MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KESZTYŰBEN VAGY CSUPASZ KÉZZEL?

2018.01.09. 11:24 Napi Maflás

Mi nevel jobb bunyósokat, a kesztyűs vagy a csupaszöklös küzdelem? Örök vita. Az egyik oldal azt mondja, hogy a kesztyűs bunyó sokkal csillogóbb, látványosabb, eladhatóbb, és azok, akik kesztyűs küzdelemre gyúrnak, jóval technikásabbak, mint a csupasz öklös versenyzők. Akik kesztyűben dolgoznak, ritkábban sérülnek, azaz többet gyakorolnak, ami több éles helyzetet jelent, és mindenképpen nagyobb rutint jelent. A másik oldal szerint a kesztyű tompítja a realitást.

 

 

A kesztyűs és csupaszöklös bunyósok időről-időre összemérik tudásukat. Hol kesztyűben, hol csupasz kézzel. A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenki a saját szabályrendszerében eredményes. Ha megnézzük a belinkelt videót, láthatjuk, hogy a ruganyos lábmunka és a könnyedén kidobált első kéz (00:01, 01:20, 01:48, 02:11, 03:01, 06:04) nem sokat ér, viszont keményen megbosszulja magát, amikor valaki beragad az ellenfél támadásába (01:01, 04:44, 05:01, 05:15, 06:28) – ami kesztyűben könnyebben túlélhető. Azok a látványos elmozgások (02:04, 03:08, 03:32, 03:35, 03:57, 04:13), amelyek a kesztyűs bunyó egyik tagadhatatlan vonzerejét jelentik, itt gyakran eredményeznek olyan helyzetet, ami az utcán végzetes lehet (02:48, 03:10, 03:38, 04:25, 05:01, 05:52, 06:19, 06:50).

Persze, amikor megfordítjuk a dolgot, és megnézzük, hogyan vitézkednek a csupaszöklös szorító sztárjai kesztyűben, visszájára fordul a kép.

 

 

Pedig a két világ nem áll annyira távol egymástól, hiszen a csupaszöklös bunyóra készülők edzéseiben is jelentős szerepet kap a kesztyűzés, mert senkinek se jó, ha a versenyzők sérülten lépnek szorítóba. Ennek ellenére a ringben máshol vannak a hangsúlyok.

A csupaszöklös bunyóban kiemelt szerepet játszik az állóképesség, és azok a fiúk, akik ezt a műfajt választották, elképesztő mennyiségű és erejű ütést képesek lábon kihordani egy-egy összecsapás során. Viszont ha megnézzük a fejüket, látszik, hogy rendesen össze van törve. Ez nem csoda, hiszen a csupaszöklös bunyóhoz fegyverré edzett kézre van szükség. Az, aki egész életében kesztyűben dolgozik, szilánkosra töri a kezét, hogyha puszta kézzel üt, míg a csupaszöklös harcosok ütése tiszta találat esetén sokszor eltöri a csontot. A kesztyűs küzdelem kétségkívül közelebb áll a nyugati sport eszményéhez, míg a csupaszöklös irányzatok jobban felkészítenek az utcai önvédelemre.

 

lethwei2a.jpg

 

Bár csupaszöklös bunyó hagyományosan népszerű az Egyesült Királyságban, és az utóbbi időben rendesen hasít az Egyesült Államokban is, a műfaj királya kétségkívül a lethwei, ahol a műfaj legnagyobb sztárjai mérkőznek egymással. Már elmúltak azok az idők, amikor azért néztünk meg egy-egy csupaszöklös összecsapást, hogy lássuk, milyen amikor védőfelszerelés nélkül vívnak full contact meccseket. Ma már végtelenül színvonalas, kiérlelt összecsapásokat láthatunk, és ha rááll az ember szeme, határozottan élvezni lehet a csupaszöklös mérkőzések technikai finomságait.

A kiegészítő anyagokért kattintsatok a Maflás Facebook oldalára.

1 komment

Címkék: lethwei csupaszöklös bunyó Bobby Gunn

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr613561381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.09. 20:40:39

Teljesen más távolság tartást, más védekezést kíván a pusztakezes küzdelem. Ott nem lehet gurulni az ütéssel. És elég egy jól elhelyezett ütés, ami nem is feltétlenül erős és teljes filmszakadás.
süti beállítások módosítása