MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KÉZERŐSÍTÉS

2011.01.15. 07:18 Napi Maflás

 

A karatéról legtöbben a fejrúgásokra, esetleg a formagyakorlatokra, na meg az elmaradhatatlan kiáltásokra asszociálnak, pedig ennek a harcművészetnek egyáltalán nem ez a lényege. Jelzem, gyerekkoromban a karate még egyet jelentett a téglatöréssel, azután ez sok helyen valahogy kihalt az edzésekből.

 

 

Elhittük Bruce Leenek, hogy „az ember nem fa”. Talán az előre preparált deszkákkal, téglákkal tartott bemutatók is csitították a lelkesedésünket. Ezek valahogy az igazi teljesítmények hitelét is aláásták. Pedig a karatéban a töréstechnika nem öncél. Az alapelv az, hogy minden ütésnek, blokknak, rúgásnak csontot kell törnie. És ehhez a karate technikákban használatos összes testrészt (00:09, 00:30, 00:37, 00:57, 01:06, 01:18, 01:39, 01:56, 02:25) megfelelően feledzik.

 

 

A klasszikus karate elképzelhetetlen makiwara edzések nélkül. Persze ehhez nem elegendő  dojóban díszhelyen tartott, egy szál makiwara. De a karate technikák kellően feledzett kéz és láb nélkül sose lesznek igazán hatékonyak. Egy igazi karatés keze, lába fegyver.

 

 

Maga a makiwara rugalmas ütőfelület. Betekerhetik kötéllel, tehetnek rá vékony szivacsot, gumit, bőrt vagy azt se. A lényeg, hogy elég ruganyos legyen ahhoz, hogy elnyelje az ütés erejét, és mégis elég kemény és ellenálló, hogy sérüljön a kéz – de ne nagyon. Felhívom a figyelmet, hogy kezdőként nem érdemes teljes erőbedobással nekiesni a makiwarának. Az filmen látható mesterek évtizedek óta gyakorolnak, kellőképp megerősödtek a csontjaik, és persze pontosan tudják, meddig mehetnek el. Ahhoz, hogy ilyen sebességgel és erővel üssék a makiwarát (02:23), hosszú évek kitartó munkája kellett. Ha túl lendületesen állunk neki a kézerősítésnek, életre szóló sérüléseket szerezhetünk, amelyek nem kiteljesíteni, hanem gátolni fogják harcművészeti fejlődésünket. Aki makiwarázni akar, keressen olyan edzőt, aki valóban ért hozzá. Meg fogja ismerni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A töréstechnika arra szolgál, hogy az ember lemérje, hol tart ebben a folyamatban. Ugyanakkor nem árt, ha az ember tisztában van saját testének korlátaival. Mint mindent, a törésgyakorlást is túlzásba lehet vinni. Persze lehet élni összedrótozott kézzel, csak nem biztos, hogy az emberi élet célja az extrém jellegű téglatörésben csúcsosodik. Ez akkor is igaz, ha az igazi karate elképzelhetetlen fegyverré edzett kezek-lábak nélkül.

 

 

3 komment

Címkék: karate makiwara okinawa te uechi ryu

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr972584948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deep_fried 2011.01.16. 01:13:28

Vajon igaz az a kisiskolás koromból ismert, elterjedt feltételezés, hogy egy ütési sebességet átlépve inkább a deszka törik és kevésbé károsodik a kéz?
Vagyis a bátorság a kifizetődő, és ha a kezed fáj, az azért van, mert lassan ütsz? :)

Beren 2011.01.16. 07:06:55

Régen úgy tanultuk, hogy a makiwara ütésekor a könyök teljesen nyújtva marad, hónaljból megfeszítjük az izmokat és az eszközt a fókusz során hátrafeszítve tartjuk nyújtott kézzel. Több év után egy külföldi mester javított ki, hogy ütés után érdemes a könyököt kicsit visszaengedni anélkül, hogy kifelé fordulna és az állás stabilitása felbomlana. Valahogy így:

www.youtube.com/watch?v=PM5sKlMGX6E

Meglepő volt, hogy már néhány próba után egész más minőségű lett az ütés.

@deep_fried:

Hányan törhették el a kezüket, akik ezt elhitték és felkészülés nélkül belevertek valamibe. Szerintem csak a tb díjából vígan megélnénk :o)

Tamura 2012.09.26. 07:51:56

@Beren: azért az itt Makivarázó nem akárki...
süti beállítások módosítása