MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KUNG FU ÉLESBEN

2011.04.26. 07:05 Napi Maflás

Kölyökkoromban mindenki kung fu-t akart tanulni. (Más kérdés, hogy nem volt kitől.) Azok is áhítattal ejtették ki Bruce Lee nevét, akik egyetlen filmet se láttak tőle. Azután lassacskán elmúlt a kung fu őrület, jöttek más stílusok, és valahogy elterjedt az a nézet, hogy a kung fu nemigen alkalmas éles bunyóra. Persze mint sok minden esetében, ez is attól függ, ki csinálja…

 

 

Azért van valami szép abban, hogy a világ egyik legismertebb kung fu harcosa Saigonban született, és amerikai állampolgár. Cung Le azért kezdett el harcművészetekkel foglalkozni, mert az iskolában állandóan piszkálták ázsiai származása miatt. Először Taekwondót tanult, és a koreai rendszer mozgásanyaga mindmáig érezhető a stílusán, amikor ringbe száll.

 

 

Tizennégy évesen belekóstolt a birkózásba, és ebben a sportágban is eredményt eredményre halmozott, ahogyan a kick bokszban is. Később sanshouval folytatta, ami nem önálló stílus, hanem egyfajta full contact kung fu versenyszabály, amelyben számos stílus képviselői összemérhetik tudásukat, ahogyan a K1-ben, muay thaiban vagy az mma-ban. Tegyük hozzá, mint minden versenyszabály, a sanshou is egységes harcmodort teremtett.

 

 Innen lépett tovább K1-be, majd fordult az mma felé. Ez utóbbiban nem hibátlan a mérlege, Scott Smith kiütötte 2009 decemberében. Cung Le már rögtön a meccs után visszavágót kért, de erről majd egy későbbi posztban írok.

Mindenesetre ha őt nézi az ember, nemigen merül fel, hogy a kung fu ne lenne alkalmas éles küzdelemre. Ráadásul nem csupán hatékony, hanem végtelenül látványos is mindaz, amit csinál. A magas szintű lábmunkát (01:01, 01:20, 02:24, 02:39) és ökölvívó technikát (01:41) elképesztő földrevitelekkel (00:31, 00:36, 00:39, 00:45) kombinálja. Az ember időnként egy Bruce Lee filmben érzi magát. Nem véletlenül, hiszen a Jeet Kune Do alapítója is bátran ötvözte a különböző stílusokban hatékonynak talált elemeket, és a sanshou bajnokban ugyancsak egységes egésszé forrt össze mindaz, amit tanult. Annak idején ilyennek képzeltük a harcművészeteket, és Cung Le megmutatja, hogy valóban, ilyen is lehet. A retro feelinget tovább fokozza a klasszikus sláger, és persze időnként egy-egy önkéntelen(?) Bruce Leet idéző gesztus is (02:35).

 

 

Tegyük hozzá, Cung Le láthatóan nem a kung fu meditatív oldalával foglalkozik. Bivalyerős, és betonkeménységű ütései (01:09, 01:13), rúgásai (01:30, 01:53, 01:58, 02:13, 02:29) sokkal inkább kidolgozott izomzatának (00:17, 00:18, 03:09), mintsem a világegyetem energiájával való egyesülésnek köszönhetők. Minden esetre bármilyen stílusban versenyzett, egyértelműen bebizonyította, hogy a kung fu bármely más harcművészeti rendszerrel szemben megállja a helyét (02:46, 02:47, 02:54).

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

3 komment

Címkék: le kung fu ko mma cung sanshou sanda

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr82855601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Istvan(DK) 2011.04.26. 10:24:57

Szia!

Látható, hogy az ember tudja az alkalmazott technikákat, de a köríves rúgások, az egyenes ütések, és forduló rúgás miért bizonyítja a kung-fu hatékonyságát, hiszen mindenki ezeket használja a vegyes rendszerű küzdelmekben.
Mintha minden út ugyanoda vezetne.
Hol vannak a tipikus king-fu technikák ezen a videón?

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.04.26. 15:50:10

@M. Istvan(DK): Ezek a technikák nem találhatók meg a kung fuban? De igen. Hogy miért használja mindenki ugyanazokat a technikákat? Mert ezek működnek?
Lehet, hogy a tipikus kung fu technikák eltávolodtak a harc tradíciójától? :)

M. Istvan(DK) 2011.04.27. 19:36:51

Szia,

ezt mondom én is. A köríves rúgás, az egyenes és csapott ütések és a forduló rúgás hatékonysága bizonyosodott be ebben a videóban, nem a kung-fu-é. Illetve az is, ha azt nézzük, hogy ezek bent vannak a kung-fu-ban is.
Ugyanazt gondolom, mint te, a leegyszerűsödött, vegyes rendszerekben már látott és bizonyított technikák vezetnek célra, ezért használják ezeket.

Üdv,
István
süti beállítások módosítása