MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KÉSELÉS ÉLESBEN

2013.01.22. 06:00 Napi Maflás

Ma szinte minden utcasarkon találunk egy dojót, ahol késharcot oktatnak. Aki késharcot tanul, annál nagy valószínűséggel lesz penge, és azért hordja magánál, hogy használja. Ez persze nem jelenti azt, hogy magasan képzett késharcosok mászkálnak az utcán. A késharc elsajátításához ugyanúgy több évtizedig kitartóan kell gyakorolni, mint bármely más harcművészet esetében. Csakhogy a kés más műfaj: ahhoz, hogy veszélyes legyen valaki elég a penge meg a szándék. Legutóbb Szigethalmon láthattuk, mit ér a több éves full contact edzés, ha a másiknál kés van: semmit. Mire az MTK sportolói észbe kaptak, már harcképtelenek voltak. Nem a ringben szerzett gyakorlatuk mentette meg az életüket, hanem az orvostudomány. Pedig csak egy begőzölt, tizenhét éves kamasz állt velük szemben – viszont kés volt nála.

 

 

Az utca eleve más, mint a ring. Nincsenek szabályok, se súlycsoportok, se kijelölt kűzdőtér, nem szólítják az embert a szorítóba, és nem a gong szavára kezdődik a küzdelem. Az utcai rutin nagyon más, mint a sport vagy a szertartásos keretek közé szorított harcművészet.

A mai anyag legnagyobb előnye, hogy nem szituációs játékokra, hanem valóságos helyzetekre épít. Nem arról van szó, hogy mindig így zajlanak le a késtámadások, hanem arról, hogy ezek az esetek megtörténtek.

Az első felvételen (00:08) jól látszik, hogy a lőfegyvereknek nem feltétlenül van stophatása, azaz a lövedékek nem mindig állítják meg a támadót (00:10, 00:11, 00:12, 00:14). Ez a támadó például 5 golyót kapott, és a végén le kellett vinni a földre, hogy ártalmatlanná lehessen tenni. A rendőr végig igyekezett tartani a távolságot, esze ágában se volt bevárni a késes embert. Jelzem, a segítői rutinosan felszerelkeztek, mindegyiküknél volt valamilyen eszköz, amivel távol tudták tartani maguktól a pengét (00:08, 00:12, 00:15). Senki se törekedett lovagias küzdelemre, egyértelmű volt, hogy túlerővel kell megfékezni a támadót (00:20).

kés.jpg

A távolság létkérdés (00:36, 00:53), mint ahogy az is, hogy az ember idejében felismerje a gyilkos szándékot (00:33, 01:57, 02:02, 02:05). Bár hozzá kell tenni, hogy néha ez sem segít (00:52). A futás kétség kívül hasznos, de sajnos nem minden esetben elegendő (00:54, 01:14, 01:24), és ha a megtámadott elveszti a fejét, semmi esélye egy kellőképpen elszánt ellenféllel szemben (01:03, 01:28).

kés4.jpg

A késtámadást egyféleképpen lehet megúszni, amikor a másik közel van, és valóban gyilkolni akar: ha megakadályozzuk, hogy elérjen bennünket a penge (02:23, 03:02, 03:05, 03:07, 03:12, 03.16). Ezek sose szépségdíjas megoldások, de ezekben az esetekben elsődlegesen nem az esztétikai színvonal az érdekes. A pengét ki kell zárni, és a kést tartó kezet biztonságosan rögzíteni (03:42, 03:46, 03:48, 04:03), különben újra és újra lecsap a kés.

A film végkövetkeztetésével azért vitatkoznék: nem biztos, hogy a középkori istenítéletek páncélos harcra és páncéltörő tőrre kidolgozott technikái a leghatékonyabbak a 21. században – és akkor még nem beszéltünk arról, mennyire érdemes két kézzel megragadni a fegyvert tartó kezet, miközben a támadó másik keze szabadon mozog (03:33, 03:58). De arra mindenképpen jó, hogy valós helyzeteket és valós reakciókat lássunk, kielemezzük egy esetleges támadás előjeleit, és megkíséreljünk hatékony választ kidolgozni rá. 

kés2.jpg

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

51 komment

Címkék: biztonsági kamerák késtámadás reális helyzetek

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr355033562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2013.01.22. 09:50:05

jó poszt, jó videóval! a videó a végkövetkeztetésével én sem értek egyet.

cannist 2013.01.22. 10:20:07

A videót nem tudtam még megnézni, de azért azt vegyük figyelembe, hogy a középkori kódexekben rondel van, ami mondjuk 30 centivel hosszabb, mint egy átlag kés, eléggé más fegyver, máshogy mozog, más dolgok működnek ellene.

Beren 2013.01.22. 11:56:31

Jó a poszt, a videók sokkolóak. Egyetértek a véleményekkel, szurkálós kezet nem igazán lehet szemből elkapni, és rögzíteni. Kísérleteztünk vele többször és edzőtermi körülmények között sem működik. Ha nincs eszköz nálunk, akkor a blokk és a kontra ütés működött egyedül, aztán ellépni, távolságot növelni. De ha nincs hely, akkor szinte biztosan megvágnak.

Cecan Basescu 2013.01.22. 12:02:46

Viszont ha a helyzet úgy jön ki, akkor két kézzel könnyebben a támadó ellen fordíthatjuk a fegyverét. Kés a profiknak puska a nyomiknak:)

Cecan Basescu 2013.01.22. 12:05:42

@Cecan Basescu: Ahogy az öreg Bas is mutatta, persze ez teljesen más szitu: www.youtube.com/watch?v=GHFPzNrkKQ0&t=1m36s

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2013.01.22. 12:11:05

@Cecan Basescu:
nekem az a tapasztalatom, hogy amíg a védekező két kézzel markolja a késes kezet, addig a támadó a szabad kezével rommá veri a célpont fejét, tarkóját.

Cecan Basescu 2013.01.22. 16:34:07

: Jogos, azért írtam, hogy csak bizonyos helyzetekben.

keiko84 2013.01.22. 18:15:06

Tényleg sokkoló, de én sem értek egyet a videó végén a konkluzióval. A videókon annyit látni, hogy mindenki meg lett szúrva, a legtöbbjét lenyomták mint mélytenger a ballasztot, hiába volt minden varázslás (fegyver, bunyó, felkészülés stb.). Szerintem ez ellen nincs mit tenni, ha késsel jönnek lemész. Max. ha elbénázza akkor van 1% esély, de erre nem építünk ugye :)

cannist 2013.01.22. 21:12:51

Namost, végignéztem a videót. A bajom leginkább az, hogy vesszük a valóságot, és elkezdjük válogatni ki belőle a történeteket, amik igazolják a saját elméletünket.

Pl. rálőnek a késesre, és semmi hatás. Aztán majd jön egy videó, ahol rálőnek a késesre, és meghal.

Vagy késtámadás ellen nem lehet elfutni, aztán a metróban amikor a srácot megszúrják, ő meg elfut. Most akkor el lehet, vagy nem?

És így tovább mehetnék az egész videón. Nem lehet késes támadó kezéből kütni a fegyvert? Hát, haver x évvel ezelőtt lazán megcsinálta. Nem lehet elszedni tőle? Dettó. Nem lehet elfutni? Hát persze, hogy el lehet futni. Észre sem lehet venni? Hát, nekem személy szerint sikerült észrevennem egy késelést mert észrevettem a szándékot. A gond az, hogy van olyan helyzet, amikor bizonyos dolgok nem működnek. De csókolom, azért, mert van amikor pofánvernek egy balegyenessel, azért még gyakorlunk védekezni ellene, nem? Vagy amikor lefojtanak, gyakorolunk fojtásból szabadulást.

cannist 2013.01.22. 21:14:28

És a legrosszabb az a mentalitás, ha késsel jönnek, akkor véged van. Ez teljesen hibás. Ha késsel jönnek, megpróbálok elmenekülni, de ha nem megy, megteszek mindent, hogy velem együtt dögöljön meg a támadó, és addig támadom, amíg képes vagyok mozogni, minden eszközzel, ami a rendelkezésemre áll. Nagyon fontos a mentalitás, mert ha pár youtube videó megnézése után már feladjuk, akkor inkább járjunk pingpongozni

Titan89 2013.01.22. 23:19:34

Lehet védekezni, de el kell felejteni azt a mentalitást, hogy szabályok vannak. Ahogy szerző is hivatkozott a sportolókra. Tökéletesen: sportolók! márpedig ők szabályok szerint játszanak. (full kontakt ide vagy oda) Az utcán nincsennek szabályok. Ha megtámadnak a pulzusod 200-> csőlátás -> és leblokkolsz.
Kezdő Krav-Magás vagyok, de már az első órákon vettük a késes támadás elleni technikákat. Ami szép ebben, hogy nem sport azaz nincsennek szabályok. Önvédelem!!! Szem és lágyék az összes küzdő sportban tabu, a Krav Magában pedig használod. Továbbá oktatják, hogyan tudod minél hatásosabban kiaknázni az ellenfeled gyengéit. (legyen kékses, botos, vagy akár lőfegyveres támadó) nem az erőn múlik, hanem a technikán ez jól bizonyítja, hogy lányok is igen magas fokon művelik a Krav magát.
Kis ismertető: (Jah és Zsófi oktató;)
www.youtube.com/watch?v=mhlz1j_p5bQ

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.01.23. 00:11:17

A kés tipikusan az a dolog, ami ellen nincsenek tökéletes megoldások. Pl. ha fenyegetnek a késsel, a két kézzel megragadás sokkal jobban működik, mint az egykezes, vagy a sima blokk (ezt edzéseken számtalanszor bebizonyították nekünk. Persze itt sem arról van szó, hogy megfogom két kézzel aztán úgy maradunk (ez egyébként egyik technikánál sem műxik) Ráadásul itt fokozottan előjön a stressz-faktor, tehát a technika önmagában semmit sem jelent, mert lehet, hogy egy edzőteremben tökéletesen végrehajtott technikát "helyzetben" esélytelen végrehajtani (finom motoros képességeket igényel, túl sok időbe kerül, a támadó sokkal erősebb, az adrenalintól beremeg a kéz, stb, stb.)

Titan89 2013.01.23. 00:28:44

@Darky_:
Jónak tűnik a technika csak a kezet kissé fel kell emelni. Esetleg lehet megadást imitálni akkor működhet...

Titan89 2013.01.23. 00:32:23

@Darky_: de a lényeg, hogy a betanult mozdulatsor vészhelyzetben is előjön(pölö vezetéskor is, ha volt ál előtte tréningen) és a legtöbb technika nem igényel túl finom motoros képességeket.
Más kérdés, hogy ha nem sajátítottad el megfelelően a mozdulatot akkor bizony nagy esély van rá, hogy csak ronts a helyzeten.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2013.01.23. 00:47:15

Alapvetően egyetértek a cikk mondanivalójával.
Beren, caninst és Darky kiegészítései nagyon fontosak!
Szerintem a legfontosabb a megfelelő idegállapot ahol a támadási stressz nem nullázza ki a reakciót, enélkül teljesen esélytelen hatásos védekezésről beszélni, mert az ember mozgás teljesen szétesik, márha nem fagy le teljesen.
Néha a valóban előfordul, hogy egy blokk után rá lehet fogni a késtartó kézre"A pengét ki kell zárni, és a kést tartó kezet biztonságosan rögzíteni", de legtöbbször a Beren által leírt és gyakorolt szituáció a realitás, vagyis elütni a kést és ezzel egy időben visszatámadni minél érzékenyebb terültre(herére térdre) és vagy befejezni az embert(támadni támadni támadni), vagy elfutni, a kialakult késtámadási szünetben.
Egy késtámadásban, ha egyáltalán időben észrevesszük magát a késtámadást, majdnem biztos, hogy megvágják az embert, ezért ha sikerült is érdemben védekezni, és kimenekülni a szituációból, mindig nézzük végig magunkat,barátainkat, hogy látunk-e sérülést.A stressz miatt(mentősök sürgősségi dolgozók számtalan beszámolója szerint) a sebesültek jó része csak később veszi észre, hogy súlyosan megsérült. A vágott és szúrt sebek a kevésbé roncsolt sebszélek,és a rengeteg adrenalin miatt nem minden esetben okoznak a sérülés súlyosságával arányos intenzív fájdalmat .

asd123321dsa 2013.01.23. 02:53:37

Az első videón nem tudom milyen fegyverrel lőnek az emberre, de nem lehet, hogy jó pár, ha nem az összes lövést elvétette? Nem tudom, hogy élhet túl valaki 5 találatot úgy, hogy meg se roggyan. Itthon mondjuk ez amúgy sem realitás mivel senkinek nincs szinte éles lőfegyvere.
Nyilván az, hogy "előveszem én is a késem" egy hülyeség, nincs rá idő, sajnos a támadó van nagy előnyben. Egyébként kés helyett annak a vakító lámpának vagy sokkolónak nagyobb haszna lenne ilyenkor...
Az én véleményem, hogy ha el lehet futni akkor el is kell, ha az ember adottságai megengedik, ez már fittség kérdése. Vannak technikák amik bejöhetnek de lutri az egész, viszont mindneki a maga szerencséjének kovácsa, ha nem marad más csak a harc akkor bízni kell magunkban.

Én egyébként minden zsebkést betiltanék és rohadtul nem érdekelne, hogy van pár bicskamániás aki megindokolja, hogy ő ezzel vágja a szalonnat meg a madzagot, "egy kés mindenhol jól jöhet", főleg, hogy a legtöbb ilyenen szemmel látható mire lett gyártva: ugye a fűrészfogak, horgok, redőzés, szélesedő penge stb. Persze tudom egy vajazókés is lehet gyilkos fegyver de azért a konyhai eszközök mégsem erre a célra lettek gyártva illetve közel sem olyan jó a rejhetőségük.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.01.23. 04:14:48

Akinél kés van, azt le kell lőni. Alap.Egyes, leülhet.

horrorpornó bábszínház 2013.01.23. 04:45:38

@Titan89:
A krav magát (kisbetű) kicsit túlmisztifikálják a hozzád hasonló kezdők.

Ha meg nincs megfelelő erőd, baszhatod a technikádat.

"a betanult mozdulatsor vészhelyzetben is előjön"
Na, ebben ne bízzál.
Akkor sem, ha az edzésen ezerszer ezt hallod.

@asd123321dsa:
"Nem tudom, hogy élhet túl valaki 5 találatot úgy, hogy meg se roggyan."
Sehogy. Ez kamu.
Ha valakinek a fejét, mellkasát, veséjét, máját vagy gerincét eltalálják, az max. 1-et lép még utána, ameddig a lendület viszi. Utána úgy csuklik össze, mint az elengedett madzag.

horrorpornó bábszínház 2013.01.23. 04:46:58

@Dr. Sör Kálmán:
Na igen.
Csak puszta kézzel ezt kurva nehéz.
De még a két ujj közé szorított meggymag is ritkán hatásos.

TupakkaMinutti 2013.01.23. 04:47:33


"nekem az a tapasztalatom, hogy amíg a védekező két kézzel markolja a késes kezet, addig a támadó a szabad kezével rommá veri a célpont fejét, tarkóját."

sakkor mivan? par zuzodas esetleg torott fog szemben egy atlukasztott tudovel vagy szejjel kaszabolt majjal. kozben ketkezzel mar siman tudsz vmi komolyabb kenyszert alkalmazni-feszites, tores...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.01.23. 06:30:23

"A késtámadást egyféleképpen lehet megúszni, amikor a másik közel van, és valóban gyilkolni akar: ha megakadályozzuk, hogy elérjen bennünket a penge"

Az autóbaleseteket egyféleképpen lehet elkerülni: ha megakadályozzuk hogy a két jármű elfoglalja a tér-idő kontinuum ugyanazon pontjait.

belekotty 2013.01.23. 07:35:00

Többen felhozták a boxolók esetét. Más boxolókat is szúrtak le, jó pár éve egy kondi teremben döftek szíven egyet. A nemzetiséget gondolom kitaláljátok.
A lényeg, a képzett boxoló reflexesen olyan távolságot és fedezéket tart, ami alkalmatlan a kés elleni védekezésre, ráadásul ők a mell magasságban intézett támadásokra nem is reagálnak. Az a boxoló aki nem tanult meg kés ellen védekezni és a sportban megszokott módon reagál, nagy valószínűséggel bekapja az első szúrást.

baliquez 2013.01.23. 08:31:00

Bár döfködés ellen korlátozottan hatásos de a vágásálló betétes ruha nem haszontalan találmány - menekülés közben kaszáló vágásokra lehet számítani, az ellen megvéd -, briteknél már iskolai egyenruhák is vannak rendszeresítve ilyenből. Kapható aramidbéléses kesztyű is, és a késes támadó sok mindenre számít csak arra nem hogy a megtámadott a pengéjénél megfogva töri ki a kezéből a kést. Nyilván az utóbbi inkább a portaszolgálatos/rendfenntartó munkakörökben praktikus.

Közterületen szerintem a bármekkora kés hordása gyilkossági kísérlet előkészületének kellene számítania, és frekventáltabb helyeken bizony ki kellene szűrnie a rendőrségnek a gyanús személyeket. Láttam hogy Londonban a metró végállomásán pofára kiválasztottak a bobbyk egy figurát, felszólították hogy pakolja ki a zsebeit, vonakodott, kés volt nála, csattant a bilincs.

Társadalmi alapprobléma hogy a pozitív diszkrimináció / sajátságosan anakronisztikus kulturális háttér és az életkörülményekhez képest nem negatív hatású büntetés-végrehajtásnak nincs elrettentő ereje bizonyos körülhatárolható hátterű réteg számára.

A törzsi alapú, az ösztönviselkedést becsülendő értékként magába foglaló kulturális hátteret megszüntetni nem lehet, viszont az ebben szocializálódott egyénekkel való kommunikáció sávszélessége erősen redukált, nem talál befogadásra az üzenet ha kívül esik az erő és a büntetés halmazán.

gaborkiss 2013.01.23. 09:20:22

álj álj álj... kicsit indokolatlanul magas lóról beszél ez a cikk, és a kommentelők között is akad aki nem fogja fel a késelés igazi mibenlétét és komolyságát.

A "minden sarkon van egy dojo ahol késelést oktatnak és aki odajár az kést hord magánál" azért sántít.. olyan helyen ahol ilyet tanítanak komolyabban, elmondják hogy kés ellen pusztakézzel szinte semmi esélyed, ha mind a két embernél kés van akkor az egyik az intenzíven a másik a köztemetőben köt ki... nos ha már ennyit tud egy tanuló jobban meggondolja hogy mennyire eröltesse a késsel járkálást vagy a használatát. Viszont segít felismerni a szituációkat amik megelőznek egy késes támadást. Pld. sok barom úgy hordja a kést hogy kicsit kilóg a zsebéből a csiptető miatt, ezeknél lehet tudni hogy konfliktusnál ahhoz fog nyúlni és bizony ha kontrolálljuk azt a kezet amelyik lenyúl sokkal előbb leüthetjük mint hogy ő elővegye a kést. Akik értenek hozzá rejtegetik a kést és csak akkor veszik elő ha már bizosra veszik hogy szúrnak, de vannak árulkodó jelek amikből fel lehet ismerni ezt a szándékot is.

Az ember alapjában véve ösztönösen fél a késtől, ezért nem lehet összehasonlítani egy késelés elhárítását edzőtermi körülmények között, és az igazi szitut. kb. mintha azt mondanám hogy menj végig egy 20 cm széles 50 méter hosszú pallón ami térdmagasságban van, majd tedd meg ugyanezt úgy hogy ez a sáv két felhőkarcoló közé van kifeszítve...

A futás jelentőségét bagatelizálni pedig azért ostobaság mert egyrészt csökken közben a harcikedv, másrészt ha nem is kopik le a támadó, időt nyerünk hogy esetleg találjunk útközben valamit amivel megvédhetjük magunkat. Ezeknek is elég nagy tárháza van amit ilyen sarki dojo-kban oktatnak.

A legfontosabb ismeret viszont az hogy csak úgy nem késelnek meg senkit. Vagy azért rántanak kést hogy adjuk oda a pénztárcánkat amit ha figyelembe vesszük a lehetséges veszteséglistánkat jobb ha odaadunk, vagy szóváltás következményeként ahol azért a dolog elfajulása rajtunk is múlik.

ja és hogy a ring más mint az utcai bunyó? na ez gondolom mindenkinek új...

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2013.01.23. 10:12:00

@nguyen:
"""nekem az a tapasztalatom, hogy amíg a védekező két kézzel markolja a késes kezet, addig a támadó a szabad kezével rommá veri a célpont fejét, tarkóját."

sakkor mivan? par zuzodas esetleg torott fog szemben egy atlukasztott tudovel vagy szejjel kaszabolt majjal. kozben ketkezzel mar siman tudsz vmi komolyabb kenyszert alkalmazni-feszites, tores..."

ha úgy arcba vernek, hogy k.o. a vége, akkor azt csinál veled a támadó, amit akar.
ha ütik a tarkódat/halántékodat/arcodat, ha nem tudod kinyitni a szemed és a törött orrodon nem kapsz levegőt, akkor te nem nagyon fogod feszíteni/törni a kezét. nem azt mondom, hogy ez kőbe van vésve (mert minden az adott helyzettől függ). de persze ne legyen igazam :)

TupakkaMinutti 2013.01.23. 11:33:17

: az a makker aki kessel megy neked nem fog egy utesbol ki KO-zni. azert az kozel sem ugy nez ki mint a filmekben. egyreszt ahogy fogod a kezet kozben folyamatosan mozogsz forogsz oldalra/moge hogy tavolabb legy a szabad kezetol es feszito pozicioba kerulj. egy normalis ember sztem 4-5 jol sikerult oklost siman levesz anelkul hogy megroggyanna, az edzettebje meg plane.
ha meg olyan puha valaki hogy kiutheto egy felrecsuszott fultovestol, annak a legrosszabb barmifele onvedelmi tanacsod adni keseles ellen, az inkabb rogyjon terdre es konyorogjon az eletejert, de megjobb ha messzirul elkeruli a szituacio lehetoseget is...

lassuk be szuper onvedelmi csodaszerek nincsennek. a legjobbak is mint a kravmaga vagy a kempo vagy a brazil jiu (persze kizarolag sztem) is csak akkor er valamit ha van eronleted, eddzesben vagy nem panikolsz es kibirsz par utest. olyan bunyot en meg eletemben nem lattam hogy ne kapott volna mindket fel. tehat ha bunyoba keveredik valaki ne szamitson csakk noriszos meg dzseki csenes szupermozdulatokra es hogy mokesz nelkul kikeveredik belole vigyorogva mint egy szuperhiro.

TupakkaMinutti 2013.01.23. 11:53:03

jah es persze a fentiek csak a sima bunyora vonatkoznak, bar olyan gigantopitakusz lennek, hogy tudjak okosat mondani kes ellen-de nemtok. attol en is fosok, pedig nem keves bunyon vagyok tul, de a f@sznak sem hianyzik egy benult kez, egy fel tudo, egy szetszurt belsoresz vagy vmi megrosszabb.
"fussal vazze!" talan ez a legjobb, de ha nem tudsz akkor igenis az legyen a legfontosabb hogy a kestol megvedd magad sztem es nem fersz par pofontol.

Sadist 2013.01.23. 13:43:29

Az első videó nem fegyveres önvédelem, hanem csak ijesztegetés. Öt lövést ad le, de azt nem tudni, hogy mennyi talált belőle. Ha nagyon mázlista, akkor max kettő. Alapból csak egy kézzel fogja a fegyvert és szökdel hátrafele, mint egy bakkecske, így még egy elefántot sem találna el.

@asd123321dsa: "Az első videón nem tudom milyen fegyverrel lőnek az emberre, de nem lehet, hogy jó pár, ha nem az összes lövést elvétette?"

De, lehet.

@horrorpornó bábszínház: "Ha valakinek a fejét, mellkasát, veséjét, máját vagy gerincét eltalálják, az max. 1-et lép még utána, ameddig a lendület viszi. Utána úgy csuklik össze, mint az elengedett madzag."

Valamit szerintem elnéztél biológia órán. Egyetlen lövéstől a támadó csak akkor fog azonnal összeesni, ha a motorikus központját találják el. Még szívlövésnél is kell néhány másodperc, hogy az agya ne kapjon vért és elájuljon. Rendőrségi mesterlövészeknek nem véletlenül kell pontosabb fegyver, mint egy katonai mesterlövésznek, mert nekik egy túszejtőt azonnal ártalmatlanná kell tenni és nem várhatják meg azt az időt, amíg egy szétlőtt májtól elvérzik, mert közben még simán megöl néhány túszt.
Jobb helyeken fegyveres önvédelemnél azt tanítják, hogy két gyors lövés testközépre, ami megtöri a támadást, ha pedig ez nem elég, akkor célzott lövés fejre.

cannist 2013.01.23. 13:56:55

@Sadist: katonai mesterlővészekről láttam videókat, de olyan nagy kaliberű lőszerrel lőttek, hogy két darabra szedte az ellent.

erdészpista 2013.01.23. 14:13:09

Édes istenem, ezek a kést betiltani akarók...

Mi lesz a következő lépés ezeknek a tényeket nagy ívben leszaró, rettegő fasisztoidoknak? Rendőr minden sarokra, hogy motozzon meg minden arra járót? GPS chip mindenkibe? Kamera mindenki lakásába? Mennyire lehet még kiszolgáltatni, megalázni, védtelenné tenni az embereket? Meddig lehet ezt az idiótaságot fokozni?

Sátán meg a Jocó 2013.01.23. 15:01:28

Hm, nem vagyok egészen járatlan a késtechnikában (a legmocskosabb dolog szerintem, de hát ez van), de ezt még nem láttam:

www.youtube.com/watch?v=gIrDNj-baiE&feature=youtu.be

"A Kozákok fontos és nélkülözhetetlen fegyvere az 1 méteres ostor (Nagajka), nem csak nevelni és rendet tartani lehet vele, fejleszti a mozgásunkat és a késnek esélye sincs ellene. :)"

Errőlmi a véleményetek? Nem hiszem, hogy egy ilyen rövid ostor tiltva lenne, de elhiszem, hogy rohadt nagyot tud ütni. (persze bánni tudni kell vele, de így van ez a gázsparynél is)

Szóval, mint vitaindító, bedobnám a közösbe :)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.01.23. 15:57:39

Kockázat kontra hozam, avagy ár/érték arány. Egy kéz, két kéz. Ami miatt jobb a két kéz (kiegészítve azzal, hogy ez csakis késsel "fenyegetés" során ilyen egyértelmű, konkrét szúrásnál már erre sincs legtöbbször időd): egy kézzel nem tudsz . megtartani egy kést tartó kezet. A támadó bármerre is forgatja a csuklóját, a kés azonnal elér. Ráadásul erősebbnek kell lenned a támadódnál. Sokkal erősebbnek.
2. Stresszhelyzet, remegő kéz. Vérmérséklettől és szituációtól függően a védekezőnek eltűnnek a finom motoros képességei. A két kéz azonban mindig megtalálja egymást (csukott szemmel, vagy komoyl sressz alatt is). Így ha rámarkolsz két kézzel, addig is nem ér el a penge. Lehet, hogy három másodpercet nyertél, de az is lehet, hogy csak egy tizedet. 3. választanod kell, hogy az egész tested védelme fontosabb, vagy a kés által okozott SÚLYOS seb elkerülése. Mivel adott esetben a kés veszélyesebbnek tűnik, ráadásul a másik is alapesetben a késében bízik, kisebb az esély, hogy arcon üt, még kisebb, hogy azzal egyből kiüssön. Mert elvégre akkor is megüthet (ne felejtsük el, hogy szinte belharc folyik), ha a védekező másik keze szabad. De míg két kézzel akkor is tudsz szorítani egy kést tartó kezet miközben ütnek, az egykezes fogás tutira kilazul. Persze ha már szúrnak, akkor úgyis a reflexek dolgoznak, tehát, ha egy kéz akkor egy kéz. Ilyenkor a másik kézzel azonnal ütés, aztán futás. Amúgy nekem egy Izraeli Krav oktató azt magyarázta egyszer, hogy pl. egy nyakon kés van szituban azt tanították nekik, hogy tenyérrel markoljanak rá a késre és tépjék ahogy tudják. Nyilván másként kell kezelni egy katonai és egy önvédelmi szitut, de az eset jól rávilágít, hogy nemhiába terjedt el ennyiféle védekezési mód. A késre egyszerűen nem lehet egyértelműen felkészülni.

Titan89 2013.01.23. 19:59:21

@horrorpornó bábszínház:
Szabad tudnom hanyas szinten vagy?( P-G?) Csak kíváncsi vagyok mekkora tapasztalattal rendelkezel Krav-Magából.

axy 2013.01.23. 20:39:13

@baliquez: és asd123321dsa
Először menjetek a p-ba.
Nem elég KKVE szabály?
Égő autóba meg elrágod az övet? Vagy férfi létedre kölcsönkérsz kést? Ráadásul az ökör szabályaik ellenére messze az idióta briteknél van legtöbb késelés.
Az ilyeneknek mi lenne ha levágnák a farkát, mert ha közterületen hordják az meg nemi erőszak előkészülete...
Bölcsészlogika...

A többi normális kommentelőnek
Itt nem kés lényeg.
A lényeg a kezdeményezés és az elsőnek való támadás. Ugyanilyen videót lehetne csinálni, egy szakócával is ha te ütsz először.
Kés vs. lőfegyver.
Alapvetően az van, hogy lőfegyverrel ellen nincs esélyed. Én még nem láttam olyan videót, hogy lövész vette előbb elő fegyvert aztán késes és nyert késes. Itt lényeg a lövészen van, mert attól hogy fegyvert, hord pl. rendőrők 99 % még nem lövészek.
EZ van kés ellen ha valaki tud és mer is lőni.
www.policeone.com/edged-weapons/articles/5938770-Video-SC-deputy-shoots-knife-wielding-man/

Titan89 2013.01.23. 23:19:39

@Darky_: 0:26-nál elég kemény, hogy a kés élénél fogva töri vissza a csuklót...

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.01.24. 00:27:28

Erre tértem ki az előbb. Ne alaptechnikaként kezeld, hanem az utolsó utáni végső védelmi vonalként mielőtt még leszurnának

cannist 2013.01.24. 16:39:40

A magam részéről a kést betiltanám az utcán (zsebben/ruházatban hordást, nem a szállítást), a viperát viszont engedélyezném. Viperának van megállító ereje (a kés vagy megállítja az ellent és akkor az meghal, vagy nem, és akkor csúnya mészárszék lesz) illetve van lehetőség mérlegelni, hova üt vele az ember.

cannist 2013.01.24. 16:47:06

@nguyen: krav magát akkor, ha előtte/mellette valami ütősrugós küzdősportot is csinál a kedves gyakorló. A defendo az első ránézésre szimpatikusnak tűnt, ott láttam elég komoly ütés-rúgás gyakorlást, szóval kettő az egyben.

Kelemen féle jiujitsu-sok igazából félig kyo-sok (legalábbis ahol mi edzettünk ott azok voltak) ott volt minden, ütés/rúgás, dobások, földharc, kés és bot elleni védekezés, bár pár megoldásra azt mondanám, hogy egy kicsit outdated.

Kempó az változatos, ők is sokat bunyóznak, van valamennyi önvédelmi része is.

Brazil ju-jitsu-t önvédelemre ne, az egy nagyon szép sportág, de edzésen leginkább földharcot fogtok gyakorolni, oda pedig önként nem szeretnél lemenni.

Nyilván, hogy ha az ember jobb esetben heti 2x1.5 órát tud gyakorolni, akkor tudomásul kell vennie, hogy elég sok képességben hiányt fog szenvedni, a kérdés az, hogy mi az, amire azt mondod, hogy ez szerintem nem ANNYIRA fontos.

Sátán meg a Jocó 2013.01.24. 17:05:55

@Darky_: nyilván nem mindenre megoldás, meg térre is szükség van hozzá.
Viszont nem illegális, de nagy megállító erejű eszköz.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.01.24. 21:00:38

@Sátán meg a Jocó: Semmi bajom az ostorral, hozzáértő kezekben durva lehet (mint minden más hidegfegyver). Csak az a kérdés Mo-on, nagyvárosban mennyire életszerű a használata :)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.01.24. 21:29:58

@cannist: Van egy háromszög és annak három pólusa. Az egyik a gyakorolt rendszer, a másik az azt oktató személy, és a harmadik maga a gyakorló. Ezt a hármat érdemes egyben kezelni

cannist 2013.01.25. 09:10:41

@Titan89: ó, basszus, én sem szeretem becsukni a fürdőszoba ajtaját, kezdek rettegni :)

Asidotus 2013.01.31. 14:09:00

Azért én arra kíváncsi vagyok, hogy ha én is kést veszek elő, a támadó akkor is emberkedne-e tovább.
Minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy ő is veszélyes fegyverrel néz szembe, és baromira nem akar pár rongyos ezresért/telefonért megkéselődni.
Az ő motivációja mégiscsak kisebb, mint az enyém, ő a pénzemre/értékeimre hajt, én meg az életemre.
Arra is kíváncsi vagyok, hogy sok küzdősportos által JÓL begyakorolt oldalról jövő, köríves rúgás a kést tartó kézre mennyire jó megoldás. Egy keményebb talpú/orrú cipő esetén lehet, hogy a kés repül a francba, és azzal a kézzel egy hétig nem fog meg semmit.

l ember 2013.02.03. 16:20:30

angoltanárom szerint teljesen liberalizálni kéne a fegyvertartást. Ha bárkinél lehet pisztoly, mindenki kétszer is meggondolná, hogy belekössön -e valakibe, hisz még egy ötvenkilós könyvelőnél is lehet pisztoly. Így meg csak a becsületes ember nem hord magánál fegyvert.

mindenesetre szóljatok, ha sikerült érdemben lépni a svájcibicska betiltásának ügyében, azonnal beszállok a sniccer, vipera -és százasszög-bizniszbe

Borenbukk 2013.04.24. 13:13:07

@l ember: Azzal az a baj, hogy eltolja a konfliktusok sulypontjat. Talan sokakat visszarettent, hogy a masiknal fegyver lehet, akit viszont nem, az azonnal a "keresztul lolek, mielott egyaltalan rajonnel, hogy nem kedvellek" ponthoz ugrik a forgatokonyvben. Meg az elborulo agyu atyafinak is bovebb eszkoztar allna rendelkezesere.
Hogy mindennek mi lenne az eredoje, azt passzolom.

l ember 2013.05.09. 00:57:16

@Borenbukk: libanoni tapasztalatai szerint működik a dolog, amellett persze igazad van. Ezért sem szabad elmenni a szélsőségek irányába
süti beállítások módosítása