MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

SWAT ÉS KATANA

2011.03.08. 07:02 Napi Maflás

A SWAT ugyanolyan filmes toposz lett mára, mint az öreg kung fu mester, vagy a szamuráj. A különleges alakulatok mindig megőriztek valamit a harcosok korának romantikájából, ami abból fakad, hogy vannak pillanatok, amikor be kell vállalni a rázós helyzeteket. Persze a SWAT se cowboykodik éjjel-nappal, ha lehet inkább ésszel, mint tűzerővel oldják meg a problémát.

 

 

A katana sikeresen túlélte a szamurájok korát, és egyfajta ikonná vált. Ebbe a japán militarizmus hangsúlyos kardkultusza ugyanúgy benne van, mint a japán filmipar által gerjesztett jakuza mítosz. Normális ember persze manapság már nem járkál az utcán karddal az oldalán, de nem vagyunk egyformák. A bulvársajtóban időről-időre felröppen egy-egy a szamurájkarddal kapcsolatos hír. Nem csak nálunk, külföldön is.

 

 

A mai felvételt a Washington állambeli Seattleben forgatták. A katanával felfegyverzett férfi a démonával hadakozik (00:03, 00:11, 00:15, 00:21, 00:26), de mivel a nyílt utcán teszi, kihívták a rendőrséget, akik persze első lépésként lezárják a környéket (00:00, 00:11). Tegyük hozzá, a férfi alapvetően nem a SWATre utazik – a démonnal van leszámolnivalója –, de ettől függetlenül le akarják fegyverezni.

 

 

Gondolom, másként fest az akció, ha nekimegy a rendőröknek, de erre nem kerül sor. Így először csak gumilövedékekkel próbálják jobb belátásra bírni (00:34), de nem mennek vele sokra, mert a fickó egy idő után rájön, hogy lepattognak róla a golyók (00:44). A könnygáz ugyanilyen hatástalannak bizonyul (01:00). Úgyhogy két választásuk marad: vagy szitává lövik, vagy kitalálnak valami értelmeset.

 

 

A vízágyú mellett döntenek (01:09). A bivalyerős vízsugár gyorsan térdre kényszeríti a férfit, és pár pillanattal később teljesen elterül a földön (01:19). A SWATesek egy létrával rögzítik, de az elv ugyanaz, mint ahogy a rendőrségnél dolgozó szamurájok tették ártalmatlanná a sarokba szorított bűnözőket. Egy csáklyával lefogják a fegyvert tartó kezet (01:29), és már véget is ér az akció. A fickó a továbbiakban orvosi segédlettel hadakozhat a démonával (01:37).

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

14 komment

Címkék: seattle vízágyú katana swat

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr912720624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2011.03.08. 14:08:29

Így jár aki túl sokszor nézi meg a Penge filmeket.

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2011.03.09. 11:01:59

A Katana gyűjtő fogalom, minden féle pengét jelent. Nem kifejezetten kardot.

yoroshiku onegaishimasu

Pernahajder Viktor 2011.03.09. 11:37:17

Ja. SWAT-nak nincs teaser-e?

kuvahara 2011.03.09. 11:54:19

Á, nem. A katana alapvetően a nihon-to (shinken), a japán kard viselési módját jelenti. A katanát éllel felfelé az övbe dugták, és nem csatakard volt. A tacsi pont olyan, mint a katana, csak két madzagon lógott, éllel lefelé, és csataviselet volt. De hát a japánoknak annyi szavuk volt a kardra és részeire (mivel fontos használati tárgy volt), hogy az én ismeretem sem pontos.

Csokáv 2011.03.09. 12:20:01

Meg a "rendőrségnél" sem szamurájok dolgoztak. :) Hogy itt mekkora szagértés van komment téren. ;)

ostvan 2011.03.09. 12:20:23

Esetleg nem lehetett volna ezt a szituációt békésebben megoldani? A fickó nem támadt senkire, csak az agya volt zavart.
Egy fehérköpenyes (esetleg nőnemű) tárgyaló - valószínűleg le tudta volna állítani.
De így gyakorlatozhatott a különleges osztag és van szenzáció is!

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.03.09. 12:35:30

Még szerencse, hogy amikor én harcoltam a démonommal akkor nem volt ott senki! Levágtam a fejét a kis rohadéknak:))

Más: Nálunk forgat Hiroyuki Sanada (öld meg a shogent, szürkületi szamuráj, lost, az utolsó szamuráj), jó lenne összefutni vele!

solid01 2011.03.09. 12:40:38

Király volt de ez Amerika. Fa..t tököltem volna ennyit. Videó elején bőven világos a végén meg már sötét van. Ennyi időt pazarolni. Gumilövedékessel lábon meg mellbe verni utána lehet szaladni hozzá. Mindenki mehet a dolgára!
Ne buziskodjunk már!

kida 2011.03.09. 12:49:58

@ostvan: ja, ha meg rosszul alakul, akkor a fehérköpenyes tárgyalót egy suhintással kettévágta volna, szóval nem, nem lehetet volna, örülhetünk, hogy nem lőtték egyből szitává, mint ahogy gyakran teszik sokkal kevésbé veszélyes alakokkal - pl tolószékes(!) fafaragó a késével akit lelőttek mint a kutyát, mert első felszólításra nem dobta el.

Tiko 2011.03.09. 12:55:03

@kuvahara: A tacsi lovassági kard volt. Jóval hosszabb mint az általunk nevezett "katana".

És mivel törékeny volt, hamar kivonták a hadrendből. Kb. 13. században. Emléknek viszont megtartották, egy híres viselője volt a 16. században: Szaszaki Kodzsiró, akit Miyamoto Musashi ölt meg. Hogy ugyanolyan hosszú kardja legyen, a legenda szerint egy evezőlapátot kötött rá. Érdemes elolvasni a sztorit.

Ennyit röviden.

Tiko 2011.03.09. 12:55:50

Amúgy kiengedték Wesley Snipes-ot a börtönből?:D

ostvan 2011.03.09. 12:57:26

@kida: Azért még mindig azt gondolom, hogy beszélgetni már lehet a kard hosszánál nagyobb távolságról is.
Mindamellett az a véleményem, hogy túl sok erőt, (költséget) fordítanak a hatóságok, sokszor a tűzoltók, néha a különleges egységek bevetésével olyan ügyekre, ami egyszerűbben is megoldható lenne (aki felmászik a hídra, azzal tárgyalni, és ha nem lehet meggyőzni, akkor meg ugorjon. Közben legfeljebb egy fél sávot lezárni, nehogymár másokban is kárt okozzon).

kéne egy nick 2011.03.09. 17:30:30

SWAT-osok, SWAT-ra stb.
Ugyanis a szó kiejtése szuat/szuot, az a/o kb. ugyanaz, mint a Tom szóban, az u meg a w-hez legközelebbi magyar hang.

(Egyébként létező szó, nemcsak betűszóként.)

Másrészt betűszóhoz a toldalékot kötőjellel kapcsoljuk.

@Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono):
A katana a közepes hosszúságú kard, nem mindenféle penge.

@kuvahara:
A tacsi hosszabb és nehezebb, mint a katana.

@anyahajókabinajtóhajtogató:
Shogunt.

@Tiko:
Ha már Szaszaki Kodzsiró, akkor Mijamotó Muszasi.
süti beállítások módosítása