MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KENDO – AHOGYAN SOSEM GONDOLUNK RÁ

2011.03.18. 07:02 Napi Maflás

A kendo érdekes sport. Vívás, de bottal gyakorolják, ráadásul rendszeresen elhangzik, hogy csak ütnek és nem vágnak – ami egyébként nem igaz. Az átlagembernek az elefántfülként lobogó szárnyú sisakok, és a komikusan üvöltő, egymást csépelő versenyzők ugranak be. Akik mélyebben ismerik, középkori páncélos kardvívásnak látják a kendo mérkőzéseket.

 

 

 

Kendózni sokféle indíttatásból lehet. Van akinek versenysport – mély történelmi gyökerekkel rendelkező sport, de sport, akár az európai vívás. Mások számára a hagyományőrzés eszköze. Akadnak, akik számára egyfajta dinamikus meditáció, és olyanok is, akik a kendóban látják a harcművészet esszenciáját. Ismerek olyan felfogást, amely szerint minden kendo küzdelem, valójában egy halálos kimenetelű párbaj imitálása. Hogy ki melyik nézőpontot választja, az természetesen egyéni döntés kérdése.

 

 

Bárhonnan fogjuk meg, a kendo mindenképpen a kardhoz kötődik, és a kardot a nyugati ember – legalábbis a Highlander sorozat megjelenéséig – a középkorhoz, vagy a Zorro-filmekhez társította. A judóra, kungfura, karatéra mindenki önvédelmi sportként tekint, de a kendo ugyanúgy kiesik ebből a halmazból, mint hagyományos japán íjászat, a kyudo.

A kendósok viszont egészen másként látják. Ahogy a régi európai vívóiskolákban sem csupán kardforgatást, hanem elvezetéseket, dobásokat és ökölvívást is oktattak, sok kendo dojóban ma is egész testtel való küzdelemben gondolkoznak, és a kardot a test szerves részének tekintik.

 

 

A mai anyag sajátos módon képviseli ezt a felfogást. Bár nem látunk igazán magas szintű kardforgatást, az egyértelműen kiderül belőle, hogy Japánban a kendót hatékony önvédelmi rendszernek tartják. Az alaphelyzet persze nem tér el a megszokottól: vannak a rossz fiúk (00:45) és a potenciális áldozat (01:00), de némi huzakodást követően (01:15) „természetesen” megcserélődnek a szerepek (01:16, 01:30).

 

 

Bár kendo bemutatóról van szó, elég sokára kerül sor a botvívó technikák alkalmazására (01:35), egészen addig pusztakezes megoldásokat láthattunk, hiszen az ember a legritkább esetben sétál ölbéli kardjával vagy botjával a kezében. Mindenesetre a közönség hálás tapssal nyugtázza az első „kendós” megmozdulást (01:42) – érezni, hogy azért ez a harcművészet igazán a szívük csücske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az aprítás innen már a szamurájfilmekből megszokott koreográfia szerint zajlik (01:58, 02:01), legfeljebb annyi az eltérés, hogy az egyszer már hidegre tett ellenfél újból visszatér. Érdemes megfigyelni, hogyan bont a védekező ember bottal távolságot (02:08) Fel se merül benne, hogy ne a versenyen használt technikát alkalmazza. A lefegyverzés is klasszikus, vívásból ismert megoldás (02:15), ahogy a támadó kiiktatása is (02:16, 02:17). Mindez természetesen végrehajtható, bottal, esernyővel, golf-, vagy baseballütővel is.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

1 komment

Címkék: önvédelem kendo

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr492749222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2011.03.18. 10:24:40

Iaido-s barátom szavai alapján a kendo-ban is éppen úgy elválik egymástól a hagyományos és a versenytechnika (és mentalitás) mint a karatéban. A versenyen ott is az a fontos, hogy ki ér oda elsőnek, de a verseny technikák nem lennének használhatóak egy klasszikus szamuráj küzdelemben, mert nincs mögöttük erő. Ettől még hasznos és jó dolog, csak más, mert más a célja.
süti beállítások módosítása