MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A JEET KUNE DO MESTER, AKINEK ELHISZEM

2010.12.23. 06:15 Napi Maflás

 

Tommy Carruthers nem azért jó, mert Jeet Kune Do-t csinál, vagy mert kínai felső+farmer kombóban nyomja (bár benne van az egész pasi, és ezt most nem fizikai értelemben mondom). Egyszerűen elképesztő az a sebesség, ahogy kirobbannak belőle ezek a 4-8-as sorozatok (00:03). De nem csak gyors, hanem pontos és meggyőző is. Mindeközben remek kontrollal dolgozik. 

Nem arról van szó, hogy Carruthers Bruce Lee akárhányadik reinkarnációja lenne. Nem másolja a Jeet Kune Do technikákat, hanem tökéletesen magába építi azokat. Érdemes megfigyelni, hogy miközben végtelenül dinamikus a lábmunkája, mennyire jól tapad a talajhoz (01:54). Az egész teste tökéletes harmóniában mozog – a lába, térde, csípője, könyöke –, minden a helyén van. Amit lehet, lépésből old meg (02:08), és egész testből dolgozik. Azért arra kíváncsi lennék, hogy Bruce Lee küzdelemről vallott felfogása és a lábmunkája (03:36) mennyire hatott a Hatsumi-féle ninjutsura, mert elég sok az átfedés.
Carruthers egyértelműen utcai önvédelemben gondolkodik (00:00, 00:32), és ahogy elnézem, semmit se bíz a véletlenre. Pontosan tudja, hogy az nevet a végén, aki először üt (00:44, 02:11).
Tommy Carruthers nem azért mozog jól, mert iszonyú gyors, hanem azért ennyire gyors, mert tökéletesre csiszolta a mozgását. Érdemes összevetni a technikáját Bruce Lee-éval. Igazából nincs sok közös vonás kettejükben. Carruthers az alapelveket vette át és alkalmazza azokat, maximálisan kihasználva saját adottságait. De ez a harcművészet.
Az előzményeket, illetve a kiegészítő anyagokat a Napi Maflás Facebook oldalán találja, akit érdekel.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: bruce lee jeet kune do tommy carruthers utcai önvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr532533951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása