MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

MUAY THAI TEKERCSEK

2011.10.18. 23:16 Napi Maflás

Miután a muay thai polgárjogot nyert – és különösen az Ong Bak sikerét követően – hirtelen megnőtt azoknak a száma, akik „hagyományos” muay thait, azaz a hajdani harctereken használt technikákat akartak tanulni. A különböző muay thai iskolák anyaga épp úgy tekercseken maradtak fent, mint ahogy a kung fu stílusok vagy a japán rendszerek technikái is. Természetesen vannak thai mesterek, akik ezeket tanítják – ahogy a japán, kínai vagy éppen európai hagyományőrzők is. (Hogy teljes legyen a kép: olyan mesterről is tudok, aki szerint a muay thai valójában az egészségmegőrzés és a lelki egyensúly megteremtésének hatékony eszköze – és ezt nem akarom különösebben ragozni.)

 

 

A neten természetesen nem csupán jó bunyókat és edzéseket talál az ember, hanem gyakorlatilag mindent: többek közt a hagyományőrzők anyagai is fent vannak. Tegyük hozzá, szerencsére, mert így számos legendával gyorsan leszámolhat az ember – bár az is igaz, hogy a hívőket sosem zavarják a tények.

 

 

Az a legnagyobb gond az ilyen típusú mozgások rekonstruálásával, hogy a végeredmény hitelessége mindig kétséges. A kép sosem a teljes mozdulatot, csupán annak egy kiragadott pillanatát örökíti meg. Persze kétségtelen tény, hogy ezek a technikák ránk maradtak, és az is igaz, hogy egy működő technika nemigen változik – a jobb horog az jobb horog –, de elég megnézni a ránk maradt felvételeken, hogy az ökölvívás mennyit változott az elmúlt száz évben. De ugyanígy hozhatnám példának a múlt század húszas éveiben készült muay thai küzdelmek és a mai versenyek közti különbséget is.

 

 

Ez a sorozat még a jobbak közül való. Persze rendesen adnak a hagyományoknak, és csak remélni lehet, hogy a szuszpenzor-kérdést valójában nem a klasszikus, félbevágott kókuszdiós megoldással oldják meg, bár még az is elképzelhető (00:26). Egyébként elég furcsa csapat, látszik, hogy azért már kaptak és adtak pofonokat, de ezek a videók még a legjobb indulattal is turistáknak szánt ajándéknak készülhettek. Pedig a mester jól mozog (00:37, 02:39), egyben van a teste (02:41, 02:49) az ütések is a megfelelő pontokba csapódnak (00:58).

 

Láthatóan igyekszik pontosan rekonstruálni a ránk maradt tekercsen lévő mozgásanyagot, és ez úgy tűnik, sikerül neki. A lényeges dolgokat elmagyarázza, nem nyel le semmit, és innen kezdve kinek-kinek a saját tapasztalatára van bízva, hogy megkísérli-e élesben elsütni az itt bemutatott technikákat, vagy inkább úgy dönt, hogy – biztos ami biztos alapon – igazít rajtuk egy kicsit. Akik pedig kedvet kaptak a romos templom gyepén előadott, hangeffektusokkal tuningolt tananyag gyakorlásához, elleshetnek néhány apróbb kaszkadőr trükköt (03:28). Bár látványosan fetrengni (01:27, 03:44) a focipályán is megtanulhat az ember.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr523313248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2011.10.19. 22:00:51

Érdekes összehasonlítani az előző postban szereplő videóval.
süti beállítások módosítása