt a lábsöprést, amit a férfi, csupán annyit ér el, hogy mindketten földre kerülnek (01:49). A megtorlás pedig nem várat sokáig magára (02:38, 02:50, 02:58). Amikor összeakaszkodnak, egyértelművé válik a férfi fizikai fölénye (03:05). Az egyetlen pillanat, amikor a nő egy meggyőző kontrát tud indítani, akkor jön el, amikor Somchai Jaidee már nyeregben érzi magát, és kiszámítható lesz a mozgása. Igaz, ezután a pasi rendesen nekilát (03:45), és gyakorlatilag csak a bíró közbelépése menti meg a nőt szorult helyzetéből.

A második menet elején aztán Lucia ráveti magát a férfira (04:50). Körülbelül addig marad lendületben, amíg az ellenfele felfogja, hogy őt most bizony verik (04:55). Ekkor ő is odateszi magát, és az a négy ütés a mérkőzés végét jelenti (04:56).

Számomra az egész mérkőzésből az a legelképesztőbb, hogy a pasi milyen boldogan ünnepli magát (05:42). Fel se merül benne, hogy egy nőt vert meg az imént, ami szerintem döntő lélektani pillanat. Nyílt küzdelemben, ha a férfi harcolni akar, és kemény ellenállásra számít, a nőnek csak minimális esélyei maradnak vele szemben. A holnapi posztban azt vizsgáljuk, melyek azok a momentumok, amelyek lehetőséget adnak a nő számára, hogy mégis felülkerekedjen.

A kiegészítéseket szokás szerint a Facebook Maflás oldalán találjátok – ha pedig kipróbálnátok az edzéseinket, kattintsatok ide.

Szólj hozzá!

Címkék: full contact sportszerűség muay thai női önvédelem férfi nő ellen lucia rijker somchai jaidee

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr252543289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása