MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

TESTTUDATOSSÁG FEJLESZTÉS

2016.09.19. 07:06 Napi Maflás

Fris Ferenc 4. danos Kyokushinkai mester sok éves full contactos tapasztalattal a háta mögött dolgozta ki saját testtudatosság fejlesztő rendszerét, a Talentum Programot, ami harcművészeknek, fitness oktatóknak és gyerekedzőknek egyaránt hasznos lehet.

 

 

Napi Maflás: – Azt hittem, hogy a hagyományos harcművészetek belső erős technikáit fogod ötvözni a Kyokushinkai racionális szemléletével. Ehhez képest meglepő volt, hogy egy közel két órás – leginkább ezoterikusnak mondható – bevezetőt követően főleg egyensúlypárnás gyakorlatokat mutattál. Honnan jött az ötlet, hogy így rakd össze a gyakorlatsorokat?

Fris Ferenc: – Mivel négy egymásra épülő képzésben tervezem a programsorozatunkat elindítani, ez az alap, amire minden épül. Testhasználatot tanulunk, és erre ülnek a sportági technikák. Minden mesterem elsőként a gravitációs tengely használatát hangsúlyozta, Én magam is innen indulok. Az elméleti bevezető ennek hátterét volt hivatott megadni, tágabb perspektívába helyezve a mozgás és harcművészetek szerepét. Ezen felül minden egyensúly gyakorlat javítja a belső figyelmet, és a térben helyes pozíció kialakítását. 

NM: – Míg a harcművészetek többsége a talajérzettel kezdi, és alulról fölfelé építkezik, a te rendszered először a fejet hozza egyensúlyba – ami egyébként a gyerekedzéseknél alapvető, hiszen az ő fejük sokkal nagyobb arányaiban, és ha a fej megbillen, oda az egyensúly. Miért így építetted fel a felnőtt edzéseidet?

Fris Ferenc: – Azért, mert a felnőttek mozgás-terápiájában is a gyermekkorban kialakult és később megszilárdult szokások megváltoztatásával kezdünk. Ahogy a csecsemő először a fejét kezdi el mozgatni, majd fokozatosan idegzi be a testének többi részét, ugyanezen a folyamaton megyünk végig a hatékony szinkron létrehozásához, újra formázásához. Példaként a japán építészet egyediségét a sinbasira technológiát tudom még említeni.  Ennek technológiáját edzéseinken könnyen el lehet sajátítani, természetes és könnyed tartáshoz, jó energiaszinthez. A mai gyerekek sokat ülnek az iskolában, alig mozognak a szabadtéren, és legtöbbször hanyag tartásban különféle képernyőket bámulnak. Hogyan fogjuk edzőként terhelésnek alávetni őket? Először újra egyensúlyba kell hoznunk őket, a legalapvetőbb erő, a gravitáció helyes használatával.

 

 

NM: – Alapvetően egy ezoterikus rendszert tanítasz, de sokszor hivatkozol a tudományos megközelítésre is, a gyakorlataidat pedig bármelyik fitness edző megirigyelhetné – rég láttam sok danos mestereket ilyen önfeledten gyakorolni. Milyen alapokból építkezik a rendszered?

Fris Ferenc:Érdekes kérdés, hogy mi minősül ezoterikusnak manapság. A szó eredeti értelmében ez a beavatottak tudását jelentette - valami titkosat - és az exoterikus pedig a külső, tömegeknek szóló tanításokat jellemzi. Ki döntötte, dönti ezt el? Az, aki látja az összefüggéseket a háttérben, érti az emberi működés alapjait. Tanulmányaim során szembesültem azzal, hogy hosszú időkön át valóban csak szűk körnek adtak át a harcművészeti körökben lényegi információkat a testhasználatról és a szinkron létrehozásáról - különböző okokból kifolyólag. Sajnos folyamatosan derül ki, hogy ez ugyanúgy igaz a hétköznapi életünk szinte minden területére. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy időben találkoztam egy olyan mester-vonallal, akik mindegyike sok-sok évet töltött utazással és összehasonlító tanulmányokkal számos tudományos területen a harcművészetek gyakorlása mellett. Olyan mélységű, minőségi információkat adnak át – sokaknak meglepően önzetlenül - amiért az előző generációk évtizedeket áldoztak az életükből. Ezek az alapok a Talentum Program alapjai is. Az, hogy ennyire önfeledten gyakorolnak, a belső felismeréseknek köszönhető, egy-egy jó minta használatát lefuttatva.

NM: – Az előadásodban sokat hivatkoztál a mai világ veszélyeire – említetted a 4S-t (screen, sex, sugar, sport) –, illetve többször szóba hoztad a háttérhatalmakat, a rejtett manipulációt és láttuk, hogy kizárólag kerámiagolyókkal energetizált vizet iszol, hogy ezzel is védd magad. Szerinted valóban ennyire veszélyes világban élünk?

Fris Ferenc:Gondolj bele, csak pár példa: az utóbbi évtizedekben közel megháromszorozódott az orvosok száma, de egyben a nyilvántartott betegek száma is. Rengeteg az allergia, és a rettegett betegség mindenki környezetében. Az időjárás megbolondult, nincsenek hagyományos értelemben vett évszakok már. Az információ mennyisége soha nem ismert méreteket öltött - sorolhatnám még a példákat korunk furcsaságaira. A kérdés, ki tudja kezelni ezt a sok változót megfelelően? Ráadásul a média többsége a félelemkeltésre alapszik, de aki már tudja, mire figyeljen, átlátja az összefüggéseket, jobban kézben tudja tartani az elhasználódását, tovább élhet. Úgy tanultam, hogy az önvédelem első lépése, egy olyan test megalkotása, ami nem könnyen betegszik meg. Ehhez megfelelő információkra van szükség a működésről, lényegi információkra. Igyekszem a programunkon keresztül megosztani azt, amit megismertem és megtapasztaltam, pl. a Kamuna japán természetgyógyászati iskola képzésein.

 

kamuna.jpg

(Shigeru Uemura és Fris Ferenc - forrás: http://fightermagazin.hu/legendas-mester-oktatott-budapesten/)

 

NM: – Miért érezted úgy, hogy nyitnod kell az ezoterikus rendszerek felé? Magyarán: mi hiányzott neked a Kyokushinkaiból? Hozzáteszem, annak alapján, amit eddig láttam, hogy az eredmény téged igazol. 

Fris Ferenc:Ezekben a napokban lesz 30 éve, hogy lementem először karate edzésre, 16 évesen. Hosszú évek kemény edzései és megfelelő eredményei után találkoztam olyan mesterekkel, akik számomra akkor még érthetetlenül könnyed erővel kezelték a testüket és a segítők/ellenfelek mozgását. Ilyen volt többek között Yukio Nishida shihan, és Shigeru Uemura sensei. Kutatásaim beigazolták, hogy bizony a Kyokushinkai karate képzésben is benne volt eredetileg a belső-erős vonal, a Taikiken rendszeren keresztül. Ez sajnos a stílusunk popularitásának növekedésével kikopott, és marginális lett. Nyolc éve már, hogy a Kyokushin karate egyik legsikeresebb magyar képviselőjétől shihan Bencze Antaltól – akit mesteremnek mondhatok –, segítséget kaptam és válaszokat a fenti dilemmámra, és fokozatosan tanított meg az összefüggésekre, alapelvekre. Rajta keresztül kapcsolatba kerültem Szilágyi István harcművész mesterrel is, akivel mai napig szorosan együtt dolgozom. Ezeken a képzéseken kaptam meg, ami hiányzott: mitől is hatékony az emberi test, miképp érhető el a fizikális, mentális és érzelmi síkok szinkronja, az életösztönök és az érzékenység magas szintje. Ettől csak több lett a karatém, kiteljesedett a stílusjegyekben való megjelenés öröme, sőt az egész életvitelemet gyökeresen átalakította. Örülök, ha kívülről is így látszik már. Az amit saját tapasztalatként megéltem ezalatt, és közben megváltozott viszonyok is arra ösztönöztek  hogy elindítsam saját programomat, amit szívesen adok át nem csak a full-contact kedvelőinek.

 

 

Ha szeretnél többet megtudni a Talentum Programról, itt találhatsz további információkat.

Szólj hozzá!

Címkék: ezoterika egyensúly edzésmódszer kyokushinkai belső erős rendszerek magyar mester Fris Ferenc talntum program taikiken

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr3211722341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása