MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

PILLANGÓKÉS AKCIÓBAN

2011.03.21. 06:35 Napi Maflás

A pillangókés tizenkevés korban kihagyhatatlannak tűnik, faszán lehet pörgetni, meg minden. Sokaknak ugyanúgy hozzátartozik a felnőtté váláshoz, mint az első cigaretta, sör, stb. Azután valahogy szép lassan leszokik róla az ember, amikor rájön, hogy mégse olyan menő késsel hadonászni egy sötét sarokban. A blogban már volt szó késharcról és rövid botról is. A pillangókés a kettő kombinációját kínálja, illetve azt a lehetőséget, hogy az ember küzdelem közben váltogassa a kalapács- és a jégcsákány fogást.

 

 

A video az alapoknál kezdi (00:14), valahol ott, ahol tizenhárom évesen abbahagyta az ember, de később is visszatér ezekre a technikákra (01:15). A következő momentum (00:27) vélhetőleg azoknak fog legjobban tetszeni, akik nem akarják feltétlenül kifilézni a támadót. A zárt késsel történő döfés – főleg, ha kyusho pontba megy – megroggyanthatja az ellenfelet, vagy bizonyos pontok támadása esetén kis időre megbéníthatja a kart. De ne legyen kétségünk: a karra (01:24), fejre, nyakra mért ütések (00:37, 00:41, 01:29) is mind idegpontokba mennek, a rövid botként használt pillangókés pedig megsokszorozza a technika hatékonyságát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pengét akkor nyitja ki, amikor szükségesnek látja, bár ennél a földrevitelnél (00:42) is láthatóan ügyel rá, hogy csupán harcképtelenné tegye az ellenfelet, ha másként nem tudja biztonságosan megoldani a helyzetet (00:44). Hogy ezt követően ujjfeszítés, vagy a tenyér, esetleg az ujjak megvágása következik, azt mindig az adott pillanat dönti el (00:49). Mindenesetre ez a rendszer elsődlegesen ütésre használja a pillangókést (01:00), de ha muszáj, a pengével is dolgozik (01:07).

 

Bár a kali szereti a végtelenített drilleket, ezen a felvételen nem mutatnak be ilyet. A lefegyverzés viszont gyors, folyékony, hatékony és lényegre törő. A blokkot azonnali ütés (01:40) követi – ezúttal is idegpontot támad, ahogy a kontroll (01:44) is – az így megszerzett késsel viszont igyekszik azonnal harcképtelenné tenni az ellenfelet (01:46). A blokkoló kéz azért van ott, hogy kontrollálja a támadó kezet, a védekezés elsődlegesen a kitérésre épül (01:57).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen egy ütés nem ütés, ha sikerül megakasztani a másik lendületét, igyekszik a nyakra, kézre mért ütésekkel lebontani a kezet. Könnyedén alkalmazkodik a változó helyzethez (02:03), amiben az is segíti, hogy a kali elsődlegesen nem technikákban, hanem szögekben és irányokban gondolkozik. Mindenesetre villámgyorsan az előbbi feszítésbe manőverezi a támadó kezet (02:03). A lefegyverzés és ellentámadás innen már ugyanaz.

 

 

Az utolsó másodpercekben visszatér az alapokhoz, és a kalapácsfogást váltogatja jégcsákány fogással (02:06). Érdemes megnézni, hogy a bő negyvenes tanítvány milyen üdvözült mosollyal tanulja a technikát (02:14) – valószínűleg régi kamaszkori álmát váltja valóra.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kali pillangókés rövidbot

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr312757715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása