MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A BJJ BÖLCSŐJE

2012.06.13. 06:00 Napi Maflás

A harcművészetek elterjedése alapvető változásokat eredményezett. Megjelentek az első, nem a távol-keleten alapított rendszerek, amelyek már egészen más kulturális háttérrel rendelkeznek, mint azok az iskolák, amelyekből kinőttek. Viszont ilyenkor – jó esetben – a hagyományőrzés helyett a hatékonyság kerül előtérbe. A BJJ ezek közé a stílusok közé tartozik, hiszen ma az MMA-ban ugyanúgy nem lehet hosszú távon megélni nélküle, ahogy ökölvívás vagy muay thai tudás nélkül sem.

 

 

A film eleje legfeljebb azok számára érdekes, akik kedvüket lelik a régi típusú judo és jujutsu küzdelmek elemzésében. Carlos Gracie nyújtása, kondíciója (02:25), viszont jól példázza, milyen alapokra épült a BJJ. Nem véletlen, hogy ezt a bemutatót követik a technikák.

Ami azt illeti, Carlos nem finomkodja el, hanem rögtön belecsap a lecsóba (03:19). Bár a legtöbb ember valószínűleg nem ezzel indítaná a fogásból szabadulást, a végrehajtás módja, robbanékonysága meggyőző. Az már csak hab a tortán, hogy Fedor Emelianenko ugyanezzel a technikával nyert a koreai óriás ellen.

 

g2.jpg

 

A következő földrevitel már nem ilyen látványos, azonban Carlos most sem tagadja meg önmagát. A végén egy hatalmas ugrással töri át a másik védelmét (03:28), hogy pontot tegyen a küzdelem végére (03:31).

A technikák közt természetesen akad a klasszikus judóból ismert megoldás is (03:42, 05:56, 06:03). Helio Gracie szintén pár ilyen elemmel folytatja a bemutatót (04:12, 04:21, 04:29). Igaz, a befejezésnél már felbukkan a BJJ névjegyévé vált lábfeszítés is (04:31, 04:55, 05:44).

 

g4.jpg

 

A kés (05:12, 05:17, 05:25, 05:31), a bot (04:34), a rúgások (04:53, 04:59) vagy a zártöklös ütés (04:40) elleni védekezés pont olyan, mintha egy korabeli katonai önvédelem anyagot néznénk. Tegyük hozzá, ebben a korszakban a judo afféle univerzális önvédelmi fegyvernek számított. Az akkori judósok gond nélkül felvették a versenyt az ökölvívás legjobbjaival. A befejezés ugyan karfeszítés, azonban a korszak felfogásában ez gyakorlatilag könyéktörést jelent.

 

g8.jpg

 

És persze vannak az ősidőket idéző, meglepő megoldások (04:46, 05:37, 05:51, 05:53), csak az a különbség, hogy míg a hagyományőrzők esetében az ember szívja a fogát a technikák láttán, amikor Helio Gracie mutatja be ezeket a fogásokat, a nézőben a kétség szikrája sem ébred. Én nem ezt a megoldást választanám, de nem merül fel bennem, hogy ő ne tudná eladni.

 

g13.JPG

 

A lőfegyver elleni védekezés viszont rendkívül logikus. Esze ágában sincs megvárni, míg a másik előkapja a fegyvert, és ebben az esetben maga a feszítés is értelmet nyer (05:06).

A korszakra jellemző módon nem tudták megállni, hogy a végén ne illusztrálják egy kisfilmmel a BJJ-ben rejlő lehetőségeket (06:18).

 

g12.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: jujutsu BJJ Gracie

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr824584623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása