MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

SZERETHETŐ TÁRSASÁG

2017.01.26. 17:48 Napi Maflás

A hagyományőrzés kényes terület. Egyesek azt mondják, hogy az egyes mozdulatok korhű kivitelezése még akkor is kérdéses, ha egy harcművészeti iskola tudásanyaga mesterről-mesterre száll, hiszen a technikákra minden korszak, minden ember rányomja a bélyegét. A másik álláspont szerint az ember anatómiai adottságai nem változtak az elmúlt évszázadok során, és minden fegyvernek megvan a maga logikája, vagyis túl sokat akkor se tévedhetünk, ha a ránk maradt vívókönyvekből dolgozunk.

 

 

A komolyabb hagyományőrzők rendszerint azzal a nyelvi fordulattal oldják fel a dilemmát, hogy az általuk rekonstruált korszakban az általuk bemutatott módon is harcolhattak.

A legtöbben megragadnak a szigorúan vett gyakorlati régészetnél, és igyekeznek minél pontosabban újrateremteni az évszázadokkal korábbi világot – elvégre a hagyományőrzésnek ez a lényege. Mások megorrontották az üzletet, és a korszerű védőfelszerelések birtokában egyfajta kosztümös-romantikus versenysporttá igyekeznek fejleszteni a napjainkban feltámasztott, régi rendszereket. Ez valójában nem áll távol a hagyományoktól, hiszen a gladiátor viadalok, vagy lovagi tornák a maguk korában a legnépszerűbb sporteseménynek számítottak. És vannak, akik a régi vívókönyvekből kiindulva, kalandos szellemi utazásra indulnak, és a saját életükben próbálják bejárni a harcművészeti rendszerek több évszázados fejlődésének útját.

 

kinght.gif

 

A Club 1595 ilyen csapat. Ők abból – az amúgy közismert – tényből indulnak ki, hogy a jelenkori ökölvívás a reneszánsz szálfegyveres küzdelemből fejlődött ki, ezért a nyugati pusztakezes harc a vívás alaptechnikáira és lábmunkájára épül. (Az a felismerés, hogy a pusztakezes bunyó a fegyveres technikák lábmunkájával lesz igazán hatékony, összevág azzal, amit Fenyvesi Kornél mondott a vele készült interjúban, bár ő a Wing Tsunról beszélt.)

A belinkelt videót nézve meg kell állapítanunk, hogy a Club 1595 tagjai tisztességes színészi vénával vannak megáldva – ám egy hagyományőrző csapat esetében ez amúgy is alapkövetelmény. Persze felmerülhet, hogy az általuk bemutatott technikák mennyire működnek egy mai helyzetben, de ne felejtsük el, hogy nem profi bunyósokról van szó. Mindenesetre nem unatkozik az ember, amíg leperegnek a technikák, ami egy harcművészeti anyag esetében nem kis teljesítmény. Ráadásul teljes képet kapunk arról, hogyan jutottak el a késő reneszánsz ökölvívástól a 19. századi savate lábtechnikákig – bár nem tudom, mennyire mélyedtek el a francia boksz forrását jelentő muay thai, silat és yaw-yan rendszerekben.

 

boxe.jpg

 

Az biztos, hogy rengeteg mindennel foglalkoznak a kardtól a sétapálcáig, ami megint csak elvezet a régi latin mondáshoz, miszerint a művészet hosszú, az élet viszont rövid. De azoknak, akik vissza szeretnének zuhanni az időben Sherlock Holmes korába egy parázs kocsmabunyóra, a Club 1595-öt ajánlanám.

 

holmes.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

Szólj hozzá!

Címkék: hagyományőrzés savate csupaszöklös bunyó reneszánsz vívás

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr4712158213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása