MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

BUNYÓ ÉS BLOKK KESZTYŰ NÉLKÜL

2011.04.25. 07:08 Napi Maflás

Örök kérdés, hogyan reálisabb a küzdelem gyakorlása: kesztyűben vagy kesztyű nélkül. Igaz, ez csupán elméleti szempontból érdekes, mert a gyakorlatban már rég eldőlt a dolog: aki full contactban gondolkozik, az nem fogja kikerülni a kesztyűzést. Persze kesztyűben is lehet maszatolni, de aki szerint a kesztyűben folytatott küzdelem nem reális, azt még sose verték őszintén pofon.

 

 

 

 

A zárt öklös kesztyű az egyik legjobb találmány a harcművészetek történetében. Szabadon lehet benne küzdelmet gyakorolni, ha kell, rendesen odacsapni, miközben minimálisra csökken a sérülés veszélye. Más, mint a kötött technikák, más, mint erős kontrollal dolgozni.

Ugyanakkor aki egész életében zárt öklös kesztyűben harcolt, azt kellemetlen meglepetések érhetik, ha lekerül a védőfelszerelés, és a másik gyakorlott a csupasz öklös bunyóban. Ilyenkor megváltozik a küzdelem dinamikája, nem lehet ütőtávon belül hosszan egy helyben várni – azaz lehet, de nem érdemes.

 

 

A mai anyagban egy muay thailethwei mérkőzést láthatunk, hogy melyik irányzat képviselője győz, illetve veszít, nem érdekes. Az jól látszik, hogy a kék nadrágos srác kettős fedezékben (00:19) megy előre, igyekszik közel kerülni ellenfeléhez, csak amikor ott van, nemigen tud mit kezdeni a helyzettel (00:20). Ellenfelének viszont nincsenek ilyen jellegű problémái (00:24). A fogásbontás és könyékütés olyan, mint ahogy a ránk maradt ősi tekercsek mutatják – a határ mindkét oldalán ugyanazt a technikát használják. Más talán kifeküdt volna ettől, ez a srác nem, bár kicsit megbillen, ugyanabban a stílusban folytatja tovább (00:28).

 

 

Alapvetően nem a kettős fedezékkel van baj, a csupasz öklös ír bunyósok is így védekeznek, de ha nincs kesztyű, akkor jóval mozgékonyabban kell használni a blokkot. A másik, hogy egész testtel kéne védekezni, amit az ellenfél meg is tesz (0:30). Míg kesztyűben meg lehet kockáztatni, hogy az ember ennyire kinyíljon (00:30), csupasz ököllel ez végzetes hiba (00:36). Érdemes megfigyelni, hogy a leütést követően a másik srác keze rögtön blokkol (00:36), és az akciót követően azonnal kitáncol az ütőtávból (00:37), ahogyan egyébként az előbb a könyökös után is (00:25). A csupasz öklös harcnak ez a logikája.

 

Persze van, aki semmiből se tanul (01:27). Igaz, a kék nadrágos srác ezúttal legalább megpróbál távolságot tartani (01:27, 01:31), de  megint túlontúl kinyílik (01:32), és ellenfele könyörtelenül kihasználja a hibát (01:41, 01:42), és ez a két ütés már végzetesnek bizonyul (01:46).

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ko muay thai csupasz ököl lethwei

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr412853376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása