MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

TESTÜLETI TESTFELÜLET KEMÉNYÍTÉS

2011.02.20. 07:53 Napi Maflás

A testfelület keményítés nélkül nincs harcművészet. A Maflás Facebook oldalán már született egy bejegyzés ezzel kapcsolatban – igaz, abban a dojóban nagyon gyakorlatiasan fogták fel a kérdést. Feltételezem, hogy a kínai rendőrségnél sem az egészségmegőrző hatása miatt foglalkoznak harcművészettel – épp ezért érdekes, hogy mi az, amit a saját hagyományaikból fontosnak tartanak.

 

 

 

A kínaiak hajlamosak összekötni a testfelület keményítést (is) a különböző, légzéssel egybekapcsolt meditációs gyakorlatokkal, amelyekről úgy tartják, hogy segítenek aktivizálni a mindenség energiáját, ami azután legyőzhetetlenné teszi a harcosokat. Erről természetesen mindenkinek meglehet a maga véleménye, de a végeredmény akkor is lenyűgöző, ha valaki nem igazán kedveli a cirkuszi mutatvány jellegű bemutatókat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eleje még semmi különös, fejjel (00:06), tenyérrel (00:07) tört téglát már eleget láttunk. Az alátámasztott karon kalapáccsal tört téglakupac (00:09) már sokkal látványosabb, de amikor az ujjakra helyezett téglákat törik el ugyanígy, miközben az ujjak alatt lévő tégla is szilánkosra porlad (00:16), az már húzósabb gyakorlat. Természetesen törnek téglákat alkarral (00:19), ezt Nyugaton is sokan megcsinálják, de az alátámasztott alkarra hajított betontömböt már kevesebben vállalnák be.

 

 

A kínai bemutatók elmaradhatatlan eleme, amikor testtel hajlítanak lándzsát vagy fémrudakat. Az már csak hab a tortán, hogy most mindeközben egy betonlapot is eltörnek a fickó hátán (00:23). Azután az alátámasztott fejen kalapáccsal törik a téglákat (00:27). Érdemes megfigyelni, hogy a töréseket követően legtöbbször csinálnak valamilyen csikung gyakorlatot (00:11, 00:18, 00:30, 01:06).

 

 

Nem tudom, hogy vasat vagy betont tör-e a következő ember (00:37), de elképesztően gyors, hiszen nem rögzíti a tárgyat. Attól kevésbé hatódtam meg, amikor a kisbusz áthajt az emberen, azért azok a raklapok akkor is rendesen védenek, ha eszem ágában se lenne bevállalni ezt a mutatványt. A fejjel tört beton vagy kőlap (00:54), már keményebb dolog.

 

 

A karon átszúrt tűnek nem tudom mi köze van a csikunghoz (01:00), mindenesetre az, hogy a fickó a tűre erősített kötéllel elhúzza a kisbuszt, az legalább annyit elárul az erejéről és a fájdalomtűrő képességéről, mint az emberi bőr szakítószilárdságáról. A toroknak támasztott szuronyos fegyver nem tűnik különösebben izgalmasnak, egészen addig, míg ki nem derül, hogy az illető az előbbi kisbuszt tolja el ezen a módon (01:31). Ő egyébként nem csinál semmilyen varázsgyakorlatot, egész egyszerűen tiszteleg a végén. Úgy látszik, így is lehet.

A kapcsolódó anyagot a Maflás Facebook oldalának 2010. november 30-i bejegyzésében találjátok.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: csikung kínai rendőrség testfelület keményítés

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr672674038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása