MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AIKIDO TECHNIKÁK AZ MMA-BAN?

2017.01.09. 11:12 Napi Maflás

Ha megnézzük a mellékelt videót, látni fogjuk, hogy a készítője komolyan gondolta. Persze érthető törekvés, hiszen minden harcművészeti irányzat azt hirdeti, hogy az általuk tanított technikák élesben is működnek – és mi bizonyíthatná ezt egyértelműbben, mint a ketrecharc? Csak az a baj az ilyen jellegű próbálkozásokkal, hogy az illető mindent a saját irányzatának szemszögéből néz, miközben épp a saját stílusát nem látja. Más szóval: a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönti.

 

 

Gyakori hiba, hogy egy harcművészetet a technikai repertoárjával azonosítanak – ebbe egyébként szinte minden harcművész beleesik, csak van, aki később kinövi. Pedig a legtöbb stílus több, mint az általa rend szerezett és tanított elemek összessége. Legalább ilyen fontos az adott irányzat szellemi háttere. Nem arról van szó, hogy ne lenne meghatározó, hogy egy-egy iskola milyen fogásokat tanít és preferál. Ugyanakkor számos technika van, ami csaknem minden harcművészeti (vagy közelharc) rendszerben megtalálható. A gáncsok és dobások komoly szerepet kaptak a klasszikus ökölvívásban (ennek maradványait őrzi a profi bokszban a kapaszkodás és a fogásbontás), és még a 19. századi vívókönyvekben is találunk csuklódobást.

 

bare1.jpg

 

Az ütések és rúgások a dzsúdó szerves részét alkották, és a hagyományos karatéban is komoly szerepet kapnak az ízületi feszítések és a dobások, bár ez a versenykaratéból mára már kikopott. A chin-na és jiu jitsu technikák közt nem nehéz észrevenni a rokonságot, de a középkori Európában is hasonló fogásokat használtak. Mindez nem olyan meglepő, ha kicsit belegondolunk: az embernek két keze, két lába van, az ízület amerre nem hajlik, arra törik, és a vitálpontok is mindenkin ugyanott találhatók. Kétségtelen tény, hogy a különböző harcművészetek szinte végtelen módozatot dolgoztak ki az ellenfél elpusztítására, de az alaptechnikák száma véges, ezért gyakran előfordul, hogy a harcművészeti stílusok technikai elemrepertoárjában átfedések vannak.

 

aiki1.jpg

 

De a harcművészet több, mint a technikák összessége. Egy harcművészetet a szellemisége legalább annyira meghatároz, mint az, hogy milyen elemeket használ a küzdelemben. Egyáltalán nem mindegy, hogy ki, miért, és milyen felfogásban gyakorol – és ez az a pont, amit a fenti video nem vett figyelembe.

Az aikido mélyen spirituális rendszer: a technikák a világmindenséggel való harmóniát célozzák. Aki aikidót gyakorol, az arra törekszik, hogy támadás energiáját elvezesse és a támadó ellen fordítsa. Instant karma, ahogy ma mondanánk. Amit a ketrecben látunk, viszont nagyon nem az.

 

 

Nem azért, mert a fenti technika a karatéban és a muay thaiban is ismert, hanem mert szó sincs arról, hogy átvenné és megfordítaná a támadó energiáját. Megtöri a lendületet és végrehajtja a technikát. A másik technikával (01:09) ugyanez a gond.

Nem akarom rangsorolni a stílusokat. Az, hogy éles helyzetben ki marad talpon, leginkább az emberen múlik, és nem azon, hogy milyen irányzatot csinál. Ráadásul tudjuk, hogy az MMA sem csodaszer.

 

 

Épp ezért fölösleges keverni a szezont a fazonnal. Ha valaki kíváncsi rá, hogy mit képes alkotni más irányzatok képviselőivel szemben, az ne a mestere reklámszövegét hallgassa, hanem menjen le más dojókba, és eddzen velük is. Aki igazán jó, az nem a stílusától az, hanem attól, ahogyan gyakorol. Ahogy mondani szoktam, minden rang a kocsmaajtóig érvényes. Mert előbb-utóbb jön valaki egy vascsővel hátulról, és elérkezik az igazság pillanata.

 

 

A kiegészítő anyagokat a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Foly. köv.)

4 komment

Címkék: karate judo realitás aikido spiritualitás jiu jitsu csupaszöklös bunyó MMA harvművészet chin-na

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr7412111265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2017.01.09. 21:23:10

@László 88: Vegyes anyag. Egyfelől többször feltűnik benne Sioda Gozo, akiről én is írtam: napimaflas.blog.hu/2011/02/28/kisember_7
illetve Uesiba, aki bivalyerős volt. Vannak meggyőző és kevéssé meggyőző pillanatok a filmben.
De mint írtam, nem akarom rangsorolni a harcművészeteket, és a mestereket se. Mindent lehet jól, vagy rosszul csinálni - és pont emiatt fölösleges bármely irányzat hatékonyságát az MMA-ból kiragadott pillanatokkal bizonygatni.

László 88 2017.01.19. 14:33:29

@Napi Maflás: Megnéztem az általam linketl videót, úgy gondoltam, hogy az aikido nem is olyan rossz, de aztán arra gondoltam, hogy sokat szidják a profi MMA-sok. És nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.09. 23:20:56

Ezek minden csak nem aikido technikák. Sukui nage és waki gatame. A jiu jitsuban, aztán a judoban rég ismert technikák. A waki gatame állóhelyzetben a judo versenyeken tilos.
süti beállítások módosítása