MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

HATÉKONYSÁG ÉS IZOMTÖMEG

2011.04.22. 06:49 Napi Maflás

Joseph Simonet érdekes figura. Több harcművészetet tanult, ezekből alakította ki a maga sajátos rendszerét. Végtelenül racionális, azok közé tartozik, aki ráérez a hagyományos stílusok gyenge pontjaira, és elég bátor hozzá, hogy változtasson azon, ami nem működik. Ami azt illeti, elég meggyőző a maga hordómellkasú, mackósra felgyúrt alakjával – de senki se mondta, hogy a küzdelemben hátrányt jelent az izomtömeg.

 

 

 

Ráadásul gyors mint a villám, és ha kell, elég agresszív is. Mégse ezért érdekes, hanem mert nagyon jól tanít. Igaz, egyáltalán nem baj, ha valakinek elhiszem, hogy élesben is képes eladni a technikát.

 

Ebből a pár percben nagyon jól lejön, hogy mitől érdemes benézni Simonet edzésére, ha valaki éppen arra jár. Először is elég széles rálátása van a harcművészetekre, képes több oldalról megközelíteni a dolgokat. Másrészt végtelenül gyakorlatias, ha valami nem működik, akkor azt – hagyomány ide, hagyomány oda – gond nélkül elveti. Ugyanakkor megpróbál valami kivitelezhető megoldást találni a helyzetre, ami rendszerint sikerül neki.

Mindez garancia rá, hogy nemigen fog hülyeségeket tanítani. Persze vannak technikái, amihez kell az izomtömege, ereje, határozottsága, azonban ne feledjük, hogy megfelelő erőnlét nélkül nincs hatékony harcművészet vagy önvédelem. Ha a másik nem játszik készségesen alánk, hogy végre tudjuk hajtani rajta a technikát, akkor drámai gyorsasággal le fog szűkülni a működő technikák köre, és villámgyorsan átértékeljük az olyan nézeteket, hogy a harcművészethez nincs szükség erőre. Ez legfeljebb egy filmben vagy mozgásművészet edzésen adható el. A valóság ennél jóval izzadtságszagúbb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simonetről nem mondható el, hogy különösebben lassú lenne (00:28) – a kémiai segédanyagoknak e téren is megvannak a maga előnyei. Ennek ellenére, ha a másik nem felejti kint a kezét, nem tudja megcsinálni a nagykönyvben megírt technikát (00:38, 01:13, 01:17, 02:01). Természetesen van megoldása a dologra (01:38, 01:47, 02:04), és amint eljutott a számára előnyös pozícióba, már a neki kedves módon folytatja a darálást (01:48, 01:49, 01:50, 01:55, 01:57, 02:04, 02:05, 02:06). Tudom, lesznek, akik szerint erőből és tömegből dolgozik, de attól tartok, még a kedvükért se fogja magáról lefaragni az izomzatot. Ezzel kell együtt élnie.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

 

 

3 komment

Címkék: joseph simonet ki fighting concepts

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr332846582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ateszu 2011.04.22. 17:27:56

"...ha valami nem működik, akkor azt – hagyomány ide, hagyomány oda – gond nélkül elveti."

Működik - nem működik: ha nála nem működik (testalkat, gyakorlottság), attól lehet, hogy másnál igen. A hagyományos harcművészeteknél évek kellenek míg kialakul a technikai jártasság. Amiket a kiegészítő anyagban mutat, az pont nem az izomtömeg hatékonyságát bemutató technikai tudás, hanem a sok, sok gyakorlás eredménye. Persze nem baj, ha valaki a számára előnyös technikákat preferálja, ám nem biztos, hogy mindenkinek az az előnyös.
Ügyes, gyors, látványos amit csinál, a kigyúrt izmok pedig segítenek eladni a tudást :-)
Az izomtömeg növelése hasznos egy szintig, de nem hanyagolható el a nyújtó és gyorsaságnövelő gyakorlatok sem.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.04.22. 17:40:08

Igazából bizonyos izomtömegre, erőnlétre, technikai tudásra egyaránt szükség van.
Az persze érdekes kérdésfeltevés, hogy az egyes edzők mennyire nyomorítják az adott stílust a testfelépítésükhöz/képességeikhez. Ahogy Ateszu is mondta; ami jó az egyik embernek, nem biztos, hogy másnak is előnyös.
Tehát a kissé filozofikus kérdés az, hogy akkor az az ideális harcművészeti stílus AZ ami a legtöbb embernek használható, vagy AZ ami az adott személynek a legideálisabb. Persze tudom ki mire gondol először, mindenkinek más az ideális. Ok, de akkor hogyan válassza ki egy laikus a dömpingből, hogy neki mi az ami igazán fekszik?

Pernahajder Viktor 2011.04.22. 22:13:51

Nem tetszik, hogy sokkal kisebb a partnere, hogy a partnere onnan üt, ahonnan el sem éri.
De az látszik, hogy komolyan gondolja!!
süti beállítások módosítása