MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

NŐI ÖNVÉDELEM 1. – A LEGENDA

2010.12.27. 08:19 Napi Maflás

Amikor harcművészetről beszélünk, a legtöbben olyan átlagemberre gondolnak, aki képességei és technikai tudása révén könnyedén és elegánsan győzi le a nála nagyobbakat. A harcművészeti filmek többsége erre a sémára épül. Innen csak egy lépés, hogy nő legyen a főhős, hiszen ők alapból kisebbek és gyengébbek. Valljuk be őszintén, a nők még ma, a 21. században is pusztán azért szorulnak az élet számos területén háttérbe a férfiakkal szemben, mert 20 centivel alacsonyabbak, és 20 kilóval könnyebbek hímnemű embertársaiknál. Sok nő ábrándozik arról, hogy kiegyenlítse ezt a különbséget, és akadnak, akik úgy vélik, valamelyik harcművészet elsajátítása jelenti a megoldást.

A harcművészetek valóban segítenek az embernek abban, hogy edzettebb legyen, jobban tudjon összpontosítani, megvalósítsa elképzeléseit, ne adja fel, tűrje a fájdalmat, a vereséget és a konfliktusokat. Ezeknek a képességeknek az élet más területein is hasznát vesszük. Amikor azonban egy nő fizikai konfliktusba keveredik, eleve hátránnyal indul. Az igazán jó filmek viszont – ha eltúlozva is – nemegyszer megjelenítik azokat a lehetőségeket, amelyek esélyt jelentenek egy nő számára az egyenlőtlen küzdelem során.

A megfelelő helyzetfelmérés (00:36) alapvető fontosságú egy ilyen helyzetben. Ugyanilyen lényeges, hogy megfelelően helyezkedjünk el a térben (00:48). A fizikai különbségeket eszközhasználattal lehet a legkönnyebben kiegyenlíteni (00:50). A másik lehetőség, ha az ember előnyére fordítja a hátrányait (01:19, 0:55). Mindig alkalmazkodni kell az adott helyzethez (01:31), és ha úgy adódik, áthágni a konvenciókat (01:32). Használd fegyverként a környezetedet (01:40, 01:46, 02:23, 02:56, 04:15), és sose ragadj bele egyetlen technikába se (01:41). Ne szegezz szembe erőt erővel (01:48, 03:27), inkább billentsd ki egyensúlyából a másikat (02:27). Használd ki a hajlékonyságodat (02:39, 04:00), és a saját erejét és lendületét fordítsd a támadó ellen (02:44). Támadd a gyenge pontjait (03:46). Ha úgy döntesz harcolsz, légy kemény és brutális (04:36). Lehet, hogy nem lesz több esélyed.

Itt egy csokorra való alapelv. A mai filmrészlet nem működő technikák gyűjteménye, csak illusztráció. Holnap azzal folytatjuk, hogy egy sportszerű küzdelemben mennyi esélye van egy nőnek a férfiakkal szemben. A kiegészítéseket szokás szerint a Facebook Maflás oldalán találjátok – ha pedig kipróbálnátok az edzéseinket, kattintsatok ide.

 

Szólj hozzá!

Címkék: film legenda alapelvek muay thai chocolate női önvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr42541155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása