MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

HAGYOMÁNYOS PORTUGÁL BOTVÍVÁS

2011.03.14. 07:30 Napi Maflás

A portugál botvívás, a jogo do pau eredetén mindmáig vitatkoznak a szakértők. Vannak, akik szerint Indiából származik, ugyanis a technikák egy része rendkívül hasonlít az ottani harcművészeti iskolák anyagára. Ők úgy gondolják, hogy a jogo do pau technikai elemrepertoárja a nagy földrajzi felfedezések korában alakult ki. Mások úgy vélik, hogy a bot minden kultúrában alapvető fegyver, és nem kellett különösebb külső hatás ahhoz, hogy kialakuljon a portugál botvívás ma ismert rendszere.

 

 

 

Valójában mindegy, a harcművészeti rendszerek értékét nem az szabja meg, hogy milyen vélt vagy valós hagyományaik vannak, hanem a használhatóságuk. Régen rossz, ha egy technika értékét csupán az adja, hogy hány száz éve szerepel a ránk maradt sillabuszokban.

 

 

A portugál botvívás valószínűleg azért ennyire életszerű, mert a 20. század első évtizedében szinte még egész Portugáliában gyakorolták. A hegyi falvak pásztorai számára a bot a mindennapi élethez tartozott: segített hegyet mászni, hatékony védelmet jelentett a ragadozók vagy a tolvajok ellen, és természetesen az egymást közt felmerülő vitás kérdéseket se csupán szájkaratéval rendezték. Ilyenkor jól jött bármilyen eszköz, a bot pedig amúgy is kéznél volt. A harmincas években viszont szinte teljesen eltűntek a korábban virágzó botharcos iskolák. Úgy tartják ez alapvetően két okra vezethető vissza: a közbiztonság javulására, illetve a lőfegyverek elterjedésére.

 

 

Mindenesetre a mai anyagban látható botvívók komolyan veszik a dolgot. A kötött formagyakorlatokat teljes sebességgel és erőbedobással csinálják (00:08, 00:14). Aki már dolgozott bottal, az értékelni fogja a két srác lendületes bemutatóját.

 

 

A páncélos gyakorlatok már inkább a lovagi hadviselés mozgáskultúráját idézik (00:23). Talán a felszerelés súlya, talán a kendóra emlékeztető védőfelszerelés jellege miatt, de kicsit olyan érzésem van, mintha középkori metszeteket néznék (00:23, 00:28, 00:29, 00:37, 00:41). Persze minden eszköznek megvan a logikája, így a páncélban vívott szálfegyveres küzdelemnek is, ami óhatatlanul rányomja a mozgásra a bélyegét.

 

 

A rövidbot technikák viszont egyértelműen a kardvívással rokoníthatók (00:42). Ezeket a támadásokat és hárításokat karddal a kézben is végre lehetne hajtani (00:43, 00:44, 00:45, 00:50).

 

 

Ami valóban szokatlan elem az európai harcművészetekben, az a több támadó elleni védekezés (00:58). A mozgás mindenesetre elég gyors és erőteljes ahhoz, hogy meggyőző legyen (00:59, 01:00). Ami igazán szép benne, hogy lassításban nézve ugyanolyan pontosnak és hatékonynak látszik (01:04, 01:07, 01:09, 01:12, 01:13, 01:16).

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

2 komment

Címkék: botvívás jogo do pau portugál harcművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr902737374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gab75 2011.03.14. 11:26:25

Nekem a hosszubotrol nem annyira a szalfegyver mint a ketkezes vagy masfelkezes kardvivas jut eszembe. Kulonosen a vegen a 2/1 szituacioban, total mint egy lovag egy ketkezes pallost forgatva.

Beren 2011.03.15. 08:11:38

Nekem még az aikido jo technikái ugrottak be, különösen az első rész alapján. De logikusan végiggondolva, valószínűleg mindenhol ugyan arra az eredményre jutottak. Akik más technikával próbáltak verekedni egy darab fával a kezükben, azok általában vesztettek, így ez maradt meg mindenhol.
Amúgy bitang gyorsak és dinamikusak, nagyon tetszik.
süti beállítások módosítása