MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AMIKOR FEJRE ÁLL A VILÁG

2011.10.08. 06:36 Napi Maflás

Aki rendszeresen bunyózik élesben, pontosan tudja, milyen érzés, amikor egy-egy tizedmásodpercre leoltják a villanyt. A kiütés a full contact mérkőzések elmaradhatatlan eleme, aki ilyen versenyekre jár az bizony azért megy ki, hogy lássa, amint kitekernek valakit. Persze verekedni többféle módon lehet: van aki stílussal, eleganciával agyalja az ellenfelet, és van, aki célratörő egyszerűséggel próbálja leradírozni a másikat.

 

 

 

Minden idők egyik legemlékezetesebb pofonja kétségkívül a Kostya Tszyu – Zab Judah mérkőzésen csattant. A régi szovjet és az amerikai iskola csapott össze látványosan. Judah kifejezetten csillogó stílusú bunyós, sokat táncolt, jól mozgott el a pofonok elől, villámgyors, és ha kellett, nagyon oda tudta tenni magát. Micky Wardot például nagyon látványosan, meggyőző fölénnyel verte. Szóval kétségkívül jól eladható bokszot csinált, bár szerintem korántsem akkora klasszis, mint amilyen sztárallűröket engedett meg magának. Ráadásul szerette alázni az ellenfeleket, amivel eddig még senki se szedett össze feltétel nélküli rajongótábort magának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mérkőzés eleje a várakozásoknak megfelelően indult: Tszyu folyamatosan jött előre a maga lassú víz partot most, zötyögős stílusában, Judah táncolt, kitért, néha villámgyorsan visszatámadott, és többször sikerült egy-egy másodpercre megrendítenie ellenfelét, aki ilyenkor igyekezett fogásba menekülni, és alkarosokkal-tenyeresekkel operált.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második menet még ennél is halványabb lett, Judah kifejezetten igyekezett ütőtávon kívül maradni, Tszyu pedig próbálta beterelni a kötelek mellé, ahogy ez az első menetben is történt. Azután alig négy másodperccel a második menet vége előtt elcsattant egy klasszikus bal-jobb kombináció (00:07). Talán nem lett volna ekkora baj belőle, ha Judah nem próbál meg azonnal felállni, de ő persze meg akarta mutatni, hogy semmi baja. Tévedett…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A leghumorosabb, hogy rögtön magyarázni kezdett a bírónak (00:10), de ezt követően ismét közelebbi kapcsolatba került a földdel (00:13). Természetesen végig azt mondta, hogy készen áll a folytatásra (00:17), de ekkor már véget ért a mérkőzés.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

2 komment

Címkék: ko kostya tszyu zab judah

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr483286797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.10.10. 11:04:32

Hát ez nagyon mókás.... :) nemcsak, hogy fel akart állni, de másodszor kapta be a kombinációt... elsőre nem találta el az ellenfele és/de rögtön ismételte a bal jobbost. Ez bizony kínos hiba.

Saját tapasztalat, nem jó érzés, mert ilyen esetben csak magát hibáztathatja minden küzdő. Karatéban is előfordul. Kyóban különösen combos formájában. Egy jó erejű - de még védett - combost sokszor azonnal megismétlünk. És bizony sokszor bejön. Pedig a védekezőnek kellene rá számítani. Érdekes aspektusa ez a küzdelemnek. (Voltam már szenvedője és kiosztója is ilyen élménynek).

Még nem fejtettem meg teljesen az okát. Rutin hiánya? Figyelem zavara? Koncentrálás csökkenése egy sikeres védekezés utén?

Kiképzés 2011.10.12. 20:01:41

Szia!

Az még szebb volt amit utána művelt...

www.youtube.com/watch?v=1-tgV_J2RaI&feature=related

Egyébként nagyon színvonalas a blog,bár egy időben kicsit elvette a kedvem az alapítványozás, de a régi-új stílus nagyon szórakoztató és hasznos.
süti beállítások módosítása